Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (01.04 - 05.04)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (01.04 - 05.04)

Какъв уикенд само! След скуката от мачовете на националните отбори, ето че футболните запалянковци бяха възнаградени с поредната доза емоции, страст и страхотни обрати. В Италия имаше цели три дербита, а битката за титлата продължава с пълна сила. В Германия нещата сякаш започнаха да се нормализират и Байерн вече е трети, в Испания Барселона посяга към шампанското след неочакваната загуба на Реал Мадрид, а в добрата стара Англия Юнайтед демонстрира за пореден път характер и по-голямо желание за титлата, отколкото своите конкуренти. Кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV .

Представяме ви: Dream Team за периода 01.04 - 05.04. Тактическата постройка е 3-4-3.

 

 

ВРАТАР

Хуан Пабло (Спортинг Хихон)

Запознайте се: Хуан Пабло. Това е човекът, който на практика уби интригата за титлата в Испания. Когато пристигнеш на „Бернабеу" и победиш, със сигурност се нуждаеш и от добър вратар. Вратарят на хихонци направи няколко невероятни спасявания, благодарение на които Жозе записа първа домакинска загуба от девет години насам. А Реал вече изостава от Барселона на 8 точки. Известен ли е вече шампиона на Испания?

Подгласници: Фостър (Бирмингам), Сторари (Ювентус)

 

 

ЗАЩИТА


Бруно Екуеле Манга (Лориен)

Лориен успя да издържи в Париж и да си тръгне от френската столица с едната точка. В много отношения, заслугата за това е на Манга, който изигра мача сякаш се бореше за живота си. Габонецът не загуби нито едно противоборство с Ердинг и само един бе надигран от Жюли. Напълно заслужено бе избран заедно с вратаря на Олимпик Марсилия Манданда за играч на кръга. Това не остана незабелязано от нас и съвсем заслужено той стана част от отбора на FUTBOL TV за изминалата седмица.

 

Кристофър Самба (Блекбърн)

Отбраната на Блекбърн игра великолепно на „Емирейтс"срещу кандидата за титлата Арсенал, при това гостите бяха и с човек по-малко. Когото и да бяхме избрали от защитата на Роувърс нямаше да сгрешим, защото основното качество на тима бе неговата сплотеност и себераздаване. Изборът ни падна върху Самба, защото той показа до края никакви признаци на умора и с личния си пример даваше настроение в действията на колегите си.

 

Сердар Ташчи (Щутгарт)

Отбраната на Щутгарт през настоящия сезон изглежда просто ужасно, но понякога се случва „швабите" да направят и хубави мачове. Точно това се получи при гостуването им на Вердер Бремен, което завърши при резултат 1:1. Независимо, че защитата на гостите позволи на своя противник да отбележи гол, като цяло тя игра по начин, благодарение на който не позволи на „музикантите" да материализират своето превъзходство. Сред ариегарда на Щутгарт трябва да отличим Сердар Ташчи, който изглеждаше непробиваем и напълно отчая нападателите на Вердер Арнаутович, Авдич и Марин. Нашият герой намери заслужено признание от всички специалисти и бе обявен за най-добър защитник на Бундеслигата за изминалия кръг.


Подгласници: Тиаго Силва (Милан), Нелсън (Блекбърн), Астори (Каляри), Ботиа (Спортинг Хихон), Пике (Барселона)

 

 


ПОЛУЗАЩИТА


Яя Туре (Манчестър Сити)

Манчестър Сити като домакин просто унищожи Съндърланд, побеждавайки своя противник с 5:0! Туре изигра отлично мача и постави началото на разгрома, вземайки участие в първия гол на „гражданите". През второто полувреме ивоариеца се включи мощно в атаката на своя тим и след подаване отдясно нахлу мощно в наказателното поле на гостите, за да направи вратаря безпомощен.

 

Ройстон Дренте (Херкулес)

Холандецът изигра добър мач за своя отбор. Именно неговите два точни удара позволиха на отбор му да постигне трудна победа в Сан Себастиан над местния Реал. Шест минути преди края на мача, който отиваше към резултат 1:1, Дренте получи топката отляво, излъга съперников играч и стреля в далечния ъгъл. А 60 секунди преди последния съдийски сигнал излезе очи в очи с вратаря на домакините, за да свали всякакви въпросителни около крайния победител в срещата.


Андреа Бертолачи (Лече)

Да победиш Удинезе през този сезон е наистина много трудно. Фриулци пристигнаха в Южна Италия със самочувствието на единствения отбор, който не бе губил мач от 19 декември насам. И рандевуто срещу Лече се очертаваше да мине леко, имайки предвид къде се намираха домакините в таблицата за класиране. За голямо разочарование на гостите обаче, опорният полузащитник на Лече Бертолачи изигра наистина блестящо мача и много бързо се ориентира в обстановка, в която нападателите на неговия отбор бяха хванати в железни клещи. Играчът на Рома, който играе под наем на „Виа дел Маре" вкара гол в началото на второто полувреме, а в средата оформи и дубъл, с което донесе победата на своя отбор. Дали няма да го видим през следващия сезон сред „вълците" от Рим?

