Чистилището


Н. Гавазов

Чистилището

Знам, че този материал няма да се хареса на феновете на Челси, някои от които виждат заговор срещу любимия им отбор, но срещу повечето неща в живота има противодействие, особено що се отнася до страни и общества с дългогодишна демокрация, правила, ред и законност, намиращи се далече от балканския ни манталитет и разбиране за свобода.

Диего Коща ще пропусне три мача на Челси - нападателят бе наказан за агресивното си поведение в двубоя с Ливърпул и FUTBOL TV, а и голяма част от читателите (според анкетата), не виждат място за спорове.

Правосъдието не предполага позволяване на всичко и едва ли в нормалните държави би се намерил човек, който да е извършил престъпление и да не е наказан. Поради тази причина в Челси нямат право да развиват теорията на заговора, след като си имат свой пълноценен Суарес от времето на първите пристъпи - резултатен нападател, който обаче има способността да взема глупави решения и да оставя отбора си във важните мачове. Засега за три срещи.

Странното е, че Диего не бе спрян по-рано - испанският нападател е известен с неумението си да сдържа своите емоции. В кариерата си той е имал много агресивни постъпки с фланелката на Атлетико, невероятни глупави симулации и спречквания, като това поведение продължи и в Челси, където Моуриньо (а и Диего Симеоне по-рано в Атлетико) не направи нищо за да спре скандалджията, което не прави чест на португалеца.

Жозе си получи наказанието - загуби основния си нападател за мача с Манчестър Сити, а и за двубоите с Астън Вила и Евертън - и мениджърът няма право да се сърди на никого, тъй като не направи нищо, за да забрани на Диего да се държи неуважително към арбитри и съперници. Солидна загуба, имайки в предвид, че Коща се намира в отлична форма и головете му щяха да са добре дошли, особено в срещата с шампиона.

Впрочем, има хора, които няма как да промениш с приказки и убеждаване. Нека да си спомним само за поведението на Диего срещу Холандия на Световното, когато само мудността на арбитрите позволи на испанеца да остане на терена.

Истината е, че всеки път, когато се пропусне подобна ситуация, длъжностните лица провокират играча към нови простъпки, както се случи с Арда Туран, който не бе наказан за поведението си в срещата с Барселона. Дали това помогна на турчина? В никакъв случай, защото чувството за безнаказаност и надеждата, че отново ще се разминеш със санкция става по-голямо (мила, родна картинка).

Коща не е прав. Щом не може да се владееш, явно се нуждаеш от наказание, което да те върне по-чист на грешната земя. Моуриньо също не е прав, защото вместо да защитава нападателя и да се шегува с него по време на тренировки, той можеше да му наложи глоба и да изпрати благодарствено писмо до чиновниците, които имаха пълното право да накажат Коща и с четири мача.

Диего трябваше да бъде изгонен веднага след като се опита да счупи глезена на Емре Джан, но отсъствието на реакция от страна на съдиите развърза ръцете на мощния нападател и той извърши същото действие и срещу Мартин Шкъртeл, като и в двете ситуации, дори за миг не се замисли, че може да изпрати съперника си за дълъг период в лазарета. След това Диего се скара с Джерард, а и се заяждаше с играчи от мърсисайдския отбор.

В Ливърпул знаят с какво завършва любовта на нападател към скандално поведение на терена и Челси трябва моментално да реагира и да не позволи на Диего Коща да се държи по подобен начин. Испанецът е прекалено добър футболист, за да седи на пейката!

Феновете на Челси могат колкото си искат да говорят, че нападателят е действал случайно и несъзнателно, но тези, които помнят представянето на Диего в Атлетико знаят, че Коща напълно се контролира, а дадените прийоми използва за лично отмъщение или като провокация. Той може и да се ядосва, но осъзнава всичко. Например, испанският скандалджия искаше Джерард да получи картон, в други ситуации пък за него бе важно да покаже, че е физически е по-силен от съперника, а в трети епизоди се опита да извади съперника от строя, дори да го остави за седмици в лазарета, увреждайки здравето му!

Коща мисли много бързо и това се вижда от головите му показатели, но сега, в Чистилището, може да го направи малко по-бавно и внимателно да прецени, дали да се държи достойно или да продължи в същия дух.

Английското правосъдие не винаги реагира адекватно, но този път наградата за героя е справедлива и заслужена. Головете са си голове и това никой не го отрича, но Коща тотално компрометира своята репутация и в бъдеще арбитрите внимателно ще се вглеждат във всяко едно действие на Диего и ще търсят провокации, желаейки да не пропуснат грубост от негова страна. От своя страна, феновете на противниковите отбори ще станат още по-чувствителни към номерата на Коща. При всички случаи, испанецът влоши положението си, а и това на Челси.

Нещата не са необратими, всичко зависи от това, дали Диего ще излезе пречистен от Чистилището. Обратното означава нови проблеми и кой знае, може би завръщане в Испания, където отношението към неспортсменските прояви е малко по-различно от това на Острова.

 

  Сподели
359