Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (24.08 - 30.08)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (24.08 - 30.08)

Изключително вълнуващ бе уикенда във футболна Европа - във Франция среща си дадоха шампиона и вицешампиона, а лидера в класирането гостуваше на кандидата за титлата. В Германия станахме свидетели на едно от най-вълнуващите исторически дербита на немския футбол -Кайзерслаутерн срещу Байерн Мюнхен, но също така, шампионите от Дортмунд гостуваха на втория от миналата година - Байер Леверкузен. Приветстваме и старта на Ла Лига, който закъсня заради стачката на футболистите, но гвоздеят на европейския уикенд определено се намираше в противопоставянето между Манчестър и Лондон. Кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Team за периода 24.08 - 30.08. Тактическа постройка 3-4-3.


ВРАТАР

Тим Хауърд (Евертън)

Американският вратар на Евертън се представя великолепно от началото на сезона и благодарение на добрата си игра, до този момент „карамелите" допуснаха само един гол в мрежата си. Но изключителна е заслугата на 32-годишния страж за победата на тима му при гостуването на Блекбърн. Какво иначе би станало, ако Роувърс бе вкарал двете дузпи? В 47-та минута Хаурд успя да спаси удара на Хойлет, а пет минути преди края на редовното време Формик изпрати топката в гредата. Дали ветеранът не изплаши аржентинския си противник? Това няма никакво значение, защото резултатът 1:0 за Евертън остана да свети на таблото.


Подгласници: Бернд Лено (Байер Леверкузен).

 


ЗАЩИТА

Жозе Босингва (Челси)

Португалският защитник на Челси продължава да удивява с представянето си. Може би бяхме несправедливи към него в предишния кръг, но ето, че сега Босингва намери място в нашия отбор. Защото играчът не само отлично изпълнява своите задължения в отбрана, а и вкарва голове за „сините". Така е, когато закупеният за 50 милиона паунда Торес вече 221 минути не е отправил точен удар към противниковата врата, функциите на нападателя да бъдат иззети от защитник. В 6-та минута на мача с Норич, Жозе от 27 метра отправи страхотен удар към Руди и откри резултата за своите.


Пер Мертезакер (Вердер)

Сигурното ново попълнение на Арсенал направи блестящ мач за своя отбор при гостуването на Хонфенхайм. Обра всички високи топки при центриранията пред Вийзе и подаде няколко точни паса към Фриц и Марин, благодарение на което, атаките на „музикантите" се развиваха много бързо и винаги носеха опасност за защитата на домакините. Успешно се справи с Бабел и Обаси и след международната пауза най-вероятно ще го наблюдаваме по терените на Англия и със сигурност Пер ще въведе ред в нещастната отбрана на „артилеристите".


Аурелен Чеджоу (Лил)

Камерунският национал се оказа важен елемент за своя отбор при драматичната победа срещу Олимпик Марсилия в четвъртия кръг на Лига 1. 26-годишният защитник ръководеше отбраната добре, парализира напълно Реми и на всичкото отгоре отбеляза важен гол за своите, с който шампионите изравниха, а след по-малко от десет минути и Соу отбеляза победното попадение.

Подгласници: Лам (Байерн Мюнхен), Планус (Бордо), Марсело (Реал Мадрид)

 

ПОЛУЗАЩИТА

Самир Насри (Манчестър Сити)

Още в предишния кръг Самир загатна колко много ще липсва на Арсенал. При своя дебют за новия си отбор, французинът игра отляво на Джеко и взаимодействието му с босненеца се оказа зашеметяващо - три асистенции записа Насри и бе в основата на всичко хубаво, което сътвориха „гражданите" на Уайт Харт Лейн. Прехваленият Доусън изобщо не успя да се справи със своя противник, а опитният Чорлука през цялото време изпитваше затруднения срещу французина. Интересно ще бъде да видим какво ще бъде представянето на бившия играч на Арсенал и до какво ще доведе то.


Ашли Йънг (Манчестър Юнайтед)

Как ли е играл по-рано Юнайтед без Йънг? Лично аз, трудно бих си представил играта на „червените дяволи" без своя мотор на левия фланг. Много специалисти му предричаха второстепенна роля на „Олд Трафорд", но бившият играч на Вила накара недоброжелателите си да млъкнат - невероятна скорост, точни подавания и смъртоносни голови удари - това показа крилото. Два от осемте гола във вратата на Арсенал бяха негово дело, а Дженкинс и Джуру се оказаха не най-удачния избор на Венгер да се противопостави на Ашли.


