Мъжкарят


Н. Гавазов

Мъжкарят

В близко време ще завърши 13-годишното търсене от страна на Арсен Венгер на вратар от световна величина. Любопитното е, че помощта идва от най-неочакваното място. Впрочем, тази сутрин в световния информационен поток се появи информация, че Петер Чех опровергава своя преход в Арсенал, но тази новина е по-скоро за прибавяне на малко подправка на готвения трансфер. Има ли още някой, който да се съмнява в скорошното пристигане на чешкия национал на "Емирейтс"? След съобщенията, че Давид Оспина си търси нов отбор, а треньорите на вратарите в двата отбора са освободени?

FUTBOL TV приветства Петер Чех с решението му да остане в най-конкурентното първенство на планетата и едновременно с това разсъждава над ситуацията около вратаря, който ако трябва да бъде определен с една дума, тя е мъжкар. Характеристика, все по-рядко срещата се в наши дни, но това е тема на друг разговор.

През всичките тези 13 години разликата между Арсенал и Челси се определяше от наличието на подобни кадри. Няма какво да се лъжем, но "артилеристите" си нямаха (и нямат) своя Лампард, Тери, Дрогба, Иванович и Чех. След напускането на Дейвид Сиймън, отборът на Венгер само един път успя да вдигне титлата. Тогава вратата се защитаваше от Йенс Леман, който обаче много бързо залезе и отстъпи мястото си на постоянно разсмиващия ни Мануел Алмуния

През същото това време Чех спечели 15 трофея. През май тази година стражът за четвърти път стана шампион на Англия.

В интерес на истината ще кажем, че Венгер бе близо до подписа на Чех през 2002 година, но тогава стражът на Спарта Прага не получи разрешение за работа. След две години Петр стана един от първите трансфери на Жозе Моуриньо. В същото време ще добавим, че Венгер за 25 години работа в Арсенал така и не успя да подпише или да изгради класен вратар. Случайно ли е това? Няма да разсъждаваме над това, защо Арсен не следва политиката на своя противник Моуриньо по отношение на играчите с липса на работна виза - изпращане под наем и всяка година кандидатстване за виза. Очевидно, защото е подход на работа на Жозе.

Но със сигурност французинът добре знае, че за да бъде един отбор шампионски, той трябва да има на вратата си специален вратар. Който да донесе поне десет точки за сезон. Такива вратари в момента имат Челси, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм. Дали най-после Венгер не изостави ината си и не започна да гледа по-прагматично на нещата? Узрявайки за титлата във Висшата лига...

Вероятно феновете на Челси се почувстваха неловко през миналия сезон, когато един от най-добрите вратари в Англия за последните десет години се озова на пейката. Впечатляващото е, че Чех се примири със своята роля. Появата на Тибо Куртоа не остави голям избор пред Жозе - белгиецът е по-млад, освен това се нуждае от подкрепата на клуба. За мен лично Тибо е по-слаб вратар от Чех, но Моуриньо винаги е бил хитрец и добре знаеше, че е голям риск Куртоа да прекара още една година в столицата на Испания. Най-вероятно хищните лапи на Реал щяха да размътят главата на младия вратар.

Петр постъпи като истински мъжкар - без сълзи в стил бразилски сериал, без писъци по медии като ощипана испанска мома и без двусмислени постове в социалните мрежи, ала млад и блед юноша. Мъжкарят направи най-доброто за клуба, на който бе предан за последните десет години - подкрепи своя мениджър и своя млад партньор. Самият Тибо на няколко пъти през сезона разказваше колко много за него е направил ветеранът на "сините" по време на тренировките.

В името на голямата цел - спечелване на титлата и запазване на добрата атмосфера в съблекалнята (каза ли някой Касияс и Реал?) - Петр с достойнство прие новата ситуация, но само за един сезон. Това е максимумът за вратар, който е пример за висока класа и истински професионализъм.

Очевидно е, че Моуриньо желае и по-нататък да вижда Чех със синята фланелка, а още по-малко да подсилва прекия конкурент. Но феновете на Челси не бива да се сърдят на избора на чешкия национал, който със своето решение няма нужда да напуска Лондон, ще играе за топ отбор от европейска величина и ще участва в Шампионска лига. Нека "сините" привърженици забравят за сложните си отношения с Арсенал и когато Петр пристигне на "Стамфорд Бридж", местните почитатели трябва да си припомнят за рекордите на Чех, за завръщането му след ужасния сблъсък с Хънт, за невероятните реакции в мачовете с Барселона и с Байерн Мюнхен през 2012 година, за неговата скромност и образованост (Чех знае пет езика, а сега изучава и арабски), а и за достойното си поведение през последната година на своето пребиваване в Челси.

В същото време вероятно феновете на Арсенал доволно потриват ръце - те прекалено дълго чакаха този ден. Да, пред Чех ще бъдат тези двамата и онези тримата, "артилеристите" ще трябва да вземат и някои други кадрови решения за атака на титлата, но в своите редици те вече получиха играч, без когото по принцип не може да се говори за постигане на големи успехи. Спомнете си само за думите на Тери снощи, но въпросът е не само в 15-те точки, които Чех ще донесе, а в това, че Арсенал се сдоби с играч с манталитет на победител.

За нас, неутралните почитатели на английския футбол, остава да приветстваме готвения трансфер, заради възможността да продължим да се радваме на играта на славния вратар и в този смисъл нека да пожелаем на Чех и на новото си работно място да продължи да показва футбол от най-висока класа. И дано много млади негови колеги почерпят от неговия пример. Защото в наши дни наистина трудно се намират мъжкари.

 

  Сподели
354