Една красива история


Н. Гавазов

Една красива история

Всеки отбор си има своята красива история, а красивите истории на големите отбори обикновено се пишат от играчите на атаката. Точно такава е историята с нашия герой, който ще бъде запомнен с това, че стана последният голям трансфер на великия Сър Алекс, при това попадението в целта бе много ефективно, защото Робин е основната причина шотландецът да се оттегли в ролята на победител. 30 гола в най-конкурентното и трудно първенство на планетата, "златна обувка" и шампионска титла. Не е ли красиво?

В неделя Робин ван Перси пристигна в Истанбул и днес трябва да подпише договор с Фенербахче. Според някои източници турският клуб е заплатил 4 милиона евро за играча, чиято заплата ще бъде около 110 000 евро на седмица. Впрочем, детайлите на сделката не са важни в нашия случай, а и едва ли ще ги научим. Главното е, че Ван Перси напуска Манчестър Юнайтед и преминава във Фенербахче в търсене на повече игрова практика в навечерието на финалите на Евро 2016. Неловкото е, че ще наблюдаваме в преговорите с турския гранд футболист, който само преди две години бе смятан за един от най-добрите централни нападатели в Европа, а с играта си радваше претенциозните фенове от Висшата лига на Англия.

В своите най-добри дни Робин бе от онези играчи, които публиката очакваше с интерес да се появят на терена, защото единственото, което правеха бе да носят наслада с играта си. Нападателят вкарваше много и го правеше красиво. Всички помним майсторството на холандеца, който с едно движение задаваше друга траектория на летящата топка, чиято крайна точка в повечето случаи се оказваше мрежата зад вратарите. Робин заема десета позиция сред голмайсторите на Висшата лига и е втори в същия рейтинг сред чужденците.

Приликата му с Тиери Анри е умението да бъде превръщан всеки един гол в голямо събитие. Разликата е, че французинът бе посрещнат при завръщането си на "Емирейтс" като Бог, а Ван Перси бе освиркван. Разбира се, това не попречи на холандеца хладнокръвно да реализира дузпата, вече като нов шампион на Англия. Това бе триумфът на здравия разум над елементарното мислене, което отказваше да приеме, че нападателят е прекалено добър, за да завърши кариерата си в Англия само с една победа в Купата - по същата причина си тръгнаха и други звезди, които на определен етап осъзнаха, че Арсенал не им дава възможност да триумфират в най-важния вътрешен турнир в Англия.

Две години по-късно Ван Перси се превърна във футболист който няма шанс да започне като титуляр в състава на Арсен Венгер. Няма никакви съмнения, че постепенният регрес е свързан с естествени причини, но и друг път сме го казвали: Робин бе излъган. Холандецът не очакваше, че Сър Алекс ще напусне клуба само година след неговата поява.

След края на третия сезон обаче може да кажем, че този път нападателят излъга своя мениджър. По скоро го подведе със своята игра. И Робин се оказа ненужен.

Продажбата на Ван Перси за независимо каква сума е отлична сделка. Похарчените 20 милиона за неговия трансфер донесе спечелването на титлата, а според критериите в съвременния футбол 20 милиона е нищо. В същото време заплатата му от 200 000 паунда на седмица при очевидно падащо ниво на играта започна да се превръща в пранги за клуба, който трябва да продължава да се движи напред.

Така се стигна до раздялата - еднакво изгодна за всички страни. За Юнайтед по гореописаната причина. Фенербахче получи играч, заради когото стадионите ще са пълни, фланелките ще се продават, а постъпленията от телевизията правят турската Суперлига шеста по сила в Европа.

Ван Перси... Той получи желаното, спечелвайки титла в най-конкурентното и трудно първенство на планетата и никой не може да каже, че холандецът не реализира своя игрови потенциал. 144 гола и много незабравими моменти. В същото време една ниша в историята ще остане празна. Холандският национал никога няма да стане за Юнайтед епохална личност, например, като Бест или Кантона. Такъв той можеше да бъде в Арсенал, но преминаването му на "Олд Трафорд" го лиши от тази възможност. На пика на своята кариера Робин реши да тегли чертата. Както го направи човека, който го доведе на "Театъра на мечтите".

Краят на една красива история? Едва ли. Турците страдат по футбола, обичат своите герои и знаят как да им се отблагодаряват. Просто днес край Босфора ще започне втората част на красивата история на нашия герой.

Успех, Робин!

 

  Сподели
269