На кръстопът


Н. Гавазов

На кръстопът

Ливърпул отпадна от Шампионска лига, намирайки се в една от най-лесните групи, а днес мърсисайдци регистрираха седмото си поражение от началото на сезона във Висшата лига- по-малко имат Съндърланд, Суонзи, Уест Хем и други. В крайна сметка вицешампионите се оказаха на седем точки от топ 4, с тежка програма и сериозна конкуренция в лицето на няколко тима, и участие в евротурнирите напролет.

Очевидно е, че мърсисайдци изпаднаха в тежка криза, което няма как да не тревожи феновете, припомняйки им за последните дни от управлението на предишните собственици. За всички вече е ясно, че великият клуб е на кръстопът. FUTBOL TV споделя своята гледна точа относно вариантите за развитие на отбора.


Уволнение на Брендън Роджърс

Ливърпул дълго очакваше Шампионска лига, но вместо радост и празник на "Анфийлд", емблематичният стадион изпадна в сълзи след мача с Базел. Пет точки от шест мача, при това четири бяха спечелени с ужасни мъки, с извинение, срещу отбор като Лудогорец. На всичкото отгоре преди няколко часа мърсисайдци загубиха дербито с Манчестър Юнайтед и на практика загубиха шансове да завършат сезона в топ 4.

Трябва ли тогава да се изненадваме, ако Брендърн Роджърс утре сутринта се събуди като безработен?

Новият наставник би трябвало да превъзхожда стария по постижения. Например, Юрген Клоп умее да строи отбори от младежи, играл е финал в Шампионска лига и е ставал шампион на Бундеслигата. Освен това, Клоп намекна, че няма нищо против да работи на Острова.

Добър вариант би бил и Диего Симеоне, но тук ще е малко по-трудно, защото аржентинецът все още има специални отношения с феновете на "дюшекчиите", а и не е ясно по какъв начин южноамериканецът би се вписал в работата на Острова.

Така или иначе, пристигането на новия специалист на първо място ще изисква изчистване на баласта - като Балотели с единствения си отбелязан гол досега или Миноле, който има голяма вина за провалите през този сезон, а и за миналогодишната кампания.

Новият мениджър ще има нужда от съответните играчи, няколко реални звезди, които да тласнат и дадат кураж на ливърпулската младеж за борба в горната част на таблицата за класиране. Ако Клоп се появи на "Анфийлд", тогава босовете на мърсисайдци могат да се опитат да подпишат с Хумелс, Ройс или Блашчиковски. Вариантът със Симеоне пък е свързан с привличането на Годин, Миранда, Коке.

Резултат: Новият мениджър ще ма нужда от време - поне половин сезон ще мине в адаптация и привеждане на състава в боеспособно състояние, което означава, че на практика Ливърпул трябва да забрави за Шампионска лига и борба за трофеи. Закупените звезди ще издигнат тима на ново ниво, но за осъществяването на този вариант ще се изискват сериозни парични средства.

 

Нещата да останат на сегашното ниво

Брендън Роджърс през миналия сезон доказа, че е един от добрите млади треньори в Европа, дори малко не му достигна да спечели титлата в най-конкурентното първенство в света, при това с един от най-младите състави. Той върна Ливърпул в Шампионска лига, превърна Суарес в нападател-убиец и го продаде на Барселона за 75 милиона евро. Абсурдно е точно сега да бъде уволнен, когато все още гради отбора след раздялата с уругваеца. Роджърс има нужда от голям кредит, тъй като не е толкова лесно да бъде изчистена зависимостта от Суарес, а в същото време младежите бавно растат, а новите попълнения все още се адаптират.

Когато Брендън харчеше парите от продажбата на уругваеца, той се опита да изгради два равностойни отбора, с които да се бие на няколко фронта. На практика двата тима се оказаха равни в своята безпомощност. Сега мениджърът трябва да реши, дали не е по-добре да жертва Лига Европа и да се съсредоточи върху борбата на домашната арена, което включва възстановяване на целостта на колектива. Разбира се, тук няма как да не избягаме от изчистването на баласта и замяната им с не толкова скъпи, но опитни футболисти, които са лидери в своите отбори: Джексон Мартинес, Макси Перейра, Гонсало Игуаин или Матс Хумелс.

Резултат: Оставането на Роджърс ще даде увереност на младежите, ще окаже подкрепа на Джерард и що позволи на мениджъра да гради тима около своя капитан. Много е голяма вероятността, фокусирайки се върху Висшата лига, мърсисайдци постепенно да започнат да се връщат към играта си от миналия сезон.


Превръщане в Манчестър Сити

Когато Ливърпул редовно участваше в Шампионска лига, в отбора играеха звезди като Оуен, Фаулър, Алонсо, Торес и други. Сега е останал само един Джерард, който се представя на по-високо ниво от повече от половината младежи, които ще бъдат запомнени само с претенциите си и своята некадърност. Очевидно е, че младежката политика на Роджърс не дава никакви резултати: отборът се движи по същия гребен, по който вече премина Арсен Венгер. Истината е, че Ливърпул има нужда от играчи с имена, които да печелят трофеи и да показват качествена игра.

Трябва тотално да се промени ситуацията и да престане да се държи на стари постижения, а да се гледа новото. Необходимо е да се строи нов Ливърпул - без значение с Роджърс или без него. През зимата трябва да се осъществят няколко големи сделки, с които на първо време да се позакърпи защитата, а през лятото да се извършат големите харчове. Покупката на звездите ще позволи на тима да се бие на поне два фронта, освен това ще привлече спонсори, подобно на тези в Манчестър Юнайтед и Челси.

Резултат: Ливърпул ще се трансформира в Манчестър Сити и ще се попълни с играчи, които могат да печелят трофеи. Младите футболист ще приемат опита на звездите, а това частично ще свали от плещите на Роджърс натоварването с обучението на младежите и ще позволи на специалиста да се съсредоточи върху функциите си на мениджър.

 

  Сподели
219