Когато пушката откаже


Н. Гавазов

Когато пушката откаже

Чували ли сте звука на затвора на пушка, когато не бъде произведен изстрел? Един празен такъв, все едно си ритнал затворен метален варел. Заедно с него идва страхът, който бързо отминава, заместен от изненадата. Тя обаче е много по-голяма при стрелеца... За щастие, оръжейната индустрия толкова много е напреднала, че според статистиката, засечките при съвременното оръжие са под 1%. Проблем е когато този процент надхвърли цифрата 1. И тук не говорим за големи числа, а за порядъка от 1.5-2%. Какво обаче да кажем, когато при първия изстрел - един от най-важните, защото с него се поставя началото на боя и от точността на мерника зависи, дали противникът ще бъде разколебан - възникне засечка? FUTBOL TV се връща към вчерашния мач на Арсенал с Уест Хем, който ни принуждава да си зададем някои въпроси, включително и този за шансовете на "артилеристите" в борбата за титлата.

Победата над Челси в Суперкупата накара мнозина да определят новия шампион. Стабилна игра във всички линии, успешни тактически прийоми от страна на Венгер и първи успех на французина над португалския му опонент. След това пътищата на двата отбора се разделиха, а специалистите започнаха да анализират и пресмятат шансовете на единия или другия отбор, повлияни от пресните впечатления на мача на "Уембли".

Когато в срещата със Суонзи играчите на Челси от първите минути попаднаха под острите контраатаки на "лебедите", "сините" се организираха и започнаха да подобряват играта си с всяка изминала минута, докато Тибо Куртоа не получи червен картон. Преди този мач Жозе Моуриньо каза, че сезонът ще бъде тежък и за лидерите ще е много трудно да побеждават средняците. Португалецът обаче настрои отбора си и почти взе трите точки, макар и с намален състава. Жозе може понякога да дразни, но е много прав в някои свои съждения.

Двубоят на Арсенал с Уест Хем започна по същия сценарии. Но тук свършват приликите между шампиона и кандидата за детронирането му. Изминаха 5 минути, 10, 15 и за всички стана ясно, че в стил "свински тръс" "чуковете" няма как да бъдат преодолени. Но домакините от "Емирейтс" продължаваха да демонстрират същата игра без да имат намерение да променят каквото и да е. А и Венгер толкова удобно се чувстваше в креслото си. Защо пък трябва да става и да си създава излишни главоболия?

Така падна първият гол, който дойде не от пропуск на Чех, а на тактическа грешка от страна на защитниците. Огромният Куяте бе оставен сам в наказателното поле. Полузащитникът вкара след подаване на Дмитри Пайе, на когото "артилеристите" позволиха да създаде над 80% от атаките за "чуковете" - разкошен подарък от страна на хората на Венгер, за който в Италия един трекуартист само може да мечтае.

Вторият гол бе дело на Сарате, но преди това подчинените на Славен Билич направиха за смях цялата защита на Арсенал. Ясно можеше да се види работата и трудолюбието на гостите преди попадението и по време на отбелязването на гола. А някой да си спомня нещо смислено в редиците на "артилеристите"? Кошчелни преплиташе крака пред Сако, Жиру отправи един точен удар и той се получи заради рикошет в играч на противниковия отбор, Рамзи пропусна да развие три атаки, на Йозил пък яйцата му стават все по-малки, а Коклен има само две защитни действия в цял мач! Е, Чех получи най-ниска оценка в двубоя, но вратарят не е виновен за поражението. А най-важното е, че Петр разбра, че не бива да бъде спокоен с този и онзи пред себе си.

Някой ще каже, че нищо страшно не се е случило, сезонът е дълъг, а тази загуба е охладила горещите глави и е приземила играчите на Венгер. А може самият французин да се появи и да обясни на феновете, че не трябва да се разстройват, че отборът е добър, дистанцията е дълга, а най-важното е стабилността.

Това вече сме го чували. И малките деца знаят, че тези приказки са се превърнали в лайтмотив за Арсенал. Но няма как да не се съгласим с Арсен относно стабилността на отбора му - 4-то място е в кърпа вързано. Понякога дори може да бъде взето и 3-то, а това си е почти титла.

За нещо повече се иска по-добра пушка. И най-вече стрелец, който да поддържа в изправност оръжието, така че то да не засече в най-важния момент.

Иначе звукът от празната пушка понякога може да бъде и смешен. 

 

  Сподели
293