Бербо срещу Тевес - Стискаме ти палци, Митко!


Н. Гавазов

Бербо срещу Тевес - Стискаме ти палци, Митко!

След като стана ясно, че Димитър Бербатов няма да бъде избран за Играч на сезона в английската Висша лига, пред българският нападател на Манчестър Юнайтед остава единствено възможността да се пребори за голмайсторския приз, като една от най-престижните индивидуални награди. Нещо, което зависи изцяло от Митко. Или поне на пръв поглед. Дали наистина е така? Тевес или Бербатов? Съперничеството между двамата манчестърски съперника е отдавна, но седем кръга преди края на първенството то достига своя апогей. Българинът е лидер сред голмайсторите с 20 попадения, непосредствено зад него се намира аржентинеца с 19 гола.

Проблемът на Митко през последните няколко седмици дойде под формата на „малко грахово зърно" в лицето на Хавиер Ернандес, който измести българина от титулярното място. Бербатов започна в стартовия състав само в един от последните седем мача във Висшата лига и успя да вкара един гол. За същото време Ернандес отбеляза четири. А нещата не изглеждаха така в края на януари. Дубъла на Бербо донесе важна победа за „червените дяволи" срещу Блекпул и закономерно в следващите два мача голмайстора започна като титуляр. Лошото е, че не успя да реализира нито един гол и това даде основание на Сър Алекс да го остави на пейката в три поредни мача. Пусна го срещу Ливърпул в мач, в който Юнайтед катастрофира след хеттрик на Каут. Българинът отново не вкара и това всъщност бе последният път, когато Митко започна среща от Висшата лига.

Миналата седмица Тевес успя да вкара гол след четири мача без попадение, с което сведе разликата от своя конкурент на един гол. Наистина, това беше петата дузпа за аржентинеца, но този факт е повече за статистиката. Преди сушата си, Карлос намери шест пъти вратата на съперника и то го направи в четири мача. За разлика от Бербо, аржентинският нападател на Манчестър Сити има гарантирано място в състава на „гражданите" и около него се върти целия отбор - няма играч, който не би му подал топката и по този начин да рискува да си навлече гнева на Манчини. Факт е също така, че Тевес няма нито един мач през сезона, в който да е започнал като резерва! Комфортът, с който е обграден Карлос ярко контрастира с положението на Бербатов, който все още не е започнал официални преговори за удължаване на договора си и когото медиите не изпращат само в руските степи и България.

Статистиката показва, че двамата нападатели са с равностойни показатели. Бербо е вкарал 20 гола, а Тевес 19. Българинът е вкарал гол на всеки четири изстрела, аржентинецът го прави на всеки пети удар. Точността на Митко е 62%, на Карлос 59%. Играчът на Сити е изиграл обаче 2328 минути в мачовете от Висшата лига, докато играчът на Юнайтед има 15% по-малко възможност за изява и записа 2005 минути игрово време. Тевес започна в 27 мача като титуляр, а Бербатов в 21. Тенденцията? Крайно неблагоприятна за Митко, защото аржентинеца ще изиграе със сигурност още 630 минути, докато българинът има около 100 минути по-малко, за да отстои първото място. Разбира се, ако също така Нани и останалите му подават. Всичко това дава много по-големи шансове на Тевес да измести Бербатов и спечели голмайсторския приз на Лигата - нещо, което се надявам не иска нито един българин.

При това положение на нещата, не бива да ни учудва защо bet365 отдава своите предпочитания за водещ голмайстор на Тевес:

Коефиценти на bet365:

Карлос Тевес - 1.72

Димитър Бербатов - 2.10

Дарън Бент - 34.00

Робин ван Перси - 51.00


Очевидно е, че въпреки преднината на българина от един гол, в случая се залага на това, че Тевес разполага с много по-големи шансове от Митко да атакува и спечели първото място сред голмайсторите на Висшата лига. Наказанието на Рууни от два мача обаче е идеален повод за Бербатов да опровергае коефицентите и да увеличи шансовете си, като си върне титулярното място. А това ще стане само, ако днес вкара срещу Фулъм. Ако го направи два пъти ще е още по-добре. Така че, недейте отписва Бербатов! Много е вероятно след понеделник вечер, когато Сити гостува на Ливърпул нещата да се обърнат и фаворита за спечелване на голмайсторския приз да е друг. Стискаме ти палци, Митко!

 

  Сподели
197