ФИФА отхвърли четвъртата смяна


Н. Гавазов

ФИФА отхвърли четвъртата смяна

Международният съвет на футболната асоциация (IFAB), явяващ се законодател на футболните правила, проведе заседание в Суре, съобщи официалният сайт на УЕФА. На срещата е бил разгледан въпросът с използването на двамата допълнителни помощници на главните съдии в мачовете от Шампионската лига и Лига Европа. По-рано беше прието решение това да продължи на финалите на Евро 2012 и сега това беше потвърдено, а на следващото заседание на IFAB, което ще се състои на 2 юли въпросът с двамата съдии ще бъде разгледан отново и се очаква да стане задължително и за всички състезания, включително и националните шампионати.

IFAB се запозна и с оценката на експертите относно технологиите, които позволяват да се определи, пресича ли топката голлинията или не. От осемте системи, футболните чиновници избраха две, една от които трябва да бъде утвърдена също на срещата в Киев на 2 юли и се очаква за първи път технологията да се използва на Световното клубно първенство в Япония през декември. След това е възможно да се появи на турнира за Купата на конфедерециите.За момента членовете на борда са се спрели на британската компания Hawk-Eye, която наскоро беше придобита от Sony и която е популярна в тениса и крикета, и германо-холандската GoalRef.

На събранието беше разгледан въпросът с носенето на хиджаб от женските отбори и окончателно решение ще бъде взето също на 2 юли, но индикациите са, че на жените мюсюлманки няма да бъде позволено да носят подобно нещо.

Бяха разгледани и някои поправки на официалните правила. В частност Правило 1, регламентиращо използването на вертикални реклами и Правило 8, описващо действията на съдиите при положение, че топката попадне в мрежата без съпротивление след изпълнение на спорна топка.

Освен това, ФИФА отклони предложението за използване на четвърта смяна в допълнителното време (Правило3) и остави за по-късно разглеждането на поправката на Правило 12 по въпроса за тройното наказание.

В състава на IFAB, която е основана през 1886 година влизат шредставители на футболните асоциации на Англия, Шотландия, Уесл, Северна Ирландия, а също и на ФИФА.

 

  Сподели
95