Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (28.09 – 03.10) (видео)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (28.09 – 03.10) (видео)

Футболният уикенд предложи на любителите на най-популярния спорт на планетата поредица от интересни и оспорвани срещи, като в много от тях крайният изход бе решен в самия им край. На Острова вниманието бе приковано към две дербита и ако мърсисайдското бе опорочено от главния съдия Мартин Аткинсън и театъра, който изигра Луис Суарес, то битката за Северен Лондон се получи много интересна, а с победата си Тотнъм даде заявка, че смята да атакува топ 4. В Бундеслигата чудото се случи - Хофенхайм застана успешно на пътя на Байерн Мюнхен, а Борусия Дортмунд напомни, че все още е действащият шампион на Германия. В Испания нищо ново - Барселона и Реал спечелиха гостуванията си, но по-интересното е, че Леванте свали лидера Реал Бетис от първото място, като го направи на собствения му стадион, а Атлетик Билбао благодарение на дубъла на Йоренте спечели първото баско дерби и записа първа победа за сезона. На Апенините, Северът се оказа по-горещ от Юга - в събота вечер в Милано Интер бе пометен от Наполи, а на следващият ден шампионът Милан загуби срещу Ювентус в Торино. Не по-малко интересни бяха и останалите двубои, като Новара и Катания си вкараха общо шест гола в истински трилър, в който нямаше победител. Какво се случи в най-добрите първенства на Стария континент и кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Team за периода (28.09 - 03.10). Тактическа постройка 3-5-2.

 

ВРАТАР

Стефано Сорентино (Киево)

Киево гостува на Чезена в мач от шестия кръг на Серия А и въпреки очакванията за първа домакинска победа, хората на Ди Карло си тръгнаха с точката. Не можем да кажем, че срещата беше равностойна. Напротив - домакините доминираха почти през цялото време на двубоя и направиха всичко възможно за да вкарат топката в мрежата на гостите, но защитата на Киево се справи блестящо със задачите си, а когато не успяваше, последна преграда пред гола беше Сорентино. Като например в 61-та минута, когато спаси 11-метров наказателен удар на Муту. Напълно заслужено „летящите магарета" си тръгнаха непобедени за Верона, а в герой за отбора се превърна именно Стефано.

Подгласници: Роберто (Гренада), Крул (Нюкасъл).

 

ЗАЩИТА

Гари Монк (Суонзи Сити)

В среща от седмия кръг на Висшата лига на Англия дебютантът в елита приемаше участника в Лига Европа и един от кандидатите за призово меясто Стоук Сити. Опасенията на домакините бяха основателни - в състава на гостите личаха имената на Уолтърс, Пенант, Делап, а особено безпокойство будеше присъствието на Крауч. Със задачата да опази бившия нападател на Тотнъм се зае лично централният бранител на Суонзи Гари Монк. Едва ли някой друг от уелсците щеше толкова добре да неутрализира най-опасното оръжие на „грънчарите", така както го направи 32-годишният ветеран, който на практика лиши Крауч от всякаква възможност да обстрелва вратата на Ворм. Всъщност, това което не успя да стори Фил Джоунс от Манчестър Юнайтед, успя да постигне Монк и показа нагледно как би трябвало да се действа срещу Крауч. В крайна сметка домакините победиха с 2:0 и съвсем заслужено се намират в средата на таблицата за класиране.


Уго Кампаняро (Наполи)

Много се изписа за мача в събота вечер в Милано, когато Наполи помете с 3:0 един от фаворитите за Скудетото - Интер и сам даде заявка за спечелване на титлата. Кампаняро игра на десния фланг на отбраната на неаполитанците - право срещу Форлан и трябва да кажем, че се справи много добре по опазването на най-добрия футболист на Мондиал 2010. Освен това, на два пъти поправяше грешки на Ароника, като при една ситуация застана на пътя на топката и предотврати сигурно попадение след удар на Пацини. Венецът на изявите му бе гола, с който всъщност постави началото на разгрома на „нерадзурите".


