Швайнщайгер - един сигнал към конкурентите


Н. Гавазов

Швайнщайгер - един сигнал към конкурентите

Футболната общественост посреща всяко лято с надежда и големи очаквания. Това е период, през който отборите правят своите анализи, оценяват слабите си места, стягат редици и най-вече попълват съставите си с нови футболисти. Почитателите на великата игра нямат време за скука и почивка, защото отсъствието на мачове е заето от не по-малко интересни неща - слухове, саги, гръмки и не толкова гръмки трансфери.

Тази седмица се състоя една сделка, която някак си убягна от вниманието на футболната общественост. Може би заради историята с напускането на Икер Касияс, а може би защото превръщането на 20-годишния Рахим Стърлинг в най-заплатен английски футболист засенчи всякакви трансфери за месец напред. Наистина, 15 милиона паунда според мерките на британския футбол не е впечатляващ трансфер. По своята същност обаче пристигането на капитана на световния шампион на "Олд Трафорд" е гръмко и най-вече знаково.

FUTBOL TV се опитва да разбере, защо покупката на Бастиан Швайнщайгер е най-полезната за "червените дяволи" през това и лято и защо бившият полузащитник на Байерн Мюнхен ще върне Манчестър Юнайтед в битката за титлата.

Разбира се, критиците на тази сделка ще напомнят, че след месец немецът ще навърши 31 години и вероятно добрите му години остават някъде назад. Няма съмнение, че човешкият организъм се променя и срещу природата няма как да тръгнеш, но се променят и методите за възстановяване и поради това въпросът за възрастта разсмива: във финала на тазгодишното издание на Шампионска лига участваха 11 футболисти над 30 години, като 4 от тях попаднаха в символичния отбор. Също така е достатъчно да си спомним за Пол Скоулс, Райън Гигс и Едвин ван дер Сар, които играха до появата на първите им бели коси. Тук не става дума само за генетика. Просто в Юнайтед знаят как физически да готвят играчите.

И така, защо привличането на Швайнщайгер ще върне Юнайтед в битката за титлата?

Първата причина е чисто игрова. Опорната зона и средата на отбраната бяха главен проблем за Луис ван Гаал през миналия сезон. Блинд през цялата кампания се разкъсваше между поста ляв защитник и опорен полузащитник. Ако играеше в центъра - флангът поддаваше, ако отидеше на фланга, тогава в центъра се образуваше една голяма дупка. В деня, в който Бастиан бе закупен, Юнайтед осъществи още една сделка - привлече от Саутхемптън Морган Шнайдерлин. Именно двамата трябва да решат проблема: французинът и немецът ще покрият центъра, а Блинд ще действа на фланга. Просто и ясно.

През миналата година на "червените дяволи" липсваше човек точно с качествата на Швайнщайгер - който е способен не само да размаже съперника, но и да започне атака. Спомняте ли си безкрайните напречни подавания, като много от тях бяха и към Давид Де Хеа? Едва ли през новия сезон ще видим много такива неща, защото Бастиан умее в решаващия момент да поеме кормилото в свои ръце и да поведе хората си.

 

- Процент вертикални пасове: Швайнщайгер 56, Шнайдерлин 43, Блинд 43.


- Асистенции: Швайнщайгер 0.26, Шнайдерлин 0.04, Блинд 0.08.

- Изострящи пасове: Швайнщайгер 1.71, Шнайдерлин 0.78, Блинд 0.92.

- Участие в атаките: Швайнщайгер 20.77, Шнайдерлин 9.95, Блинд 9.90.

Винаги сме казвали, че Opta е безмилостен сайт: според статистиката, Швайнщайгер е два пъти по-добър от Блинд и Шнайдерлин!

 

Втората причина, за да твърдим, че немецът ще тласне Юнайтед към титлата е свързана с неговата харизма. Осем шампионски титли в Бундеслигата, седем победи в Купата на Германия, спечелена Шампионска лига, триумф на Световно първенство. За около 15 милиона паунда Манчестър Юнайтед подписа с футболист, чиято фамилия се асоциира с голям победител и несломим дух. Няма нужда да търсим далечни примери, достатъчно е да си спомним миналогодишния финал на Мондиал-а, който наблюдаваха не само почитатели на немския футбол. Швайни, въпреки ударите и събарянията на земята продължи да води отбора след себе си, за да се стигне до победния гол на Марио Гьотце в 114-та минута. След бразилската история и напускането на Филип Лам, старши-треньорът на Бундестима Йоахим Льов не се поколеба - капитанската лента отиде в Швайнщайгер. Както Петр Чех в Арсенал, така Бастиан в Юнайтед е призван да наставлява по-неопитните и с личния си пример да ги води след себе си.

Сбогуването на Швайнщайгер в Мюнхен бе емоционално, но за разлика от последното излизане на Икер Касияс на "Сантяго Бернабеу", то не съдържаше в себе си неловък момент. Напротив. Световният шампион се отправи в друг голям отбор, ръководен от специалист с авторитет и огромни амбиции.

А пристигането на Швайни на "Олд Трафорд" е ясен сигнал към конкурентите: Ван Гаал не строи отбор, а по-скоро добавя финалните щрихи в един колектив, с който през следващия сезон ще се бори за титлата и ще спечели един от четирите трофея.

 

  Сподели
339