Разпети петък е


Н. Гавазов

Разпети петък е

Както твърдят учените медици, напролет всички психически заболявания се изострят и това, разбира се, се отразява в по-голяма или по-малка степен на почти всички хора. Тази част на сезона е характерна освен с чуруликането на птичките и цъфтежа на дървета, но и с излизането на влечугите от зимната им летаргия и търсене на жертва, която да ухапят, за да се облекчат от натрупаната отрова...

Не, отдавна ми е минало времето да пиша проза, а и мераците да издам нещо се изпариха някъде преди 15-на години. Надявах се също така, че съм и изчерпал лимита сезона за материали за българския футбол след като всичко в нещастния ни елит вече е разпределено и подредено.

Страстната седмица е, но някои хора съвсем са се превъзбудили и на територията, носеща географското наименование България, се случиха две събития, които ме накараха да наостря уши и отново да посегна към темата.

Причината е, че на бял свят се появиха две декларации в отговор на изказването на президента на Лудогорец за някакви договорки между Ботев и Литекс и за това, че трябвало да се построи паметник на сегашния шеф на българския футбол Боби Михайлов.

Разбира се, отдавна е известно, че футболните ни деятели не са маята на интелигентността. Вярно е също така, че се правят опити пошлата продукция да бъде опакована в хубав целофан, че и панделка да се сложи отгоре, подобно на чалгата, която медии и други продавачи на мечти се опитват да представят като национално богатство и да ни убедят, че няма нищо ненормално в това силиконовата имитация на жена да пее как иска някоя мутра да я оноди.

Още по-вярно е, че в българския футбол основен фактор е скуката, след като играта не става за кой знае какво. Вероятно и това е причината за появата на двете декларации - като няма хляб, защо плебеса да не получи зрелища? И между другото да го накараме да плаща по 4 лева за нищото "А" група?

От уважение към сайта няма да публикувам двете декларации, а само ще дам линкове къде те могат да бъдат прочетени.

Декларацията на Литекс

Декларацията на Ботев

Някой ще каже, че това е класика в жанра - мутрите си мерят простотията. Други може би ще се замислят върху това в какво се е превърнала държавата, виждайки кои хора са лицето на футбола ни. Трети ще кажат, че се нуждаем от свежо и трезво мислещи хора , на които не само да разчитаме , но и да им вярваме, да им подражаваме, да им се възхищаваме, за да върнем човешкото в себе си, за да върнем надеждите си за по-добър живот, за да сме хора, живеещи достойно на този свят.

Не знам и не искам да мисля по темата.

Разпети петък е.

 

  Сподели
241