Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (06.04 - 12.04)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (06.04 - 12.04)

Топ-първенствата на Европа навлизат в своя заключителен етап и футболните запалянковци доволно протриват ръце - очакват ни все по-големи драми и горещи страсти. Във Висшата лига на Англия лидерите получиха своето срещу непретенциозните си съперници, но Манчестър Сити беше пометен само за едно полувреме от възраждащия се Ливърпул на Кени Далглиш. Пет кръга преди края в Бундеслигата, Байер Леверкузен скъси дистанцията от Борусия Дортмунд на пет точки, а равенството на Байерн послужи като катализатор да бъде изритан Луис ван Гаал. В Италия Наполи продължи да преследва Милан, а Интер успя да се изправи след кошмарната седмица и със сигурност ще следи за грешна стъпка от страна на „росонерите". Сензацията, която се случи в Княжеството, запази жива интригата за титлата в Лига 1, а Олимпик Лион се възползва от грешния ход на лидера Лил и отново е в борбата за титлата. Доскорошният друг кандидат за слава - Рен е четвърти мач без победа, а ПСЖ най-сетне победи. Единствено в Примера дивисион нещата са спокойни и седем кръга преди края интригата е съсредоточена около местата за Лига Европа. Кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Team за периода 06.04 - 12.04. Тактическата постройка е 3-4-3.

 

ВРАТАР

Фернандо Муслера (Лацио)

Истински диригент на защитата на Лацио в мача срещу борещия се със зъби и нокти за своето оцеляване Парма. С невероятните си хвърляния отчая нападателите на „дуковете" и успя да запази вратата си непокътната. Муслера спаси два стопроцентови гола след удари на Джовинко и успя прекрасно да блокира Божинов и Анжело. Добрият вратар е колкото половин отбор - тази максима важи с абсолютна сила в конкретния случай и ако Фернандо не се беше справил със своите задължения между гредите, то със сигурност Лацио нямаше да победи, а оттам и да запази живи надеждите за участие в Шампионска лига догодина.

Подгласници: Визе (Вердер)

 


ЗАЩИТА


Майкон (Интер)

След двете оглушителни поражения от Милан и Шалке 04, Интер успя да се изправи на крака, побеждавайки у дома си Киево. Най-добър играч от „нерадзурите" стана не някой от нападателите в тима, а десният защитник Майкон. Отначало той подаде от своя си фланг на Камбиасо, а в края на срещата комбинира със съотборниците си, нахлу в наказателното поле, а отскочилата топка към южноамериканския защитник бе безпощадно забита в мрежата на „летящите магарета". Голов пас и гол за един защитник е напълно достатъчен довод да бъде включен Майкон в символичния отбор на FUTBOL TV.

 

Бенедикт Хьоведес (Шалке 04)

Шалке 04 успя да победи с 1:0 у дома си Волфсбург, който бе оглавен от доскорошният наставник на „миньорите" Феликс Магат. В този мач освен, че камерите непрестанно следяха резервната скамейка на гостите, направи впечатление и блестящата игра на бранителя на домакините Бенедикт Хьоведес. Немецът не позволи по никакъв начин „вълците" да разгърнат своята нападателна мощ и в отлично взаимодействие с вратаря Нойер, успяха да съхранят вратата си суха. Шалке успя да вкара и гол, с което постигна победата в двубоя, а за играч на мача беше избран Бенедикт Хьоведес.

 

Мамаду Сахо (ПСЖ)

Тежки се оказаха последните седмици за столичани - шест поредни мача без победа във всички турнири, а гостуването на Каен не предвещаваше нищо добро. В отбраната на гостите обаче се намираше Мамаду Сахо, който даде всичко от себе си противника да не застраши вратата на Купе и отчая Мольо и Траоре, а последният до такава степен беше обезличен, че се наложи в 50-та минута да бъде заменен от Хамум, който не направи нищо - просто защото попадна в железните клещи на Сахо. Въпреки, че не вкара гол, централният защитник на ПСЖ беше избран за играч на мача.

Подгласници: Карагър (Ливърпул), Лусио (Интер)

 

ПОЛУЗАЩИТА


Нани (Манчестър Юнайтед)

Ако човекът-оркестър на Манчестър Юнайтед не бъде включен в нашия отбор, то тогава значи не сме направили нищо. Португалецът прави забележителен сезон, което кой знае защо не се оценява както трябва на Острова и халфа не намери място сред номинираните футболисти за Играч на годината, където впрочем не попадна и голмайстора на Лигата Бербатов. Срещу Фулъм Нани не отбеляза гол, но бе в основата и на двете попадения във вратата на Шварцер - отначало получи топката в средата на терена, разигра с Андерсон, след което я плъзна изящно към Бербо, който нямаше как да сгреши. Само двадесет минути по-късно португалецът отправи разкошен дълъг пас към Валенсия. Еквадорецът нахлу необезпокояван в пустата зона, надигра опитния страж на Фулъм и оформи окончателния резултат в мача. Интересно, как може да бъде пропуснат и да не бъде сред номинираните играч с 18 асистенции? А ако Нани продължава в същия дух, той има шанса да ги направи повече от 20! Как биха се почувствали организаторите на въпросните номинации, които пренебрегнаха играч като на Нани, за сметка на такива, на които отборите им кретат в дъното на таблицата или отдавна отпаднаха от всички турнири, именно заради слабата форма на лидерите?

 

Иван Ракитич (Севиля)

Иван Ракитич отново напомни за себе си, като талантлив полузащитник след преминаването си в Севиля. И докато андалусците завършиха 2:2 с Майорка, то Ракитич в индивидуален план се представи наистина блестящо. През първото полувреме хърватският национал заработи 11-метров наказателен удар, при който тима му изравни резултата. През втората част Ракитич проби мощно в наказателното поле и отбеляза много важен гол, с който Севиля отново изравни резултата.

