Бербо на пейката - това е равно на културен вандализъм!


Н. Гавазов

Бербо на пейката - това е равно на културен вандализъм!

Известният американски футболен колумист и сътрудник на някои от водещите спортни издания в САЩ Дейв Харисън направи интересно сравнение между Карлос Тевес и Димитър Бербатов, в което признава неоспоримите качества на двамата футболисти, но ако трябва някога да избира кой от двамата би предпочел в отбора си, то решението му ще бъде в полза на българина.

„Във вторник вечер (Б.ред.-27.09.2011), голмайсторите на Висшата лига за миналия сезон седяха на резервната скамейка и само един се изправи, влезе и игра - не би могъл да бъде контрастът по-ярък, от това, на което станахме свидетели. Единият каза „стоп" и отказа да излезе и играе на „Алианц-Арена", поставяйки под заплаха целия проект на собствениците от Абу Даби. Другият седеше спокойно на пейката на „Олд Трафорд" и когато бе помолен осем минути преди края на редовното време да замени Андерсон - влезе и игра.

В момента единият е обругаван от медиите, въпреки че точно от тях бе издигнат в култ - скалъпената история за големия играч се спука, защото в нормалния, съвременния и комбинативен футбол се иска освен да тичаш, но и да мислиш.

Другият също стана жертва на една скалъпена история - че не бяга достатъчно и не се раздава за отбора си. Просто Берба стана жертва на неписаните закони на английския футбол и най-вече на визуалната тирания от страна на медии, които много умело следваха общественото мнение на местните фенове, за които няма никакво значение колко точни паса си направил и колко малко топки си загубил, а по-важното е да тичаш - дори и без цел.

Дълго време предпочитанията бяха насочени към Тевес вместо към Бербатов, което показва в каква степен английския футбол се е превърнал във футболен бизнес. Да предпочетеш Карлос пред Дима е все едно да отнемеш нещо от тази велика игра. Защото наистина светът е по-добро място, ако Димитър Бербатов играе футбол в него и трябва да си наистина корумпиран и користен, за да го оставиш на пейката - това е равно на културен вандализъм, близък до това да скриеш Мона Лиза в таванско помещение.

В един свят, където модерния футбол става все по-обсебен от резултатите и външната обвивка, обезценяването на красивото показва и израждането на феновете. И върху кое в крайна сметка трябва да падне моят избор? ..... Върху този, който се държи по-достойно, а класата е само допълнение.... Нека това бъде Бербатов".

 

  Сподели
160