 

Марио Гьотце (Борусия Дортмунд)

Борусия продължава уверено своя полет към титлата. Този път възпитаниците на Клоп се разправиха с борещия се за промоция за Шампионската лига Хановер. Срещата беше много завързана, първото полувреме завърши 0:0, а второто започна ужасяващо за домакините, когато Абделау изведе гостите напред. Играчите на Борусия обаче не загубиха самообладание и реагираха като ужилени. Голът на Гьотце стана в много важен момент - само две минути след като резултата бе открит, а бе постигнат по страхотен начин - младия полузащитник излъга трима противника, за да направи вратаря на гостите безпомощен. Освен това, Гьотце изработи и третия гол, подаде на Бариос, който увеличи разликата на 3:1 и ликвидира интригата в двубоя.


Подгласници: Зеедорф (Милан), Масчерано (Барселона), Рибери (Байерн), Брънт (УБА).

 

 

НАПАДАТЕЛИ

 

Едисон Кавани (Наполи)

Някои специалисти вече определят Кавани като най-добрия нападател в света. Разбира се, всички оценки са много субективни, но никой не може да оспори факта, че уругваеца провежда феноменален сезон. В неделя „Сао Паоло" напомни за времената на Марадона - препълнен стадион, слънчево време, блестящи перспективи пред отбора. Кавани записа поредния си хеттрик, а Наполи отново победи в един луд мач. Половин час преди края „партенопеите" губеха с 0:2. Домакините изравниха с голове на Досена и Кавани, „орлите" отново поведоха, но в самия край на срещата именно Кавани обърна всичко с краката нагоре - заработи дузпи, която вкара, а две минути преди края излезе лице в лице срещу Муслера и донесе победата. Феноменален!

 

Роберто Солдадо (Валенсия)

Нападателят на Валенсия Солдадо се изправи срещу своя бивш отбор Хетафе и вкара изумителните четири гола за победата с 4:2 на „прилепите" в испанската столица. При това, голмайсторът свърши своята работа само за половин час - голеадата започна в 46-та минута и приключи в 77-та. Трябва да отбележим също така, че Солдадо не отпразнува нито един от своите голове във вратата на бившия си клуб, което показва, че не се е самозабравил и загубил ума, преминавайки в испанския гранд.

 

Алешандре Пато ( Милан)

В навечерието на миланското дерби, което трябваше да хвърли малко повече светлина върху въпроса със Скудетото, „росонерите" не бяха в много изгодна позиция, след като в последните си две срещи стъпиха накриво и допуснаха конкурента им за титлата да намали разликата до две точки. На всичкото отгоре, голмайстора на тима Ибрахимович бе наказан и сърцата на всички привърженици на „червено-черните" бяха свити - ще има ли ден Пато или ще бъде само един признак в атаката на тима. Тези опасения отпаднаха още в 45-та секунда, когато гаджето на дъщерята на Берлускони изведе своите напред. По-късно той стана причина Киву да бъде изгонен, вкара и втори гол и с това допринесе за победата на своя отбор над Интер, с което увеличи шансовете на Милан да спечели титлата.

Подгласници: Рууни (Манчестър Юнайтед), Замора (Фулъм), Коста (Атлетико Мадрид), Раул (Шалке 04).

 

Старши-треньор

Маноло Пресиадо (Спортинг Хихон)

Конфликтът между наставника на Спотинг Маноло Пресиадо и този на Реал Мадрид Жозе Моуриньо е широко известен, след като двамата стигнаха почти до ръкопашен бой. И ето, че в поредния кръг на Примера хихонци трябваше да гостуват на Кралския клуб. Този двубой Пресиадо определи като „мач на годината", но подчерта, че не заради конфликта му със Специалния, а защото иска отборът да оцелее в испанския елит. Малко хора обърнаха внимание на интервюто за Marca, което даде преди срещата наставника на Спортинг, заявявайки, че идва за победа в Мадрид и това наистина може да се случи.

Така и стана. Спортинг излезе на „Бернабеу" и победи с 1:0 своя именит съперник, а по ирония на съдбата, Моуриньо прекъсна деветгодишната си серия без домакинска загуба точно срещу отбор воден от своя колега, с който едва не се сби.

„Има моменти, които те карат да се чувстваш изключително горд. Тази вечер е един от тези специални за всеки един футболист мигове, но нека не забравяме, че ние завършихме наравно с Виляреал и Барселона, а победихме Атлетико Мадрид. Така че за нас това не е нищо ниво", заяви след мача Пресиадо.

Излишно е да казваме, колко голяма е заслугата на наставника на Спортинг в това футболистите му да си повярват и да победят Реал. Това е и причината, нашият избор за треньор на символичния отбор на FUTBOL TV за изминалата седмица да падне точно върху Маноло Пресиадо.

 

  Сподели
215