Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа 08.05 - 11.05


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа 08.05 - 11.05

Сезонът в качествения европейски футбол приближава към своя край, като в повечето първенства станаха известни шампионите и някои от тези, които се сбогуват с елита. Въпреки това, претенциозните любители на великия спорт станаха свидетели на интересни двубои през уикенда, в които интригата се запази до последния съдийски сигнал.

Представяме ви: Dream Team за 08.05 - 11.05. Тактическа постройка 3-5-2.


ВРАТАР

Лукаш Фабиански (Суонзи)

Колебанията за този пост бяха огромни. Фаворити за нашия вратар бяха Давид Де Хеа и Антонио Миранте от Парма. Първият донесе важни три точки за своите при гостуването на Палас, но допусна гол и направи само три, макар и великолепни, спасявания. Италианецът пък има на сметката си 10 спасявания и 6 прихванати топки след центрирания, но също не опази вратата си, при това получи два гола.

Спряхме се на Фабиански, защото полякът спаси 7 удара, прихвана 3 топки и опази суха вратата си в мача с Арсенал, с което помогна на тима си да вземе трите точки от Арсенал.


Подгласници: Де Хеа (Манчестър Юнайтед), Миранте (Парма)




ЗАЩИТА


Александър Коларов (Манчестър Сити)

"Гражданите" разгромиха КПР през уикенда, изпращайки с мощен шут лондончани в Чемпиъншип. Коларов нямаше много работа в отбрана, но все пак спечели всичките си единоборства в мача, създаде две положения за гол и порази вратата на противника.



Лоик Перен (Сент Етиен)

Централният защитник на "зелените" бе като истински лъв пред своята врата в мача с Ница. 29-годишният бранител напълно обезличи главното оръжие на гостите Плеа, освен това направи 3 чисти шпагата, 6 пъти изчисти топлата от наказателното си поле, а в 24-та минута вкара гол.

 



Диего Майнц (Гранада)

В събота Гранада победи Кордоба с 2:0 в битката за аутсайдерите и запази шансовете си за оставане в елита на испанския футбол. Трябва да кажем, че гостите мощно започнаха мача, повече владееха инициативата, но тук се видя ролята на добрата игра на защитата на Гранада - за всичките 90 минути противникът не отправи нито един удар в очертанията на наказателното поле. Освен това Майнц вкара важен първи гол, спечели всичките си единоборства и заслужено бе избран за играч на мача.

 

Подгласници: Хут (Лестър), Орие (ПСЖ), Клозе (Волфсбург), Лапорте (Атлетик), Биава (Аталанта), Отаменди (Вленсия).



ПОЛУЗАЩИТА

Марко Верати (ПСЖ)

През миналата седмица отново избухнаха слухове за интерес на Байерн Мюнхен към Марко Верати, а след мача с Гингам вероятно в баварския колос окончателно са се убедили в качествата на италианеца. През този сезон Верати има най-много точки подавания от всички играчи в топ 5 на първенствата и най-много пъти докосна токата. В петък Марко записа на сметката си нови 152 докосвания, две асистенции и 100% преодоляване на противниците при движение с топката



Ромен Алесандрини (Олимпик Марсилия)

Марсилия губеше от Монако до 80-та минута на "Велодром", когато 26-годишното крило на домакините запретна ръкави и се захвана с работата. Отначало той прати топката на крака на останалия сам на празна врата Айю, а три минути преди края на редовното време вкара победния гол. Така марсилци съкратиха изоставането си от Монако на две точки и имат шансове да отнемат от отбора от Княжеството визата за Шампионска лига.

 

Рияд Махрез (Лестър)

26-годишният алжирец се превърна в герой за своите в мача с хита на сезона Саутхемптън. Махрез откри резултата с 7-та минута, а в 19-та с нов точен удар довърши "светците", осигурявайки на отбора си три важни точки в борбата за оцеляване. Така "лисиците" направиха важна крачка към спасението си и почти сигурно и догодина ще видим симпатичния отбор от Централна Англия в елита.

