Ман Сити се смъкна на второ място за най-печеливш клуб


Н. Гавазов

Ман Сити се смъкна на второ място за най-печеливш клуб

Манчестър Сити загуби преднината си от Реал Мадрид в класацията на Deloitte Football Money League за най-печелившите футболни клубове в света.

Сезон 2022/23 беше изключително успешен за Сити на и извън терена. Сити постигна требъл, спечелвайки Висшата лига, ФА Къп и Шампионската лига и спечели рекордните 826 милиона евро (705,6 милиона паунда).

Въпреки това Сити все още изостава от Реал Мадрид, който спечели 831 милиона евро (710 милиона паунда) през миналия сезон.

Общите приходи на 20-те най-печеливши клуба се повишиха с 14% до рекордните 10,5 милиарда евро (8,97 милиарда британски лири), включително рекордни приходи от реклами (4,4 милиарда евро) и приходи от мачове (1,9 милиарда евро).

В същото време приходите от продажба на права за телевизионни предавания са се увеличили само с 5% - до 4,2 млрд. евро, което се дължи на обвързването им със съществуващи договори.

Струва си да се отбележи, че Реал е начело в класацията за първи път от сезон 2017/18, въпреки че загуби от Ман Сити в полуфиналите на Шампионска лига миналата кампания и завърши зад Барселона в Ла Лига. Но Кралският клуб спечели Купата на Испания, Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство.

Най-голям спад - от трето на седмо място - в топ 20 демонстрира Ливърпул, който завърши миналия сезон с празни ръце и едва на пето място във Висшата лига.

Освен гореспоменатите Сити и Ливърпул, в топ 20 попаднаха още тимовете от Висшата лига Манчестър Юнайтед, Тотнъм, Челси, Арсенал, Нюкасъл и Уест Хем.

  Сподели
375