Локо Пловдив и Ботев се обединиха в борбата с диабета


Н. Гавазов

Локо Пловдив и Ботев се обединиха в борбата с диабета

Родни спортисти подкрепиха кампанията "Открито за диабета" и отбелязаха днес с изкачване на стълби Световния ден за борба с диабета в Пловдив, Варна и София. Кампанията се организира от Българска асоциация диабет (БАД) и Национална асоциация на децата с диабет (НАДД) в сътрудничество с известна фармацевтична компания. Целта на проявата е воденето на здравословен начин на живот и достатъчна физическа активност като част от ранната диагностика и превенцията на болестта. Затова и мотото на кампанията е "Каква стъпка ще направиш днес".

Захарният диабет е едно от най-разпространените заболявания. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 371 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. В България болните от диабет са над 577 хиляди българи, 287 хиляди са с предиабет, като 150 000 не са все още диагностицирани.

В Града на тепетата двата местни футболни отбори Ботев и Локомотив застанаха зад общата кауза. Лице на кампанията в София бе актьорът Владимир Карамазов, а във Варна бившият капитан на националния ни баскетболен отбор и на Лукойл АкадемикТодор Стойков също подкрепи инициативата за борба с диабета.

"Да изкачиш стълбите вместо да ползваш асаньора или да оставиш колата си и да се разходиш, са част от малките стъпки, които може да направи всеки, за да се предпази от диабета." - призова баскетболната легенда Тодор Стойков гражданите на Варна.

 

  Сподели
251