Рекорди и лудост


Н. Гавазов

Рекорди и лудост

Трансферното лято на Острова обикновено се свързва с много спекулации и слухове, но заедно с това и с мащабна кампания по привличане на нови играчи. Новите телевизионни контракти значително разшириха възможностите на клубовете от Висшата лига на Англия, които, независимо от неуспехите си на международната сцена през последните години, се движат в правилното направление.

Защото, ако не сте разбрали, футболният свят се намира в нова реалност, в която, романтиката все повече е на заден план. Изпадналите в Чемпиъншип Астън Вила и Нюкасъл спечелиха по около 105 милиона паунда от миналия сезон. В същото време премиалните на финалистите в Шампионска лига Реал Мадрид и Атлетико са по 94 милиона. Според прогнозите на финансовите къщи, 20 клуба от топ 30 на най-богатите в света ще са английски само след 12 месеца.

Рекорди и лудост - това са двете думи, с които бихме определили отминалото лято на Острова, което приличаше на маратон, в който всеки искаше да покаже своите възможности.

FUTBOL TV се опитва да обобщи случилото се.


НАЙ-СКЪПИЯТ ТРАНСФЕР

Завръщането на столетието. 105 милиона евро е нов трансферен рекорд. Погба бе леко обиден на Юнайтед, но след оттеглянето на Сър Алекс и пристигането на амбицирания Жозе Моуриньо, завръщането на блудния син стана възможно. Разбира се, подплатено със сериозни парични знаци, които отказаха Барселона и Реал от каквито и да е намерения по отношение на французина. Трансферната бомба избухна през август, а от нея всички бяха доволни: торинци, които покриха разходите по прехода на Игуаин, "червените дяволи", които подписаха с един от най-силните централни полузащитници в света и Райола с Погба, които обогатиха доходите си.

 


НАЙ-ПОДЦЕНЕНИЯТ ТРАНСФЕР

2.5 милиона паунда за 20-годишен централен защитник от Чемпиъншип изглежда като напълно ненужен разход. Топ клубовете редовно правят такива трансфери, надявайки се на прогрес в развитието на младежите. Роб Холдинг обаче е изключение на фона на случилото се в Арсенал в навечерието на сезона. Мертезакер е аут до края на годината, а Паулища няма да се завърне скоро. И изведнъж Холдинг се превърна в безалтернативен централен защитник за лондончани в първите три мача от сезона, в които младежът се справи не толкова лошо. Ако слуховете за контузия на новата покупка Шкодран Мустафи се оправдаят, Роб ще продължи да трупа опит и в следващите кръгове.

 

НАЙ-НАДЦЕНЕНИЯТ ТРАНСФЕР

Манчестър Сити заплати на Шалке 04 близо 45 милиона паунда за Лерой Сане. Немската звезда е невероятно техничен и бърз футболист, който на всичкото отгоре не е егоист и подава, ако съотборникът се намира в добра позиция. На практика Сане е чудесно попълнение, ако има гарантирано място в стартовия състав. Но към момента Гуардиола премести Стърлинг на десния фланг, дори Навас изглежда предпочитан вариант. Изглежда, че Сане трябва да отхвърли огромен обем от работа, за да заслужи титулярно място. 45 милиона паунда за резерва - това е твърде много дори за клуб като Сити.

 

НАЙ-СИЛНИЯТ ТРАНСФЕР U-23

"Какъв е този покемон?", това бе първата реакция на феновете на Манчестър Юнайетд, когато разбраха, че Жозе Моуриньо е привлякъл Ерик Бейли. При това за 30 милиона паунда. На всичкото отгоре от видеоматериали се вижда, как защитникът раздава неточни пасове във Виляреал, подхлъзва се когато не трябва и прави ужасяващи нарушения. Жозе само за два месеца работа с Ерик вдъхна увереност в играча и сега Бейли е лидер в отбраната на Юнайтед, а сърцата на феновете се отпуснаха - играчът от Кот д'Ивоар е непробиваем и стабилен в защита.


НАЙ-СИЛНИЯТ НАЕМ

Решението на Арсен Венгер изглежда странно от гледна точка на това, че с Уилшър бяха свързвани големи надежди, но от друга страна, отдаването под наем на вечно контузения играч изглежда напълно резонно. Сега пушачът ще набира форма в Борнемут, а какво ще се случи след това - това зависи от самия Джак.

 

НАЙ-СИЛНИЯТ СВОБОДЕН АГЕНТ

Златан Ибрахимович. И повече не е нужно да коментираме.

 

НАЙ-ИЗНЕНАДВАЩИЯТ ТРАНСФЕР

Отдавна се знае, че Порто продава футболисти на нереални цени. Номерата на португалците минаваха до преди 2-3 години, но напоследък агенти и клубове са много внимателни по отношение на сделки от Португалия. Бруно Инди бе закупен от Порто с надеждата да бъде продаден за големи пари на Юнайтед, Байерн или Реал, но вместо това холандецът попадна в Стоук Сити. Под наем. При това безплатно. Какво ли са пушили в офисите на португалския клуб?

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНАТА ЕПОПЕЯ

Муса Сисоко премина в Тотнъм, но преди това френският национал бе пращан къде ли не. Евертън изпрати самолет за Сисоко в последния ден за трансфери и полузащитникът дори се срещна с Куман. Холандецът обаче предупреди Сисоко, че той трябва да се бори за титулярното си място. Позвъняването от Тотнъм дойде навреме и французинът избра Шампионска лига и живот в Лондон.


ГЛАВНАТА ЗАГУБА НА ВИСШАТА ЛИГА

Гуардиола пристигна в Манчестър и започна да въвежда своите порядки. Харт играе лошо с крака? Довиждане, Джо. Сега английският национал ще брани вратата на Торино и ще усети, какво значи да бъдеш под постоянна обсада.


НАЙ-КОМИЧНАТА СИТУАЦИЯ

Ян Мвила помогна на Съндърланд през миналата година и звездата на Рубин се надяваше, че "черните котки" ще си спомнят за него и ще подпишат пълноценен договор. Полузащитникът дори пътува до Лондон в очакване на обаждане, а когато не последва такова, той лично се зае с осигуряване на трудоустрояването си. Никой от Съндърланд обаче не вдигна слушалката на Мвила, който вчера се прибра обратно в Русия.

 

  Сподели
315