Пет чужди компании искат излъчване на мачове от Беларус


Н. Гавазов

Пет чужди компании искат излъчване на мачове от Беларус

Пет чуждестранни компании желаят да придобият правата за излъчване на мачове от първенството на Беларус интернет. От няколко години клубовете от елита самостоятелно провеждат интернет-предавания с оборудване, което им бе закупено и предоставено от местната федерация.

Също така от две години телевизионни компании заплащат за излъчване на мачове от местния шампионат, като според руски източници, сумата на сезон е около 8 милиона евро, което, например, е близо два пъти повече от тв-продукта в родната А група.

Информацията за интереса на чуждестранни компании към мачове от вътрешното първенство бе потвърдена от директора на Гомел Евгений Поноловец.

"От две години получаваме определена сума за излъчване на мачове. Не искам да говоря за размера, защото това е комерсиална тайна, но парите не са лоши. Освен това, на пазара се появиха пет чуждестранни компании, които желаят да закупят правата за предаване на мачовете в интернет. Тук парите също не са лоши", заяви директор Поболовец.

В същото време се разбра, че от новия сезон съвкупния бюджет на 14-те клуба от елита ще бъде 24 милиона евро, което е по-малко с около 7 милиона евро в сравнение с предишния сезон. Очаква се обаче повишение на посещаемостта с около 7% и тя да надхвърли 3 200 зрители средно на мач.

Напомняме, в България липсва информация за това с какви бюджети разполагат футболните клубове. Относно посещаемостта на стадионите, през последните осем години тенденцията е намаляване на зрителите - според последни данни, през миналата година един двубой от т.нар. български елит е бил наблюдаван средно от около 1 800 човека. За тази година очакванията са тази цифра да бъде по-малка.

 

  Сподели
98