Кайл Уокър (Тотнъм)

Удар на Кайл Уокър от 25 метра донесе победата на Тотнъм с 2:1 над Арсенал в дербито на Северен Лондон. Заслуженият успех в двубоя от седмия кръг на Висшата лига придвижи "шпорите" на 6-то място в класирането. Разбира се, заслугата за победата не е само на Уокър, но да вкараш победния гол във вратата на отбор от топ 4 заслужава внимание. Освен това, десния бек на „белите" неутрализира напълно Жервиньо, подпомагаше успешно Ван дер Ваарт и бързо се връщаше назад, когато противникът владееше топката. Какво повече бихме искали да направи защитник в един мач?

Подгласници: Хосе Енрике (Ливърпул), Фил Джоунс (Манчестър Юнайтед), Мехди Бенатиа (Удинезе), Исак Ворсах (Хофенхайм), Матийо Дебюси (Лил).

 

ПОЛУЗАЩИТА

Марвин Мартин (Сошо)

23-годишният централен полузащитник Марвин Мартин подписа наскоро договор със Сошо, който го оставя на „Бонал" до 2015 година и по този начин остави с пръст в уста мениджъра на Арсенал Арсен Венгер. В срещата от деветия кръг на Лига 1 срещу лидера Тулуза, младият футболист показа всъщност защо наставника на „артилеристите" прояви интерес към него ( не трябваше ли Венгер да си развърже малко повече кесията?). Страховете на домакините преди мача бяха големи - отборът се намираше в дъното на таблицата, а трябваше да се изправи срещу един от водачите в класирането. Хората на Баждаревич изиграха много грамотно мача - вкараха ранен гол, след което се прегрупираха и наситиха средата на терена, където бяха пълни господари и не позволиха на противника си да развие нормална атака. А основен двигател на всичко хубаво, което бе сътворено до края на мача бе именно Мартин - точни пасове като по конец, умело задържане на топката, с което изнерви гостите, отлично взаимодействие с опорните полузащитници, подпомагане на нападателите и като за последно - стоеше в основата на последните две попадения във вратата на Тулуза, като при второто записа асистенция.


Клаудио Маркизио (Ювентус)

Ако трябва да определим с една дума играта на Маркизио, тя ще бъде дръзка. Полузащитникът на Италия вкара първото си попадение три минути преди края на редовното време, а в допълнителното време с изстрел от 25 метра затвърди победата на „бианконерите". Това всъщност бе наградата на Ювентус за по-добрата си игра срещу шампиона, особено в центъра на терена, където бе Клаудио. Маркизио не само е герой на мача заради двата си гола, но показа също така и превъзходни отношения с Пирло, което всъщност бе причина средната линия на домакините да бъде толкова динамична.


Давид Силва (Манчестър Сити)

Две авторитетни футболни медии на Острова признаха испанеца за играч на мача срещу Блекбърн. Може ли да не се съгласим? Действително, Силва блестеше на терена, раздавайки пасове за всеки вкус и на практика, всяка голова атака на „гражданите" се осъществи с непосредственото участие на Давид. Понякога не е нужно да отбележиш гол, за да бъдеш определен за играч на даден мач. Това го доказа с играта си Давид Силва.


Кристиан Маджо (Наполи)

Най-активният футболист на гостите, който се слави не само със своята бързина, но и с тактическата си грамотност и умението да мисли на терена ( спомнете си головата контраатака срещу Манчестър Сити). Срещу Интер спечели дузпа, диктуваше играта и подсигуряваше успешно Хамшик, отлично взаимодейства с Инлер, а с гола си показа защо Валтер Мадзари разчита постоянно на него.


Франк Лампард (Челси)

Само седмица престой на резервната скамейка свърши своето дело. Завръщането на Лампард! Така може да определим представянето на полузащитника срещу Болтън в срещата от седмия кръг на Висшата лига на „Рийбок Стейдиъм", в която отборът на Мартин Петров бе буквално размазан. Когато всички завистници потриваха доволно ръце и говореха, че е дошъл краят на кариерата на Лампард, а някой дори го изпращаха в други отбори, Франк накара всички свои критици да замлъкнат. Направи го като отбеляза петия си хеттрик с екипа на Челси.

