Да живееш в безвремие


Н. Гавазов

Да живееш в безвремие

Националният отбор на България по футбол завърши отиващата си 2015 година на 71-во място в ранглистата на ФИФА, подобрявайки своите показатели в сравнение с предишните 12 месеца с 12 места. Декемврийската класация на ФИФА ще излезе по-късно днес, но FUTBOL TV има възможността да запознае своите читатели още сега.

Въпреки прогреса, положението на националите не е розово. Пред нас се намират страни като Мали, Конго, Тринидад и Тобаго, Иран и дори Албания. "Трикольорите" не успяха да се класират за финалите на Евро 2016, където ще се състезават 24 отбора, а това означава още по-малки шансове за участие в следващите турнири, в които ще има по-малко участници. Българският национален отбор вече е в четвърта урна при жребиите за големите състезания, което допълнително усложнява задачата за бъдещо класиране на Евро или Мондиал.

Всичко това означава едно - ние сме сред групата на аутсайдерите.

Причините за трагедията са различни и FUTBOL TV не един път е предупреждавал за негативните тенденции в българския футбол, включително и това, че медиите са длъжници на своите читатели и обществото, маскирайки проблемите с репортажи от пародията на футбол в родното първенство и отказа да се пише за истинските проблеми - за корупцията, за некомпетентността на специалисти на всякакво ниво, за липсата на стратегия в детско-юношеския футбол, за порочната практика родители да плащат на клубовете, за да може децата им да играят, независимо дали са талантливи или не, за скриването на истината, че интересът към родния футбол е изключителен малък, както и лумпенизацията на почитателите на българския футбол.

Напомняме, че родната "А" група е в тройката на първенствата където се договорят най- много мачове. В същото време няма нито един заловен престъпник, няма разкрита нито една договорена среща!

Това означава само едно, а то е, че мръсотията в българския футбол се прикрива не само от ниските ешелони, но и на най-високи места в управлението.

FUTBOL TV винаги е отделял повече внимание на качествения, истинския и нормален футбол, онзи, на който стотици милиони хора имат възможността пряко да се радват. Тенденцията за коментарите на българския вариант на играта при нас вече се основават на принципа "за умрелия или нищо, или добро" - безсмислено е да се коментира нещо, което почти го няма и е живо само в нечие болно въображение. Въпреки това, искаме отново да предупредим, че все по-малко ще стават българските отбори-участници в европейските клубни турнири през август и следващите футболни месеци, а поколения български граждани така и няма да станат свидетели на участие на националите на големи турнири под егидата на УЕФА и ФИФА.

Впрочем, ако това е била целта на сегашната управа на родния футбол - честито! Задачата успешно е изпълнена. Ако трагедията е в резултат на пълна некомпетентност и безхаберие, то по-нататъшните действия на управниците би трябвало да са само в една посока.

За съжаление, нашата прогноза е, че всичко ще си остане по старому. Ще ни очакват нови сладникави репортажи за Черно море - Лудогорец, на подрастващите ще се налагат фалшиви герои, на стадионите ще ходят все по-малко хора, а таланти като Бербатов и Стоичков ще останат само в книгите.

Колко време ни трябва, за да разберем, че живеем в безвремие?

 

  Сподели
278