С пуканки в ръка


Н. Гавазов

С пуканки в ръка

Бях се зарекъл заради добрата лична хигиена да не пиша и коментирам българския футбол, а и каквото и да каже човек, то остава нечуто. Мислещите и интелигенти хора не ги е еня нито за националния, нито за подвизите на частния проект (но финансиран с пенсиите и заплатите на нещастния българин) Лудогорец, а още по-малко какво се случва в кочината българско първенство, така че моите мисли едва ли биха достигнали до тази група читатели. Другата група пък до такава степен е патриотарски настроена, че е готова да приеме всякакъв продукт (може да е вмирисан, но е наш), който се предлага по нашите поляни и медии, така че шансът да бъда чут от тях също е нищожен.

Да, но много ми се насъбра. Поредната порция шоу пристига много бързо след побоя над Кубрат Пулев и пукването на големия балон около боксьора. Балон, който "часовата журналистика" умело изгради, отрази и продължава да експонира - независимо от острия мирис.

Взехте ли си пуканките? Аз не. Защото не се смятам за част от тълпата. А и не мисля, че случващото се е някакво шоу. По-скоро е част от пародията и патриотарско-чалгарската мъгла, която се стеле и струи от всякъде и продължава да нанася огромни поражения - най-вече на онези, които тепърва се изграждат като личности.

Дори вече не ме боли...

Нямам намерение да коментирам факта, че препирните между Пенев и Изпълкома паднаха на махленско ниво. Не съм очаквал да бъде и друго, щом лично шефът на БФС преди години друсаше гюбеци и даваше "тон за песен" на всички почитатели на мутренско-чалгарския вариант на най-популярния спорт.

Избухналият тези дни скандал тип "селска кръчма" просто е поредното доказателство за това какви хора стоят начело на българския футбол, хора, на които в нормална държава няма да им позволят да управляват квартално кафене.

А сега нека обобщя какво научихме тези дни:
- Любо тайно си присвоявал пари от глоби, в БФС са знаели, но не са предприели нищо;
- Лечков бил нехаен към служебните си задължения, Любо знаел, но си мълчал;
- Любо пропускал конференции на УЕФА и се чипкал по цял ден в басейна без да посети мач от Блатото, в БФС знаели, но не предприели нищо;
- Любо, Лечков и Костадинов не се понасят, през 1993 Любо просто злобно изчистил топката напред, пък тя случайно стигнала Костадинов и той пак случайно вкарал във вратата на нещастния Лама;
- Нищо не разбираме от футбол, включително и изпълкома, който на всичкото отгоре е некомпетентен, Любо знаел, но си мълчал;
- Лечков изгонил Димитър Бербатов от националния;
- Г-н Любчо вземал нереално висока заплата;
- Костадинов е неграмотен, в изречение от три думи прави три грешки;

Както се казва, в спора се ражда истината, а ние сме сигурни, че може да научим още много неща за тези три години, през които всички се биеха в гърдите, че са отлепили футбола от дъното.

Например, може да научим кой караше Пенев да вика един или друг футболист в националния отбор, кой редеше състава, защо г-н Любчо не каза нищо срещу неграмотните от изпълкома когато му позволиха да бъде треньор на Ботев, а най-важното: защо не каза всичко това, докато и той ядеше от баницата. Как така изведнъж придоби "смелост" и скочи на хората, с които до вчера работеше?!

Може пък да получим отговор и на други въпроси: БФС ще обясни ли как е давала заплатата на Пенев, за да разберем в крайна сметка кой е нарушавал закона? Защо БФС са назначили Пенев след като са знаели, че е некадърник? Защо в БФС са оставили г-н Любчо да прибира глобите и не са взели мерки да пресекат корупцията.

А ще обясни ли някой, кой е виновен детско-юношеските ни школи да не работят, защо все по-малко хора ходят на мачове, защо нямаме подготвени треньори и защо футболистите ни просто не стават?

А докога приятелски и мутренски кръгове ще управляват българския вариант на най-популярния спорт?

В крайна сметка, какво се случва с българския футбол?!

- А има ли още такъв?...


Искате ли още пуканки?

 

  Сподели
210