Топ 6 отбора от ВЛ ще получат по-голяма част от премиите


Н. Гавазов

Топ 6 отбора от ВЛ ще получат по-голяма част от премиите

Първите шест отбора в английската Висша лига ще получат по-голямата част от паричните награди на турнира, съобщава Daily Telegraph.

Шампионът във Висшата лига Манчестър Сити спечели 184 милиона евро през миналия сезон, докато 20-ият Саутхемптън спечели 114 милиона евро.В момента съотношението е 1.6 към едно, но лигата планира да го увеличи до 1.8, което ще донесе още десетки милиони на най-големите клубове.

Промяната може да настъпи през сезон 2025/2026 и това увеличение отчасти се дължи на високата инфлация в Европа. Ходът ще бъде част от Новия курс на футбола, който клубовете все още трябва да гласуват, но изисква повече от половината гласове на всички клубове от Висшата лига, за да бъде прието споразумението. В допълнение към новата ставка, 149 милиона евро могат да бъдат разпределени за клубове от по-долната лига.

Висшата лига постави нов рекорд за разходи през лятото, като похарчи 2.7 милиарда евро. Ако паричните награди се увеличат, разходите на английските отбори също ще се увеличат през бъдещите трансферни прозорци.

  Сподели
275