Сега се почна с критиката


-.

Сега се почна с критиката

След отпадането и на ЦСКА и Литекс от Лига Европа, България остана без отбор-представител в европейските клубни турнири. Сега идва лесната работа за журналистите, а именно оплюването... Няма нищо по-лесно от това да се каже/напише, че нашите отбори са слаби, некадърни, такива са ни възможноситите, българският футбол не струва и т.н.



Нормално е да има критика, особено когато тя е заслужена, но вместо това може да се помисли какви са причините за всичко това, което се случва с обичаните толкова много от фенове - ЦСКА, Левски и компания. Можем да си зададем въпроси от рода на – Защо Митко Бербатов се отказа от националния отбор? Защо държавата не дава стадион “Българска армия” на ЦСКА? Защо “армейците” бяха урочасани от Данчо Лечков – да не видят повече европейски турнири? Защо никой в Левски не вижда, че Гонзо е всичко друго, но не и треньор? Защо Лотар Матеус не вика в националния отбор медийната звезда Валери Божинов? Всеки човек си има различно мнение по-дадения въпрос, но със сигурност това са част от причините българският футбол да е на това ниво, в което се намира в момента.

Друг въпрос, който е доста интересен е: Защо никой не се вслушва в думите на треньор номер 1 за XX век у нас Димитър Пенев, а всеки гледа да му се присмее, за това че не се изказвал правилно. “Отбор не се прави за 3 месеца. Трябва доста работа, правилен подход и подбор”, заяви Стратега след равенството 1:1 между ЦСКА и Стяуа.

Ако вземете един фенски календар на любимия си отбор за 2011, от началото на годината, ще видите как доста от играчите липсват и сега на тяхно място има нови футболисти, някои от които дори със статут на несменяеми титуляри. Идеята на г-н Пенев да се запазва ядрото на отбора е повече от очевидна, но никой не я прилага. ЦСКА и Левски гледаха при първата малко по-добра оферта да се отърват от играчи като Гара Дембеле и Маркиньос, които безпорно допринасяха за футбола у нас. В резултат, на което “машината за голове” започва да се оказва ненужен на Фрайбург и нищо чудно той да бъде върнат в Левски, както стана с Райс М’Боли при “червените”.



Ако се погледне позитивно на нещата - ЦСКА има един от най-добрите треньори в България в момента и той трябва да бъде оставен да си върши работата. Това, което се иска от него е да се вслуша малко и в думите на по-опитни от него наставници, какъвто определено е Димитър Пенев. Не същото може да се каже за “сините”, които имат нужда от доказан специалист. Хубавото при Левски е, че могат да се похвалят с доста талантливи футболисти като Влади Гаджев, Пламен Илиев и др. И в двата отбора си личи, че чужденците не милеят толкова за светлото бъдеще на българския футбол, а по скоро гледат да си изкарат парите. Трябва да се залага на българското. Единственият чужденец, който трябва да бъде отбелязан, че прави добро впечатление през този сезон е Ермес Паломино (Пантерата) от Черно море, който не спира с добрите изяви за тима от Варна.



Всеки може да критикува, а полза от това няма. Оплюването не е начин да се решат проблемите...

ВИКТОР МУХАРСКИ

  Сподели
213