 

Хуан Мата (Валенсия)

След напускането на Давид Вия и Давид Силва, Хуан Мата се зае с лидерството във Валенсия. В поредният кръг от първенството на Испания той, заедно със Солдадо унищожи Виляреал. Възпитаникът на Реал Мадрид започна да вкарва през второто полувреме, с което окончателно потопи „жълтата подводница". И при двете си попадения Мата се оказа на нужното място в нужното време, а взаимодействието му със съотборниците беше повече от блестящо.

 

Кларънс Зеедорф (Милан)

Капитанът на Милан започна двубоя на „Артемио Франки" като парен локомотив - мощно и неудържимо, с което даде тон и настроение в играта на „росонерите". Още в 3-та минута летящият холандец отправи от около 18 метра смразяващ удар и само блестящата намеса на Боруц спаси „виолетовите" от попадение. Пет минути по-късно Кларънс беше безпощаден и след блестяща комбинация между Ибрахимович и Пато, не остави никакви шансове на вратаря на Фиорентина. До края на двубоя Кларъмс продължи да действа застрашително и съвсем заслужено намери признание от наша страна.

Подгласници: Маджо (Наполи), Ройс (Борусия М.)


НАПАДАТЕЛИ


Анди Керъл (Ливърпул)

За първи път в историята на Dream Team на Futbol TV, един футболист намира място с два различни отбора и това е нападателят на Ливърпул Анди Керъл. В края на август, като футболист на Нюкасъл Юнайтед, Анди оформи хеттрик за победата над Астън Вила с 6:0 и тогава съвсем заслужено бе част от символичния ни отбор. Сега вече, като играч на „мърсисайдци" ние също му отдаваме нашето признание, защото срещу амбициозния отбор на Манчестър Сити той отбеляза два гола за победата с 3:0 над „гражданите", за да накара след мача Манчини да признае: „Сгреших!". Очевидно е, че Далглиш, с покупката на младия футболист не е сбъркал и Керъл тепърва ще носи много радост на феновете на Пуул.

 

Питър Одемвингие (УБА)

Нападателят на непретенциозния, но амбициозен УБА Питър Одемвингие показа може би най-доброто от себе си, откакто пристигна на Острова през лятото. В 32 кръг на Висшата лига на Англия отборът воден от Рой Ходжсън гостуваше на негостоприемния „Стейдиъм ъф Лайт" и имаше тежката задача да измъкне нещо от своя противник, защото дистанцията от опасната зона, която може да върне тима обратно в по-долната дивизия беше прекалено малка. През първото полувреме бившия играч на руския Локомотив отбеляза гол в 29-та минута, като се възползва чудесно от създалата се ситуация и успя да изравни резултата. Въпреки, че домакините отново излязоха напред в 31-та минута, гостите не се предадоха и продължиха да се борят, като в основата на всичко най-хубаво стоеше именно нигериеца. Той участваше при двете голови атаки на своите, записа и две асистенции, а това не остана незабелязано от нас и малко изненадващо, но съвсем заслужено Одемвингие намери място в нашия сборен отбор.


Франческо Тоти (Рома)

Нападателят на Рома за втори път през настоящия сезон намира място в сборния отбор на FUTBOL TV, а изявите му ярко контрастират с общото представяне на „вълците" през сезона. При гостуването на столичани на намиращия се в страхотна форма отбор на Удинезе, мнозина специалисти предвиждаха загуба на хората на Монтела, но явно емблемата на Рома не мислеше така. Просто в този мач той беше неудържим, отбеляза два гола, при които не даде никакъв шанс на Ханданович и показа за пореден път, че все още може да донесе нещо на отбора си. Ветеранът игра като 20-годишен и бе в основата на победата на Рома, с което даде надежди на „вълците", че догодина могат отново да бъдат част от голямото европейско семейство.

Подгласници: Лакич (Кайзерслаутерн), Лавеци (Наполи)

 

Старши-треньор

Рой Ходжсън (УБА)

Колебанията ни за треньор на нашия сборен отбор бяха огромни. Тук може би заслужаваха да бъдат наставника на Валенсия Унай Емери, който успя да мотивира успешно подчинените си, които в пряк двубой за третото място отнесоха своя конкурент Виляреал с 5:0. Или наставника на Монако Лоран Баниде, чиито полуизпаднал от елита Монако победи лидера в класирането Лил и по този начин не само върна интригата в Лига 1, но и даде надежди за оцеляването на отбора си. А защо не и старши-треньора на Лече, след като „вълците" победиха заслужено Сампдория като гости?

Нашият избор обаче падна върху наставника на УБА Рой Ходжсън, който продължава да върши чудеса с новия си отбор и кара мнозина специалисти да си задават въпроса, дали специалистът не стана жертва на настроенията на „Анфийлд" срещу себе си? Само за статистиката ще кажем, че „дроздовете" вече седми мач са без загуба, а при гостуването на Съндърланд от поредния кръг на Висшата лига на Англия записаха втора поредна победа. Всъщност, след лидера Юнайтед, Албиън са единствения отбор, който има два поредни успеха. По-важното е, че отбора вече е десети в класирането, а привържениците на тима са по-спокойни от когато и да е било. Оцеляха ли „дроздовете" в елита? Каза го самият Рой: „Сега вече сме по-спокойни, но се нуждаем от още точки". Някой да се съмнява, че мениджъра няма да успее да мотивира възпитаниците си да победят поне в още един мач?

 

  Сподели
173