Играч със специално предназначение


Н. Гавазов

Играч със специално предназначение

Кой би помислил преди месец, че първият гол за Манчестър Юнайтед през новия сезон ще е дело на Хуан Мата? Даже седмица по-рано, когато Моуриньо замени испанеца в мача за Суперкупата, за много фенове това се оказва форма на издевателство на мениджъра спрямо играча. Но Жозе постави Хуан в титулярния състав още в следващия двубой и получи благодарност - Мата вкара най-важния гол, в момент, когато не всичко се развиваше гладко за "червените дяволи".

Сега аналитици и фенове са в голямо недоумение. Какво става в отношенията между Моуриньо и Мата? Без съмнение, трудно е да влезем в главата на португалеца, за да получим истинска картина на неговите планове и вероятността да сгрешим в преценката си е много голяма. Но това, което всички виждаме е, че Жозе разчита на Мата. Най-малко като играч, покриващ тила. Максимум - като част от своите хитри мотивиращи игри със състава, по подобие на това, което навремето правеше Сър Алекс.

Моуриньо е упорит, скандален, заядлив и надменен, но не и глупав. Точно за това не бива да ни изненадва, че оставя в състава един от ключовите играчи от миналия сезон, който създаде най-голям брой положения за гол и е сред челниците по системата "гол + асистенция". Наистина, в историята на отношенията между Моуриньо и Мата има неприятен момент, чисто формално на мястото на испанеца бе закупен Мхитарян, но Жозе добре знае, че и неговите предшественици харчеха пари, а някои попълнения така и заиграха. Мата няма нужда от време и усилия да се адаптира към Висшата лига. За арменеца това все още не е факт.

Другото предназначение на Хуан може да се насочи към решаване на "проблема Рууни" - главната болка на Юнайтед. Независимо на отбелязания гол в мача с Борнемут, Уейн изобщо не изглежда убедително. Нещо повече, там където се намира скъпоплатената звезда, се образува огромна дупка с размерите на кратер - така бе в националния отбор на Англия, така стана и в първия мач от сезона във Висшата лига. Рууни няма никакви качества да бъде пълноценна "десетка", а най-малко са неуместни сравненията с легендата Пол Скоулс. В същото време Мата отдаде 92% точни пасове и спечели всичките си наземни единоборства. Да не говорим за голямата вероятност от травма на Рууни, а Жозе трябва да е готов за такива събития.

Много голямо предимство на арменеца и испанеца над Рууни е това, че двамата могат да играят успешно и на фланга, докато на англичанина това не се отдава, а в сегашното му физическо състояние това изглежда в сферата на фантастиката. Знаейки за принципността на Моуриньо по отношение на кадровите въпроси, не е далече времето, когато ще видим Рууни на пейката. Това няма да стане в началото, а след няколко победи и когато и най-заклетите фенове не Уейн се убедят, че звездата е пълна противоположност на предишните си сезони.

Жозе прекрасно знае, че през този сезон конкуренцията във Висшата лига в лицето на Манчестър Сити, Челси и Ливърпул ще е огромна. Че останалите отбори се подсилиха, а можем да кажем и заразиха от миналогодишния пример на Лестър и ще се опитат да впечатлят. Ето защо няма да е никаква изненада силата на стартовите състави на грандовете, но титлата има най-голям шанс да отиде при този, който покаже най-силна резервна скамейка и тук едва ли ще открием Америка. Както и баналното за силната средна линия на отборите.

Ето защо повече не бива да мислим, че пристигането на Моуриньо на "Олд Трафорд" е край на кариерата на Мата за "червените дяволи". Напротив, испанецът има специална роля в плановете на Специалния - от мотивиращ фактор за останалите футболисти в средата на терена, до решаването на главната болка на Юнайтед.

 

  Сподели
360