Football Leaks: Съвременният футбол е рай за корупция и пране на пари


Н. Гавазов

Football Leaks: Съвременният футбол е рай за корупция и пране на пари

Основателят на Football Leaks е известен в мрежата с ника Джон. На неговия сайт се появяват копия от договори, много от които имат съмнителен характер от гледна точка на финансовата чистота. В интервю за Spiegel Джон обяснява причините да се заеме с разследването на футболните сделки.


- От коя страна сте?

- Football Leaks се намира в Португалия. Ние сме граждани на тази страна.

- Имате ли клиенти или поръчители?

- Ние сме напълно независими и не работим за пари. Тъй като си създадохме много сериозни врагове чрез нашите публикации, ние сме принидени да крием нашата самоличност, за да се защитим.

- Защо пуснахте този проект?

- Мислехме за това много дълго време. В края на краищата започнахме да събираме документи от футболния бизнес и да чакаме подходящия момент за тяхната публикация. Времето дойде през миналото лято. На португалския пазар се появиха няколко съмнителни сделки и ние искахме да разобличим лъжите и да покажем противоречията. Колкото повече получени документи анализирахме, толкова повече разбирахме колко непрозрачна е футболната индустрия. Тя се нуждае от помощ.

- Колко документи имате във ваше разположение?

- Имаме материал в размер на над 500 гигабайта и постоянно получаваме нови.

- Публикувахте контрактите на Месут Йозил, Гарет Бейл и Хълк. Това са юридически взривоопасни материали, показващи незаконната дейност на клубове, фондове, агенти и играчи. От какви принципи се ръководите, избирайки материалите?

- Използваме документите на случаен принцип. Стараем се да пускаме по два документа на ден. Понякога се ориентираме по отзвуците от нашите материали и се стараем да избираме по-популярните.

- Каква е целевата ви аудитория?

- Самите ние сме големи любители на футбола и искаме да помогнем на останалите фенове да разберат тъмната страна на футболния бизнес. Трансфери, контракти, хонорари - всичко това е табу във футбола. Спортът се нуждае от обществена дискусия. Такъв непрозрачен бизнес е рай за корупция, пране на пари и отклоняване и укриване на данъци.

- Критиците ви обвиняват в това, че сте воайори.

- Всеки един от тези договори е собствена история с безкрайни членове, астрономически суми и скрити опции. Тези документи са важни за това, за да бъде разбран съвременният футбол.

- Някои ви обвиняват, че незаконно получавате документите, нахлувайки в хранилищата на спортните агенции.

- Никого не ограбваме. Тези обвинения са смешни. Имаме си свои източници, които ни снабдяват с договорите и съглашенията. Мрежата ни от източници е много стабилна.

- Не се ли страхувате? Вашите публикации дразнят ръководствата на топ клубовете и техните влиятелни съветници.

- Добре са ни известни рисковете. Трябва да знаете, че футболните лобита имат огромно влияние върху следствените органи. Поради тази причина не може да разчитаме на справедлив съд.

- В какво се изразява това?

- Имахме проблеми с публикация на документите на една от футболните агенции. Тази компания крие данъци и игнорира някои правила на ФИФА. Нашите материали са много неудобни за тях. Убедени сме, че те оказват върху следствените органи, които засега си затварят очите. И не само това. Те наеха частни детективи, за да ни разкрият.

- Какъв друг натиск има върху вас?

- Веднъж нашият сайт бе атакуван, за да бъдат унищожени документите. Руски провайдър пък спря достъпа до нас. Ние сме жертва на цензура.

- Какво искате да постигнете?

- Искаме да направим системата по-прозрачна, за да може да се намали влиянието на агентите и инвестиционните фондове, които все повече доминират във футбола. Желателно е да се появи общодостъпна база данни, в която ще се намират всички детайли на трансферите.

- Това са много амбициозни цели.

- Нашата задача е да сложим край на незаконното забогатяване във футбола. искаме нова футболна ера, епоха на прозрачност.

- Ориентирате ли се в своята дейност от WikiLeaks?

- Джилиан Асанж, Едуард Сноудън и Антони Делтур са нашите вдъхновители. Всички те много са пожертвали заради своите мечти и своите убеждения. Сега се опитваме да внесем своя принос, за да може светът да стане по-прозрачен.

 

  Сподели
453