ЦСКА-София още няма разрешително за строеж


Н. Гавазов

ЦСКА-София още няма разрешително за строеж

Оттеглянето на Гриша Ганчев от собствеността на ЦСКА-София ще забави строителството на новия стадион на клуба. Макар че стадион "Българска армия“ в Борисовата градина е почти разрушен и активно се извозват строителни отпадъци, все още няма издадено разрешително за строеж.

"ЦСКА имат съгласуван идеен проект, разрешението за строеж е обжалвано от Николай Веселинов“, коментира главният архитект Здравко Здравков, като уточни, че Веселинов не си получава документите по решението на Административен съд – София-град, и така делото не може да отиде във Върховния административен съд, тоест да се разгледа на последна инстанция, за окончателно решение. Това, че Веселинов не получава документите по делото, може да се тълкува като пореден опит да забави строителството на стадиона. Той беше единственият, подал жалба срещу разрешението за строеж в парка в центъра на столицата.

Все пак от клуба са намерили вариант да задвижат реконструкцията – поискано е предварително изпълнение на съдебното решение, което не е обжалвано, обяснява арх. Здравков. "Така на практика има действащо предварително изпълнение, но основното разрешение за строеж все още не се е върнало от съдебен контрол“, заяви архитектът.

Това означава, че докато се чака разрешението за строеж, се работи на база предварителното изпълнение на съдебното решение на първа инстанция, в полза на ЦСКА-София. Самото строителство обаче не може да започне без наличие на основния документ.

Решението на АССГ в полза на клуба е от 20 ноември 2023 г., като вероятно Веселинов не е могъл да докаже правен интерес.

Напомняме, че проектът за нов стадион на ЦСКА-София бе задвижен през юли 2023 г., когато комисията по екология в общинския съвет одобри реконструкцията. После клубът чакаше зелена светлина от РИОСВ, НИНКН. Инвеститорите в проекта са собствениците на ЦСКА-София, а оценката на стадиона е около 90 млн. лева, като към юли 2023 г. имаше уверението, че финансирането е изцяло осигурено от собствениците. Интересното е, че земята в парка е изключителна държавна собственост. Тя участва и с 50% в инвестицията, тъй като вкарва земята. Това означава на практика, че ползвателите на стадиона ще получат нещо като отстъпено право на строеж върху държавна земя (но не е ясно за колко години и какво се случва след изтичането на срока).

Самият проект за съоръжението предвижда и доста апетитна хапка за частния инвеститор: отваряне на 40 дка от парка, зали за събития, ресторант, детски сектор, ново осветление, киоски, за да се задържат хората не само "за мача“.

  Сподели
68