„Ако има някакъв начин да бъде даден отговор на критиците ми - аз го направих. Мачът за мен бе много добър и аз се чувствам щастлив от това. За мен хеттрика, който постигнах е специален, защото се затъжих за играта. Когато не излизам на терена, не мога да твърдя, че съм доволен. Уважавам мениджъра си и своите колеги и винаги ще работя упорито, за да заслужа мястото си сред титулярите", заяви след мача Лампард.


Подгласници: Баптища (Малага), Гьотце (Борусия Дортмунд), Каналес (Валенсия), Инлер (Наполи), Дердийок (Борусия Леверкузен), Ригони (Новара), Роналдо (Реал Мадрид), Гутиерес (Нюкасъл), Балак (Байер Леверкузен).

 

НАПАДЕНИЕ

Гонсало Игуаин (Реал Мадрид)


Аржентинският нападател Гонсало Игуаин реализира хеттрик за победата на Реал Мадрид с 4:0 като гост на Еспаньол в среща от седмия кръг на испанското първенство. В 17-ата минута Роналдо изведе Гонсало и аржентинецът с удар под гредата откри резултата. В средата на второто полувреме нападателят отбеляза втория си гол след асистенция на Алваро Арбелоа и мощен удар в горния ъгъл на вратата, а
минута преди края Игуаин оформи своя хеттрик след грешка в защитата на Еспаньол.

„Аз много исках да се върна в строя и съм щастлив, че го направих с трите си отбелязани гола. Сега нямам никакво намерение да се връщам на резервната скамейка", заяви Игуаин за АS. Ако аржентинецът продължава в същия дух, имаме ли причина да не му вярваме?

 

Роберт Левандовски (Борусия Дортмунд)

Няма никакви съмнения, че вторият нападател в нашия отбор трябва да бъде Роберт Левандовски. В среща от осмия кръг на Бундеслигата, германският шампион Борусия Дортмунд разгроми Аугсбург, вкарвайки четири безответни гола на своя противник. Полският нападател се разписа три пъти - в 30-та, 45-та и 78-та минути, а освен това бе така добър да подаде за четвъртото попадение. Коментариите наистина са излишни.

Подгласници: Стъридж (Челси), Агбонлахор (Астън Вила), Майга (Сошо), Клозе (Лацио), Хунтелаар (Шалке 04), Йоренте (Атлетик).

 

СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Валтер Мадзари (Наполи)

Когато Мадзари замени Донадони на треньорския мостик на Наполи, президентът на неаполитанците Де Лаурентис заяви тогава: „Решението е наложително, за да се даде нов импулс на отбора, който ще лежи в основата на представянето ни през следващите пет години". Точно две години по-късно резултатите са налице - „партенопеите" са не само участници в Шампионската лига, но показват по европейските терени футбол, който е достоен за уважение и може да стресне сънищата и на най-добрите треньори. А в Италия отборът недвусмислено даде заявка за Скудетото, въпреки че босовете твърдят, че е рано да се мисли за подобно нещо. Бихме се съгласили с тях, но как да разбираме това, че в рамките на две седмици Наполи победи шампиона и вицешампиона на Италия? Направи го убедително и с много рационална игра. Конкретно в последния мач срещу Интер не може да отречем, че неаполитанците получиха съдийско рамо, което стана причина те да доминират над своя съперник през целия мач и да обезсмислят интригата. Но и без това футболистите на Мадзари излязоха на терена на „Джузепе Меаца" мотивирани и с ясната идея какво трябва да направят за успеха. Може би щяха отново да го постигнат, но по трудния начин - никой не знае това. По-важното е, че наставника на Наполи е изградил силен отбор, с манталитет на победител и най-важното му постижение - научил е хората си какво да правят при различни ситуации.

ГОЛ НА СЕДМИЦАТА:

 

 

  Сподели
160