Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (20.09 – 27.09) (видео)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (20.09 – 27.09) (видео)

Изминалата седмица във футболна Европа бе относително спокойна и не предложи големи дербита. Разбира се, в някои от срещите през уикенда и в междинните кръгове имаше известна интрига, например в Германия третия от миналата година Байерн прие вицешампиона Байер Леверкузен, но нещата станаха ясни още в 5-та минута когато Мюлер изведе баварците напред в резултата. В Испания в средата на седмицата играха Валенсия - Барселона, в която домакините за малко не победиха своя съперник, а във Франция Лион прие Бордо, но предвид сегашната формата на „жирондинците", на практика не се получи никакво дерби. В същото време обаче, не се размина без изненади - Интер загуби от новака Новара, а Наполи от Киево, Ювентус и Рома също не успяха да се справят със своите съперници, а Хамбургер след пет загуби най-после записа първата си победа и то като гост на Щутгарт. В Англия Фулъм остава единственият отбор без победа, Тотнъм без равен мач, а Стоук Сити прекъсна победната серия на шампионите. Какво се случи в най-добрите първенства на Стария континент и кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Team за периода (20.09 - 27.09). Тактическа постройка 3-4-3


ВРАТАР

Шави Варас (Севиля)

Не може да има никакви съмнения, че Шави Варас заслужава да намери място в символичния отбор на FUTBOL TV. 29-годишният страж в два поредни мача - през седмицата срещу Осасуна и през уикенда срещу Валенсия запази мрежата си суха, отразявайки успешно 14 удара към своята врата. Понякога добрият вратар струва колкото половин отбор - в този случай това е абсолютно вярно. Достоен негов конкурент се явява Салватоте Сиригу, който само в един мач спаси шест опасни удара и също има основна заслуга за успеха на своя тим.

Подгласници: Салваторе Сиригу (ПСЖ)


ЗАЩИТА

Лукаш Пишчек (Борусия Дортмунд)

26-годишният полски национал изигра решаваща роля за победата на шампионите при гостуването им на Майнц 05. „Жълто-черните" губеха на „Кофаце Арена" след гол на Мюлер в 34-та минута, но през втората част възпитаниците на Клоп се активизираха и в 64-та минута Перишич изравни. По всичко изглеждаше, че мачът ще завърши наравно, когато в последната минута Пишчек се превърна в герой за совите, посрещайки избитата от Хайнц Мюлер топка и с удар от около 35 метра донесе трите точки за дортмундци. Победа, чрез която шампионите отправиха ясно послание към останалите отбори в Бундеслигата, че нямат никакво намерение да се откажат от защитата на титлата си.

 

Джефри Брума (Хамбургер)

Отборът на Хамбургер най-после постигна първия си успех за сезона, след като надигра с 2:1 Щутгарт в гостуването си на стадион "Мерцедес-Бенц Арена" от 7-я кръг в Бундеслигата. В 18-та минута Харник изведе домакините напред в резултата, но в 51-ата минута след центриране от корнер Джефри Брума се извиси и с глава възстанови равенството в мача - много важен гол, след който „динозаврите" се преобразиха и закономерно в средата на второто полувреме достигнаха до победата. Началото обаче бе поставено именно от Брума.

 

Алесандро Гамберини (Фиорентина)

Фиорентина изигра два мача през миналата седмица, в които постигна една победа и едно равенство и не допусна гол във собствената си врата. Роля за това има както добрата игра на стража на „виолетовите", така и защитата пред него, сред която най-ярко изпъкваше Гамберини. Срещу Парма 30-годишният футболист неутрализира напълно Флокари, но какво да кажем за мача срещу Наполи, в който Алесандро се превърна в герой за своите и е един от малкото защитници през настоящия сезон, които успяха да се справят и неутрализират Едисон Кавани - палача на Милан?

Подгласници: Боли (Оксер), Споли (Катания), Бенет (Норич), Еспиноса (Реал Сантандер), Сиака Тиене (ПСЖ).

 

ПОЛУЗАЩИТА

Евер Банега (Валенсия)

Безспорно, Банега бе най-добрият полузащитник на терена на „Местая" в мача между Валенсия и Барселона и съвсем закономерно бе избран за най-добър футболист в срещата - без да вкара гол, но за сметка на това бе в основата на всичко хубаво, което сътвориха съотборниците му. Евер зае място в опорната зона зад Каналес и Солдадо - позиция, която му позволяваше освен да нахлува мощно в полето на гостите, но и да раздава пасове като по конец към когото си поиска - Алба, Солдадо и Ернандес. Но най-важното бе, че установи пълен контрол в тази част на терена, която по принцип се смята, че е приоритет на владение от страна на Барселона. А през втората част, когато каталунците тръгнаха напред, Банега показа, че може да изпълнява успешно и ролята на защитник.


Хавиер Пасторе (ПСЖ)

Не трябва да има никакви съмнения, че Хавиер Пасторе вече е любимец на феновете на „принцовете". През уикенда ПСЖ разгроми с 3:0 като гост Монпелие и се изравни по точки с Лион и Тулуза. Аржентинецът започна първата голова атака, а след това отбеляза сам две попадения. С основание бе избран за играч на мача, а не бива да се съмняваме и в преценката на L'Equipe, който го избра за играч на кръга.


