Размисли на мазохиста: Жега е, мирише...


Н. Гавазов

Размисли на мазохиста: Жега е, мирише...

Не знам заради жегата или заради загубената титла в края на първенството, но определено феновете на славния някога клуб ЦСКА са изпаднали в едно особено състояние на духа преливащо от делириум в неспособност да се мисли. Няма да говоря за менталните процеси в човешкото тяло, а ще се върна към вчерашния мач с Торпедо Москва, който армейците загубиха с 1:2. Спокойно уважаеми, няма да правя тактически разбор на най-голямото спортно събитие в Европа за отиващата си седмица (то е ясно и сме говорили вече за башибозушката тактика на родните т.нар. футболисти) по простата причина, че не обичам да си губя времето с глупости.

Искам обаче да заостря вниманието ви върху това, което се случи след мача, а именно, че ръководството на „червените", треньорският щаб и футболистите останаха безмълвни след двубоя и обещаха в неопределено време да организират пресконференция, на която да представят новите попълнения, сред които и световно неизвестните Сивард Спрокел, Нилсон Антонио и вероятно някой марсианец.

Уважаеми фенове на „армейците", порадвахте се на снимчиците от мача с Торпедо, но сега ми отговорете на един въпрос: Прави ли ви впечатление, че на „Българска армия" е наложено пълно медийно мълчание, откакто Стойчо изведе седем човека на първата тренировка от лятната подготовка на отбора? В същото време никой не обяснява елементарни и прости неща - вярно ли е, че играчите са получили само една заплата за последните пет месеца; вярно ли е, че на треньора Младенов му натрапват световно неизвестни звезди и на практика „Екзекуторът на Ливърпул" няма думата при селекцията; вярно ли е, че има бунт в съблекалнята; защо ръководството се отказа от контролите срещу белгийските елитни отбори, а в същото време бяха предпочетени турски третодивизионни отбори и ирански такива; ще се излага ли отново клуба с турнета в Либия или някоя друга екзотична във футболно отношение страна, с Мораеш какво ще стане?...

Въпросите са много, а отговори никой не иска да ги даде. Спомнете си, постоянните словоизлияния на Стойчо Младенов през пролетта -смениха му прякора с „Поразяващата уста" - а сега треньора се измъква от журналистите като дявол от тамян. Защо? Разбира се, ЦСКА е един от най-големите грандове в Европа и не може да си позволи да дава обяснения за случващото се в клуба. Спекулации и слухове опровергават Реал Мадрид, Арсенал, Милан и т.н. , но от „Българска армия" много ясно, че ще си мълчат - както патрициите в Древен Рим. Впрочем, те също са обяснявали на плебеите за какво става дума - на една плочка закачена на градския площад.

Ясно е, че всичко в българския футболен пейзаж е сбъркано тотално. Хубавото е, че все повече трезвомислещи хора го разбират и бягат от родната действителност, превключвайки с дистанционното някъде другаде и запушвайки си ушите от местните простотии. Има и такива, които продължават да се намират в особено ментално състояние на духа - те са неспасяеми и никакво лечение не ще им помогне за излизане от това положение. И понеже няма кой да им каже какво се случва на „Българска армия", нека аз да го направя - ЦСКА мълчи, защото няма как да опровергае лошите новини. Ако пък някой заговори, така ще замирише, че няма да се трае. А е жега...

За това ще правим само снимичици- на Хичо, Пичо и Сульо и Пульо, и ще се усмихваме на още по-усмихнатите фенчета - някак си все ще го докараме до старта на първенството. А после са мачовете с другите европейски грандове - Левски, Черноморец, Литекс, Лудогорец. Важното е да мине жегата... че мирише.

 

  Сподели
172