Тигре, тигре


Н. Гавазов

Тигре, тигре

В края на месец май авторитетният сайт за футболни новини Goal.com. излезе с рейтинг на най-големите разочарования през изминалия сезон във Висшата лига на Англия. Най-предсказуеми се оказаха двамата нападатели - Марио Балотели и Радамел Фалкао. Италианецът за цял сезон вкара по-малко, отколкото в полуфинала на Евро 2012. Крахът на колумбиеца е още по-трагичен - футболистът се смъкна до младежкия отбор на Манчестър Юнайтед, но и там се загуби.

След като английският гранд върна Фалкао на Монако, в медийното пространство се появиха слухове за евентуалните работодатели на колумбиеца. Те не бяха много - Севиля, Милан, Зенит и Челси. Накрая остана само лондонският клуб, а причината за това е проста: лошата форма на 29-годишния нападател и неговата висока заплата са грандиозен риск за всеки отбор.

Как така тогава пресметливият Жозе Моуриньо се нагърби с тежката задача да възроди кариерата на полумъртвия колумбиец? Няма никакво съмнение, че португалецът е един от най-умните хора във футбола, мислещ с няколко хода напред и ако някога е бил лъган, то е било някъде в началото на треньорската му кариера. За какво тогава му е на Моуриньо футболист, който очевидно се намира в деградация и не дава никакви признаци за съживяване?

През сезон 2012/13 Радамел вкара 28 гола в Ла Лига при средно 3.6 удара средно на мач, което е невероятен показател, правещ от колумбиеца нападател-страшилище. В Монако през първите шест месеца на сезон 2013/14 показателите бяха аналогични - с 2.9 удара средно на мач, Фалкао вкара 9 гола в 16 срещи. Ужасът е в Манчестър Юнайтед, където Радамел се опита да вкара гол средно по 1.5 пъти на мач!

Някой ще каже, че колумбиецът не се е радвал на доверие от страна на Луис ван Гаал и е станал жертва на прекалено високите очаквания към него. Как тогава да си обясним още по-големия провал на Копа Америка, където Хосе Пекерман във всяко свое интервю не пропускаше да хвали Фалкао, а хвалебствията бяха подкрепени с връчване на капитанската лента? Opta е много безмилостен сайт, от който нищо не може да бъде скрито: 3 удара в три двубоя, 1 ключов пас за три мача (два пъти по-малко средно на мач от периода в Юнайтед, където бе незабележим), спад в точността на паса (в Юнайтед е 86.2%, а тук 84.9%), нито един дрибъл (!), 4 пъти повече нарушения средно за мач, нито един гол...

Фернандо Торес се представи зле през първия сезон след завръщането на Моуриньо, но все пак вкара 11 гола - със седем повече от попаденията на Фалкао в Юнайтед!

Отново ще попитаме: За какво тогава му е на Моуриньо футболист, който очевидно деградира и не дава никакви признаци за съживяване?

Настоящият анализ можеше да протече в друга посока - да определи Луис ван Гаал като главен виновник за провала на Фалкао и да нахвърли няколко причини за бъдещ успех на нападателя в Челси, сред които са доверие от страна на мениджъра и пълноценно участие в подготовката на отбора за новия сезон.

Може и да не се хареса на феновете на Челси, но колкото повече се вглеждаме в трансфера на Фалкао на "Стамфорд Бридж", толкова повече нещата изглеждат по-прозаични.

"Не си мислете, че момчето, което видяхте в Манчестър Юнайтед е истинският Фалкао. Аз ще направя всичко възможно, за да го върна на предишното ниво", увери Жозе Моуриньо малко преди Челси официално да обяви трансфера на колумбиеца.

Ние ще се върнем още по-назад във времето, през 2004 година, за да припомним едно друго изказване на португалеца: "Имаше трима агенти, които искаха да ме представляват. Четвъртият бе Жорже Мендеш. Казах им: "Онзи, който ме отведе при Роман Абрамович, той ще бъде мой агент". Два дни по-късно Мендеш ми се обади и ми каза, че Абрамович е в Португалия и иска да ме види".

Оттогава насам дружбата между Моуриньо и Мендеш е пословична и нищо не е в състояние да я развали. Жозе е треньорът, през който са минали най-много футболисти-клиенти на топ-агента за последните десет години. Според испански източници, една от причините Моуриньо да напусне Реал Мадрид е страхът на Флорентино Перес от нарастващото влияние на португалците на "Сантяго Бернабеу". Впрочем, Жозе отдавна не тренира мадридчани, но Мендеш не е загубил влиянието си в испанския гранд, представлявайки интересите на Коентрао, Пепе, Родригес и Роналдо. Това се видя ясно и през миналия декември, когато се раздадоха наградите на Globe Soccer Awards 2014 - церемония в Дубай, на която съорганизатор е The Quality Sports V Investment - компания, регистрирана на остров Джърси (офшорна зона) и за която се знае, че принадлежи на Мендеш.

Впрочем, говорейки за такива компании, нека припомним за проспекта между агенция Gestifute на Мендеш и фирма Opto на Питър Кениън. В него се указва как консултантите на дадените компании трябва да градят отношенията си с развиващите се клубове от Испания и Португалия, а също така да използват връзките с клубовете от "Голямата десетка".

Ще пропуснем темата с други четири фонда на Мендеш на остров Джърси, както и за това, как парите минават през банки на Гибралтар - друг данъчен рай - защото темата за задкулисното устройство на съвременния футбол е обширна и ще са нужни няколко поредни материала, за да бъде представена както трябва.

Истината е, че сътрудничеството между Моуриньо и Мендеш надхвърля обичайните рамки на отношенията треньор-агент и става дума за нещо на съвсем друга основа? Разбира се, в името на личното обогатяване.

И в много по-малка степен в опит за съживяване на Плюшения Тигър.

"Това е странна сделка. Когато научих за нея, веднага си помислих, че може би Жозе Моуриньо възнамерява да получи допълнителни 20% от Фалкао, както прави с по-голяма част от играчите си", заяви тази вечер бившият играч на Челси Франк Синклеър.

Тези, които вярват в искрените намерения на Моуриньо по отношение на Фалкао, могат спокойно да продължават да виждат чистите помисли в трансфера на колумбиеца на "Стамфорд Бридж". Но помните ли онази песен на Радо Шишарката? В нея се разказваше за хубави жени, западни коли, песни до зори... и за пари.

В крайна сметка понякога нещата са много по-прости, отколкото си мислим. Без значение дали става дума за Тигър или за плюшена играчка.

 

  Сподели
393