 



Никола Бенезе (Кан)

Борещият се за своето спасение Кан посрещна кандидата за първото място в Лига 1 Олимпик Лион и вероятно огромна част от феновете на "хлапетата" сметнаха, че това ще бъдат едни от най-лесно спечелените точки през сезона. На практика се оказа друго. Аутсайдерът нанесе класическа загуба на противника си, поднасяйки титлата на ПСЖ. А в герой на мача се превърна 24-годишният атакуващ полузащитник на домакините Никола Бенезе, който вкара два гола и почти гарантира мястото на отбора си в елита.


Тино Коста (Дженоа)

Интересен мач се получи в Генуа този уикенд. "Биковете" не изненадаха в двубоя си с Дженоа и показаха много силен футбол, който на моменти дори обърка играта на "грифоните". Гостите обаче успяха да издържат до 69-та минута, когато влезлият като резерва 30-годишен аржентинец Тино Коста даде преднина от един гол за своите. Това се оказа преломен момент в двубоя, защото торинци тръгнаха да изравняват и станаха жертва на контраатаките на противника. Второто попадение на Коста пък направи резултата срамен за противника - последната загуба на Торино с 5:1 е на 19 април 2009 година от Милан.

 

Подгласници: Балмон (Лил), Клевърли (Астън Вила), Арнаутович (Стоук Сити), Херман (Борусия М'гладбах), Хернанес (Интер), Фуего (Валенсия).



НАПАДЕНИЕ


Серхио Агуеро (Манчестър Сити)

Аржентинецът оформи хеттрик във вратата на КПР, който стана втори за него през сезона. Агуеро укрепи лидерството си в таблицата на голмайсторите на Висшата лига. Освен трите гола, Серхио се отчете и с асистенция.


Единсон Кавани (ПСЖ)

В спора между Кавани и Ибрахимович за втори нападател в нашия отбор победи уругваецът. На сметката на шведа има два гола и две асистенции, като едното попадение е от дузпа. Кавани обаче оформи хеттрик и създаде три опасни положения пред противниковата врата. Само ще напомним, че уругваецът отправи 4 удара в очертанията на Льосл, показвайки невероятна производителност (за справка, Кристиано Роналдо вкарва гол на всеки 6.3 удара)


Подгласници: Ибрахимович (ПСЖ), Личич (Фиорентина)


СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Роберто Донадони (Парма)

Вероятно мнозина ще останат изненадани от нашия избор - треньорът на последния в класирането на Серия А да бъде наставник на нашия отбор. А тук можеха да бъдат Роберто Манчини, Еди Рея, Гари Монк или да кажем Найджъл Пиърсън.

Изборът ни е много прозаичен: Парма се противопостави на Наполи, дори "дуковете" бяха близо до това да победят фаворита. Това изнерви Гонсало Игуаин, който в израз на безпомощност изрева към вратаря на домакините: "Какво искате, вече сте в Серия В".

Как е възможно, в мач без значение и в обстановка, близка до апокалиптичната, да играеш, сякаш се бориш за място в Шампионска лига? За да разберем това, ще си позволим отново да цитираме думите на треньора на Парма:

"Ако кажат, че трябва да падаме във всеки мач - добре, ще правим това. Но ние не се страхуваме от нашите съперници. Тези, които бяха на терена, чуха какво говореха футболистите и официалните лица на Наполи. Разбирам, че всеки от нас иска да постигне някакви цели и е тежко да минаваш през горест и разочарования, но това е извън реда на нещата. Решихме да продължим това първенство и да дадем всичките си сили на терена не за това да губим всеки мач с 3:0. Това е отвратително. Футболистите на Парма са истински мъже, които се отказаха от 75% от заплатите си заради клуба. И е позорно да чуваме, че трябва да губим. Това е недостойно и отвратително".

 

  Сподели
215