Лионел Меси (Барселона)

Преди уикенда аржентинецът имаше най-много асистенции в Ла Лига, а след двубоя с Атлетико Мадрид вече е и най-добър голмайстор на първенството. Ако не вкарва голове - подава и обратното. Меси порази вратата на „дюшекчиите" три пъти, като едно от попаденията му бе в типичния за него стил (справяйки се n-брой противникови защитници). Погромите над отборите, които пристигат един след друг на „Камп Ноу" продължават, а основният архитект в тях се нарича Меси.


Рамирес (Челси)

Забравяйки неприятният спомен от срещата с Манчестър Юнайтед, Челси се изправи на „Стамфрд Бридж"срещу Суонзи и в началото на двубоя по всичко изглеждаше, че мачът ще завърши с унилото 1:0. В последствие играта стана много бърза, а Рамирес, който бе поставен зад Анелка и Торес се включи блестящо в контраатаките на своя тим, подсигуряваше по чудесен начин двамата нападатели и сам вкара два гола. Привържениците на „сините" миналата година си задаваха въпроса какво търси бразилеца в отбора, но сега едва ли има някой, който може да си представи полузащитата на Челси без Рамирес.

Подгласници: Езикиел Скелото (Аталанта), Кларънс Зеедорф (Милан), Сеск Фабрегас (Барселона), Бастиан Швайнщайгер (Байерн Мюнхен), Джеферсън Фарфан (Шалке 04), Давид Силва (Манчестър Сити), Гарет Бейл (Тотнъм), Луиш Нани (Манчестър Юнайтед).


НАПАДЕНИЕ

Кристиано Роналдо (Реал Мадрид)

Португалецът оформи хеттрик в двубоя от 6-я кръг на Примера дивисион срещу Райо Валекано и макар, че два от головете му бяха от дузпи, трябва да признаем, че Кристиано бе неудържим, а присъствието му в атаката на Реал изключително динамично. Трети сезон вече продължава битката му с Лионел Меси и любителите на испанския футбол ще имат удоволствието и тази година да се насладят на борбата между двамата. Единственото тревожно нещо е това, че Реал Мадрид е прекалено зависим от звездата си - когато Роналдо се намира във форма, отборът на Моуриньо побеждава.


Питър Крауч (Стоук Сити)

Къде ли не игра Питър Крауч в своята кариера, но наблюдавайки му играта срещу Манчестър Юнайтед, обикновеният зрител остава с впечатлението, че високият нападател цял живот е защитавал цветовете на „грънчарите". Футболистът не само се раздаде срещу „червените дяволи", но бе и основната заплаха за защитата на шампионите. Всички центрирания в наказателното поле бяха отправени към него и едно от тях се оказа голово. Ако Крауч бе по-съсредоточен в края на мача, можеше дори да донесе победата за своя отбор. Но и един гол във вратата на рекордьора по титли в Англия е напълно достатъчен нападателят да попадне в символичния отбор на FUTBOL TV.


Робин ван Перси (Арсенал)

Най-после в нашия тим да попадне играч на Арсенал! И както се предполага, това е Ван Перси. Втората победа на Арсенал в първенството не успя да изкачи „артилеристите" в горната част на таблицата за класиране, но успехът на лондончани дойде след много качествена игра от страна на почти целия отбор. Арсенал нападаше постоянно, а на острието на атаката блестеше именно холандецът. Вкарвайки с красив удар в близкия ъгъл и засичайки флангови изстрел, Робин оформи своите попадения под номер 99 и 100 с фланелката на „артилеристите". „Горд съм. За цялата история на Арсенал с подобно постижение са само 17 играчи:, заяви след мача щастливия холандец.

 

Подгласници: Подолски (Кьолн), Пацини (Интер), Демба Ба (Нюкасъл), Бастос.

 

СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Пол Ламбърт (Норич)

Шотландският специалист се занимава с треньорска дейност от пет години, но за три сезона успя да преведе Норич от Първа Лига във Висшата лига на Англия. Нов треньорски феномен ли се появява на Острова? Може би. „Канарчетата" отстъпват в кадрово и финансово отношение на всички отбори от елита и въпреки цялата сложност на първенството на Премиършип, към момента по нищо не изглежда, че те имат намерение в края на сезона да се разделят с елитния си статут. Което показва само едно: Ламбърт е научил своите възпитаници да бъдат изключително работоспособни и най-важното - да бъдат един задружен колектив. За протокола - в понеделник, в среща от шестия кръг на Висшата лига на Англия, Норич победи с 2:1 Съндърланд - отбор, който мнозина специалисти свързват с борба за местата, осигуряващи участие в европейските клубни турнири. Именно тази победа, която е първа домакинска за „канарчетата" е пример, че Ламбърт не само успя да надхитри опитния Стив Брус, но също така, че Пол е свършил чудесна работа на Кароу Роуд.


ГОЛ НА СЕДМИЦАТА:

 

  Сподели
160