Трансферно лято 2011 в цифри


Н. Гавазов

Трансферно лято 2011 в цифри

Отминаха и последните часове на футболното лято - летаргията, в която бяха изпаднали по-голямата част от клубовете в Стара Европа, изобщо не предвещаваше, че 31 август ще се превърне в най-горещият ден на годината. По-голяма част от големите отбори вече бяха решили своите проблеми в кадрово отношение, но се намериха и такива, които се развихриха в последните часове и в крайна сметка станаха факт сделки, за които никой не предполагаше, че ще се случат. Дойде времето на сметките. FUTBOL TV обръща своя поглед назад и ще се опита с езика на цифрите да обясни какво се случи на трансферния пазар в Европа.

Напук на финансовата криза, 2011 година се оказа рекордна във финансово отношение - клубовете в Англия, Испания и Италия похарчиха това лято над 1,36 милиарда € за нови играчи! Само във Премиършип трансферните разходи за цялата година достигнаха зашеметяващите 808 милиона € - 556 млн.€, през лятото и 255 млн. € през януари, което освен, че е абсолютен рекорд, също така е покачване с 33% в сравнение с 2010 г!

Клубовете в Италия и Испания също похарчиха повече, отколкото през миналото лято. В Серия А те са 501 млн. €, а в Ла Лига 345 млн.€. Бундеслигата запази нивото си от предишната година - скромните 152 млн. €, а почти незабележим ръст бележи Лига 1 - 194 млн. €.

В Англия Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед изразходваха през отминалия трансферен прозорец над 50 милиона € за нови играчи, което показва, че футболът не се поддава на икономическата криза, която засегна останалата част от страната. Предишното рекордно ниво от 766 млн. € бе през 2008 година, когато Шейх Мансур закупи Мнчестър Сити, с което стана предвестник на нова ера на разходите на „Етихад Стейдиъм", която все още продължава - Сити е рекордьор не само в Англия, но и в Европа, след като задели 92.41 млн. € за трансфери.

Втори на Стария континент е френският ПСЖ с 86.5 млн. €, а възраждащия се Ювентус трети с 85.75 млн. €. Някой беше казал, че Челси се е представил много слабо това лято. „Сините" от Лондон обаче са четвърти в Европа по похарчени пари за нови играчи - 85.70 млн. €, а плътно зад тях е италианския Рома - 78.635 млн. €.

В последният ден на трансферния прозорец на Острова, Ливърпул изпревари Юнайтед (57.22 млн. €) - „червените" дадоха за нови играчи 65.09 млн. €, а същото направи и Арсенал - привличането на Мертезакер, Артета и Сантос увеличи разходите на „артилеристите" до 61.54 млн. €. От останалите английски отбори прави впечатление активната трансферна дейност, която развиха Стоук Сити - 24.76. млн. € и Съндърланд - 27.86 млн. €., докато тази на Тотнъм бе изненадващо слаба - само 7.83 млн. € дадоха „шпорите за нови играчи и в това отношение бяха изпреварени от клубове като Суонзи (12.37), Норич (8.78), КПР (10.33).

Какво е положението в останалите първенства на Стария континент? В Италия, където палмата на първенството се държи от Ювентус и Рома, шампионите от Милан похарчиха 45.51 млн. за нови играчи, докато Интер бе по-скромен - „само" 36.14 млн. дадоха „нерадзурите" за да попълнят отбора си. Със сигурност впечатли Наполи, който прави всичко възможно, за да догони грандовете. „Партенопеите" заделиха 60.71 млн. за трансфери, с което изненадаха мнозина специалисти. Дженоа (32.34) продължи с миналогодишната си политика да пръска пари за играчи, но друг е въпроса, дали това ще помогне на отбора най-после да се класира за европейските турнири.

В Испания нещата са от скромни по-скромни, но все пак, четири отбора се открояват над останалите. Лидер в разходите е Атлетико Мадрид (67.91), следван от Малага (57.88), Барселона (54.93, но без да се отчита сделката за Хлеб) и Реал Мадрид (55.01). Диференциацията в испанския футбол личи и при трансферите: докато първите четири отбора похарчиха общо 236 милиона € за нови играчи, всички останали 16 клуба се разделиха с общо 109 милиона €, за да обновят съставите си!

Немските отбори винаги са се славели със своята скромност и за поредна година традицията в това отношение не бе нарушена. Изключение разбира се прави Байерн Мюнхен, който се оказва също така, че е най-мразения клуб в Германия. „Баварците" дадоха 44.03 млн. € за нови попълнения, докато вторият в тази класация Волфсбург е похарчил за трансфери 21.37 млн. €. Шампионът Борусия Дортмунд се показа твърде скромен (9.99), същото се отнася и за вицешампионите от Байер Леверкузен (11.73).

Колко похарчи останалата част от Европа? В Суперлигите на Португалия и Турция - съответно 96 и 94 млн. евро, Ередивизи на Холандия 60 милиона евро, Чемпиъншип 55.61 милиона евро, белгийската Юпилер 29 милиона евро, Серия В 23 милиона евро.

Къде е България? Само за статистиката - със скромните 2.1 милиона евро сме доста назад, а коментариите са излишни.

Всичко посочено по-горе показва едно: футболът не е имунизиран срещу това, което се случва в икономиката, но като цяло, той е доста устойчив и приходите ще продължават да се увеличават. Особено силно това важи за Висшата лига на Англия, която генерира значително повече приходи от останалите първенства, а от благосъстоянието на английските отбори продължават да се възползват чуждестранни клубове.

В същото време в Испания и Франция се очаква лек застой през следващите няколко години. Германия ще продължава с устойчивото си развитие и стабилност на отборите, а в Италия тенденцията е нещата да се запазят в сегашния им вид.

Тревогата обаче идва оттам, какво ще правят големите отбори, когато разходите им трябва да отговарят на приходите според новите правила на УЕФА? Защото от петте най-големи клуба в Англия, с положително салдо от цялата трансферна дейност е само Арсенал. Балансът на Висшата лига като цяло е отрицателен - 191 милиона паунда. През 1992 година той също е бил отрицателен, но само в размер на 7 милиона паунда. В Ла лига положението е същото - минус 56.74 млн. евро за тази година, а само преди десет години салдото е било положително. Серия А отчете минус 59.01 милиона евро за тази година, срещу минус 31 милиона преди десет години.

В крайна сметка, след две години ще се сложи край на безразсъдното харчене на пари. Какво ще се случи тогава и ще настъпи ли действително така желаната от УЕФА равнопоставеност между клубовете - предстои да видим. Дано начинанието на европейските чиновници се окаже успешно, макар да изглежда утопично. Засега обаче, лудостта продължава и трансферно лято 2011 надмина всички досегашни рекорди.

 

  Сподели
180