Лионел Меси (Барселона)

Аржентинският магьосник отново реши да забавлява публиката на „Камп Ноу" и след като остави Алкантара, Фабрегас (асистенциа на Меси) и Санчес да вкарат по един гол, голмайсторът на „блауграна" оформи дубъл, с което каталунците окончателно потопиха „жълтата подводница". В крайна сметка, акваторията „Барселона" не се оказа никак гостоприемна за Виляреал.

Кристиано Роналдо (Реал Мадрид )

Голмайсторът на миналогодишното първенство започна с хеттрик своя първи мач за сезона. Показа известна нервност, въпреки, че отборът му водеше с 2:0, но след това се успокои и демонстрира убийствен завършващ удар. След мача прояви и скромност, заявявайки, че без съотборниците си не би отбелязал никога три гола.


Подгласници: Адам (Ливърпул), Хьорд (Астън Вила), Фабрегас (Барселона), Валбуена (Олимпик Марсилия), Андерсон (Манчестър Юнайтед)

 

НАПАДЕНИЕ

Марко Гомес (Байерн Мюнхен)

Формално погледнато, Байерн Мюнхен за първи път от май 2010 година се добра до върха в Бундеслигата! И това благодарение на трите гола, които отбеляза Марко Гомес, чиято фамилия единствено стоеше на „Фриц Валтер". Първите две попадения на 26-годишният нападател бяха улеснени от 11-метровия наказателен удар и отбитата от гредата топка. Но последният му удар бе брилянтен. Миналият сезон Марко записа пет хеттрика. Колко ще направи този?

Уейн Рууни (Манчестър Юнайтед)

Лондонско-манчестърското противопоставяне се оказа нездравословно за отборите от столицата и погледнато реално, Севера в момента е по-силен от Юга. 25-годишният Рууни, заедно със своите съотборници бе безмилостен спрямо поредният комплект млади дарования на Венгер, които може би на този етап на шампионата не биваше да се срещат с „червените дяволи". Забивайки три пъти, Уейн се превърна в най-добрия голмайстор на Юнайтед във Висшата лига (107 гола). Нападателят можеше да оформи и „каре", но ударът му срещна гредата. Няма никакво значение, че попаденията му бяха от статични положения - головете са си голове.


Един Джеко (Манчестър Сити)

Необходим ли е наистина Тевес на Манчини? И защо италианецът все още не се е отървал от Карлос, при положение, че има такова бижу в отбора си. Несъмнено, босненецът е играч на кръга. Шест гола за три мача. Четири от тях срещу Тотнъм на „Уайт Харт Лейн" - това е наистина фантастично! И още ли има някой да твърди, че Джеко е най-големият трансферен провал за миналия сезон. По същото време, когато Торес премина в Челси, Един дойде в Сити и с действията си двамата наистина дадоха поводи за размисъл. Четирите гола на Джеко обаче показват, че при правилен подбор на партньорите си в атака, той може да покаже най-доброто от себе си.

Подгласници: Ди Санто (Уигън), Солдадо (Валенсия), Негредо (Севиля), Посейте (Лил)


СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)

Както и при избора на нападатели, изпитахме големи трудности, когато трябваше да определим кой да води нашия отбор. Не заради друго, а защото не искаме да бъдем обвинявани в пристрастност. Поглеждахме към Барселона и Реал, които, според очакванията се саморазправиха със своите противници, погледнахме към Германия където не намерихме нищо гениално и се завърнахме на Острова.

Безсменния наставник на Юнайтед всяка година кара да му се възхищаваме, заради това което прави. Мосю Венгер в продължение на шест лета открива таланти по целия свят, реди състави и схеми, за да разбере в крайна сметка, че се е провалил. Съра-а, който отдавна може би трябва получи титлата лорд, за едно лято извърши смяна в поколенията. Само се вгледайте в злощастния за „артилеристите" неделен мач - втория отбор на Венгер излезе на практика срещу втория отбор на шотландеца - извън терена бяха Чичарито, Валенсия, Парк, Карик, Бербо, Рафаел, Видич, Фърдинанд. На терена излязоха Уелбек, Андерсон, Клевърли, Смолинг, Еванс и Джоунс. И тази група играчи надигра дубльорите на Арсенал с разлика от шест гола! Не искам да слагам сол в раните на феновете на лондончани и да коментирам мача. Но резултат 8:2 в централния мач на Висшата лига на Англия на някой може да му се стори измислица, но това е реалността. Не ми се иска да отправям суперлативи за Юнайтед - достатъчно е изписано за това, което се случи в неделя. Само ще кажа, че е почти невъзможно да бъде победен Сър Алекс, ако той сам не допуска грешки. Шотландецът след загубата от Барса в Лондон си постави за цел да създаде отбор, който да играе също така качествено и леко, както „блаугранас". Засега успява...

 

  Сподели
173