За да я има България- БГ Спирит (част 1)


FUTBOL-TV

За да я има България- БГ Спирит (част 1)

Една латинска сентенция гласи- "Ibi bene, ubi patria"- хубаво е там, където е Родината. Понякога, обаче, се случва така, че човек трябва да напусне Родината си в търсена на по-добър живот и реализация за себе си. Но, когато човек напусне родното място, не означава, че родното място напуска човек. Защото, щом нещо е в сърцето, то не е изгубено и е живо.

Две момчета, събрани от любовта към футбола и Родината, доказват, че България е жива, дори и зад граница. Павлин Ватев и Христо Отонов заминават за Германия, когато са много млади. Там, те успяват успешно да се реализират и създадат семейства, но дори и за секунда не забравят българското. Като студенти, те създават футболния отбор "БГ Спирит" (https://www.facebook.com/BGSKA), съставен от техни сънародници и състуденти, както и организират едноименния футболен турнир за българи зад граница вече 9 години. Павлин разказа пред екипа на FUTBOL TV за това, как преди години е започнало всичко и че дори национализмът да не е добродетел, родолюбието е !

- Разкажи малко повече за себе си, кога замина за Германия, с какво се занимаваш?

- Аз съм родом от Бургас. По професия съм финансист. След като завърших Икономическия Университет във Варна, заминах за Германия, с идеята да продължа обучението си там. Работил съм като финансов анализатор, главен счетоводител, мениджър финанси и т.н. За първи път напуснах Родината още в ранна детска възраст, когато родителите ми бяха командировани по работа в Русия и аз заминах с тях. Научих се да се адаптирам бързо на ново място, да изграждам контакти, да отстоявам мнението си и да защитавам приятелите си. Христо е от Асеновград и се специализира в сферата на управление на строителството. В момента пише дипломната си работа. Работил е като технически ръководител към няколко строителни фирми. Нас ни свързва приятелството, футбола и любовта към България. Останалите момчета в отбора са също бивши или настоящи студенти от различни краища на България и в различни области на науката.

- Моята публикация " За да я има България" стана повод да се свържеш с нас. Как виждаш проекцията на описаната от мен настояща ситуация в страната?

- Статията ти беше повода, но причината е това, което целият екип на FUTBOL TV прави. Следим дейността на сайта от години и това, че вие се борите срещу огромната конкуренция и го правите толкова мъжки без да свеждате глава, в тази нерядко нечестна битка, ни впечатлява много. Това е причината да се обърнем към вас. Аз смятам, че това, което ние тук правим, е форма да се борим срещу изчезването на България и да поддържаме българския дух. Когато започнахме, аз бях на 25 години, а другите момчета на по 18, 19. Сега, след толкова години, идваме вече с децата си на тренировки и турнири. Смятаме, че работейки в тази посока, един ден тези деца ще наследят този пламък. Хората, които живеят с любовта към футбола, след като се реализират и придобият възможности, също могат да се ангажират в подобни мероприятия и да подпомагат българската идея, организирайки разни турнири и лиги. Както казва народът - каквото посееш, това ще пожънеш. Ако ние сега сеем правилно, след време и жътвата ще е обилна.

- Какви са предимствата и недостатъците на всичко това, което правите, зад граница?

- Според моите лични наблюдения, българите зад граница са по-патриотично настроени от голяма част от своите сънародници в родината. Не знам на какво се дължи това. Предполагам, фактът, че сме далеч от бащиното огнище, ни кара да се радваме и на най-малкото българско, което имаме. Ние организираме турнирите, правейки ги като един малък български празник, опитваме се да пренесем момчетата поне за ден в България. Дори на последния турнир доставихме кебапчета, карначета, луканки, сирена, кашкавали, ракия, вино от България. Идеята беше да им подарим поне ден у дома. Недостатъците са, че разполагаме с много по-малък ресурс от всякакво естество - средства, хора, които да се ангажират, партньори. Например ако бяхме в България и се захванем да организираме нещо такова, винаги ще се намери човек, който да познава някой друг, който може да помогне при нужда. Тук това нещо почти го няма. Всичко правим със собствени средства. С приходите от турнира се купуват купи, наемат се база, съдии от съответната организация, техника, хора, осигуряват се награди за победителите и т.н.

- Каква е основната ви идея?

- Основната идея е да се поддържа българския дух. Споделяйки любовта си към футбола, да храним родолюбието у българина. Затова и кръстихме турнира на името на отбора "БГ Спирит". Аз вярвам, че ако тази любов се храни и нещата продължават да се развиват с такива темпове, един ден децата ни, които сега идват и играят около терена докато ние сме на него, биха искали да станат национали на България, а не на Германия.

Интервю на Борислав ОРЛИНОВ

 

  Сподели
342