Копа Америка 2015 или празник на нападателния футбол


Н. Гавазов

Копа Америка 2015 или празник на нападателния футбол

Тази вечер, няколко часа след полунощ българско време, зад океана ще стартира Копа Америка. На практика това ще бъде най-големият футболен турнир през лятото, който би трябвало да прикове вниманието на почитателите на най-популярния спорт на планетата защото очакванията са да видим истинско пиршество на нападателния футбол - тук са звезди като Меси, Неймар, Кавани, Фалкао, Санчес и други. Особената страст към великата игра по тези географски ширини, емоциите по стадионите и извън него, интригата в групите, очакваният сблъсък между Аржентина и Бразилия - всичко това обещава истински футболен празник, а и предизвикателство към почитателите на залозите, на които препоръчваме да се следят прогнозите на FUTBOL TV. 

Място на провеждане

Първоначално Копа Америка 2015 трябваше да се състои в Бразилия. В КОНМЕБОЛ е прието, че турнирът трябва да се провежда във всяка страна от региона по азбучен ред. През 2011 година състезанието се състоя в Аржентина и следващият домакин трябваше да бъде Бразилия. Но тази страна получи много спортни турнири през последните години, а през следващото лято Бразилия ще бъде домакин и на Олимпийските игри. По тази причина най-голямата държава в Южна Америка се договори с Чили за размяна на домакинствата. Така Копа Америка 2019 ще се състои в Бразилия. Тазгодишният турнир обаче ще се проведе в Чили.

Осем града и девет стадиона ще приемат мачовете. Двата най-големи стадиона се намират в столицата. "Монументал", където играе Коло Коло събира 47 000 зрители. Главното спортно съоръжение на турнира ще бъде "Естадио Насионал", който неотдавна бе реконструиран и в момента събира 48 000 зрители. Тук ще се състои и финалът.

Най-новият стадион е "Естадио Ел Тененте Коделко" (15 000 зрители), който бе издигнат на мястото на предишното съоръжение.


Групите

Група А: Боливия, Чили, Еквадор и Мексико.

Група В: Аржентина, Уругвай, Парагвай, Ямайка.

Група С: Бразилия, Колумбия, Перу, Венецуела.


Регламент

За четвъртфиналите на турнира се класират първите два отбора от всяка група, плюс два тима с най-добри показатели от класиралите се на трето място. Мачовете са на 24, 25, 26 и 27 юни. Полуфиналните двубои са на 29 и 30 юни. Финалът е на 4 юли.


Фаворити

Главният фаворит е Аржентина. Преди година "албиселесте" игра финал на Световното първенство, а сега е втори в рейтинга на ФИФА. Тук са голяма звезда на турнира Лионел Меси, който лично е настроен за успех. Играчът на Барселона заяви наскоро, че знае причините за предишните неуспехи на националния отбор, а това е признак, че Лео ще играе мотивиран по терените на Чили. Освен него обаче има цяло съзвездие в националния на Аржентина - Игуаин, Тевес, Агуеро, Лавеци, Масчерано и Ди Мария. Изпълнители, за което мечтае всеки един треньор.

По навик сред фаворитите ще поставим и Бразилия, макар че след миналогодишното фиаско авторитетът на "селесао" е разклатен. Но как е възможно да пренебрегнем играчи като Тиаго Сива, Дани Алвеш, Миранда, Коутиньо, Вилиан, Фирмино и главната надежда Неймар? Освен това Дунга сплоти наличните играчи, вдъхна им нова порция вяра, а в приятелските срещи Бразилия показа прагматична игра, умели действия в защита и повече прагматичност във всички линии.

Няма как да пренебрегнем Чили, който е домакин на турнира. Начело на тима е треньор като Хорхе Сампаоли, който е известен със своето увлечение по отношение на тактиката и дребните нюанси в играта. Според повечето анализатори, успехите на Хорхе са следствие на използването на различни схеми и на способността на специалиста да влияе на играта от тъч линията. Относно футболистите, в състава на "Ла Роха" са голямата звезда Алескис Санчес, който след спечелването на Купата на Англия пристига тук отлично настроение и готов за подвизи. Безспорен авторитет и внимание заслужава Клаудио Браво, който е рекордьор по изиграни мачове за Чили. Тук са също така Гари Медел и Маурисио Исла, Артуро Видал, Мати Фернандес и Писаро, както и Едуардо Варгас.

Четвъртият фаворит според нас е Колумбия. Надяваме се, че не сте забравили играта на този отбор на Мондиал 2014? Тук също има цяло съзвездие от нападатели, което вероятно ще затрудни Хосе Пекерман в избора му, но какво по-хубаво от това? Впрочем, специалистът рядко използва двама еднопланови нападатели (Фалкао и Мартинес), така че много е вероятно да видим в нападение Бака - Фалкао, което ще бъде любопитно да се наблюдава. А и нямате ли усещането, че Радамел ще се опита да се реабилитира за проваления си сезон в Манчестър Юнайтед?


Прогноза на FUTBOL TV

Група А: Чили, Мексико, Еквадор, Боливия.

Група В: Аржентина, Парагвай, Уругвай, Ямайка.

Група С: Бразилия, Колумбия, Перу, Венецуела.

 

  Сподели
207