Съдбата дърпа конците, които сами изтъкаваме


FUTBOL-TV

Съдбата дърпа конците, които сами изтъкаваме

Денят е напълно обикновен. Декемврийски. Един такъв, дъждовен, мрачен, студен. Годината е 2008. Чарли си тръгва след дълъг и тежък ден, прекаран в зидане и редене на тухли на строителната площадка. Часът най-накрая е 17! Край на работния ден. Момчето хваща ферибота за Остров Уайт, където отива при съотборниците си от Пуул Таун.

Мачът е домакински, а стотина души наблюдават аматьорското мачле от долните дивизии на английския футбол. Пуул Таун побеждава с 4:2, а три от головете нанизва Чарли Остин. След което се качва на автобуса, а после и на ферибота. Часът вече е 1 след полунощ и има малко време да поспи, защото точно в 5:30 е отново на работа. Ааа да, и ако си мислите, че името Чарли Остин е някакво съвпадения с нападателя на Куинс Парк Рейнджърс, жестоко се лъжете. Същият онзи зидар от 2008, днес има 18 гола в Английската висша лига, както и един от най-високите проценти на отправени точни удари. И това в най-силното първенство на планетата.

Същият този човек преди години е изритан от школата на Рединг, защото е "безперспективен". Тогава той се примирява, че няма да сбъдне мечтата си. Няма да бъде професионален играч. Такава била волята на Фортуна. И така, както си поритва с приятелите в аматьорските дивизии, в един сезон бележи 46 попадения за Пуул Таун, в 46 мача. Което дори и на най-ниско аматьорско ниво си е постижение.

И ето, шансът идва, професионалният Борнемут подписва с него. Ама не! В същия момент Лигата налага трансферно ембарго на отбора. Толкова близо до мечтата си, но пак ще трябва в 5:30 да ходи да зида. В този ден Чарли Остин се напива безпаметно от мъка. Но неведоми са пътищата Господни. Суиндън подписват с него и той вече е професионалист, било то и най-долното ниво. В същият ден, в който Чарли подписва първият си професионален договор, бившите му съотборници от Пуул Таун, залагат, че един ден той ще отбележи гол за националния отбор на Англия, при коефициент 1:5000. Ах, колко доволно потриват ръце сега!

Ето, че вече играе пред 10 000 запалянковци. Като за два сезона бележи 32 гола за Суиндън. Лека полека прави име в долните дивизии. И Бърнли го взима във втория ешелон на английския футбол( Чемпиъншип). Остин се оказва страхотна находка, защото за два сезона отбелязва 40 гола. Някъде по това време се намесва Хари Реднап, останалото е история.

Днес Чарли Остин наказва Манчестър Сити, Челси и Саутхямптън без да му мигне окото. А защитници, струващи милиони, от големите отбори треперят пред някогашния зидар. Защото знаят, че вълкът изкачващ хълма е по-гладен от този на върха. Чарли е стиснал здраво шанса си. Когато по време на мач му разбият главата, не излиза от игра. Една бърза превръзка и готово. Играе и с разкъсвания, и с контузии. Защото знае, че съдбата е капризна. Излиза на терена като истински боец, като терминатор, готов да победи или да умре, знаещ, че никой от днешните глезльовци-футболисти няма да му вземе хляба от ръцете, и отново да го върне на строителната площадка.

През 2006 година Чарли Остин гледа по телевизията Нико Кранчар на Световното по футбол. А сега седи точно до него в съблекалнята на Куинс Парк Рейнджърс...

БОРИСЛАВ ОРЛИНОВ

 

  Сподели
426