Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (18.03 - 23.03)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (18.03 - 23.03)

С наближаването края на сезона, в цяла Европа настъпват решаващите мачове за отборите в преследването на техните цели - от спечелване на шампионската титла до оцеляването си в елита. В Италия поредната грешна стъпка на Милан бе добре дошла за Интер, който макар и трудно, успя да се възползва и в резултат, в борбата за титлата се намират три отбора. На Мъгливия Албион Юнайтед избегна вероятността да завърши трети мач без победа и с десет човека победи коравия Болтън, а в същото време на Арсенал не му достигнаха няколко минути (а може би и един вратар), за да обърне окончателно УБА. В резултат - феновете на „червените дяволи" могат да бъдат малко по-спокойни. В Германия Дортмунд е втори мач без победа, но за разлика от Арсенал, в Леверкузен не спят и потриват доволно ръце от грешките на конкурента си; Байерн преследва успешно Хановер, Кайзерслаутерн и Щутгарт се събудиха, а Санкт Паули потъва като воденичен камък. В Испания нищо ново под слънцето след победите на грандовете, а във Франция Лил продължава да е еднолично на върха. Кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Yeam за периода 18.03 - 23.03. Тактическата постройка е 3-4-3.

 


ВРАТАР

Салваторе Сиригу (Палермо)

Колебанията ни за този бях между Сиригу и Свен Улрайх от Щутгарт. Изборът ни падна върху вратаря на Палермо единствено и само защото той не допусна гол в своята врата за разлика от своя колега. Можем да кажем, че италианският национал взе най-дейно участие при победата на своя отбор над Милан, с което интригата в първенството бе върната отново. Показа най-висок клас майсторство по време на целия мач, осуети ударите на Фламини и Робиньо за гол, но най-впечатляващо бе спасяването на удара на Гатузo. Безпогрешен!

Подгласници: Свен Улрайх (Щутгарт)

 

 

ЗАЩИТА

 

Дорин Гоян (Палермо)

Палермо извърши едно малко чудо, успявайки да победи Милан с 1:0, след като само 20 дни преди това беше пометен с 0:7 от Удинезе. Сицилианският отбор успя да победи лидера в класирането и голяма част за успеха на отбора има румънския защитник на домакините. Гоян задно с партньорите си игра отлично в защита, а отсъствието на Ибрахомович не може да бъде оправдание за „росонерите". Освен това, Гоян вкара единственият гол в мача, който е с двойна тежест, защото е победен.


Давид Луис (Челси)

Най-добрият играч в мача с Манчестър Сити. Бразилецът просто не позволи на Джеко да диша, камо ли да мисли за нещо по-сериозно, обра всички топки за Милнър, а понякога налиташе и на Силва. Освен това, във важен момент на мача успя от „втория етаж" да отбележи гол, с които поведе своите към победата. За Торес не знам, но едва ли Анчелоти съжалява за парите, които похарчи за бразилеца.

 


Габриел Хайнце (Олимпик Марсилия)

На Хайнце наистина му провървя: в рамките на две седмици той два пъти се изправи срещу свои бивши отбори. И ако срещу Юнайтед не успя, то във френската класика срещу ПСЖ, отборът му постигна успех. Аржентинецът игра повече от блестящо и неутрализира напълно Оаро и Жюли, но освен това се включваше постоянно в атаките на своите и успя да отбележи гол. Играч на мача, а неговата игра не остана без нужното внимание от наша страна.

Подгласници: Монреал (Осасуна), Ескуде (Севия), Дайнели (Дженоа), Балзарети (Палермо)

 

 

ПОЛУЗАЩИТА


Джърмейн Пенант (Сток Сити)

Пенант помогна наа своя Сток Сити да бъде разгромен Нюкасъл в мач от 30 кръг на Висшата лига на Англия. Англичанинът, който неотдавна изяви желанието си да играе за националния отбор на Ирландия взе дейно участие в първите два гола за своя отбор, като при единия записа и асистенция, след които „свраките" се сринаха. В началото на втората част Пенант сам вкара гол, а при ситуацията с дузпата бе замесен изцяло, защото преди това той подаде на Фулър.

 

Франк Рибери (Байерн)

Байерн излетя миналата седмица от Шампионската лига и сега пред хората на Ван Гаал остана само една цел - да попаднат в тройката. За това мюнхенци трябваше да победят задължително притиснатия до стената Фрайбург. Байерн го направи, въпреки негостоприемната публика, а в много отношения баварците трябва да благодарят на французина. През първото полувреме Рибери подаде на Гомес, който откри резултата, но след това домакините изравниха и бяха близко до победен гол. Но в самия край на двубоя, когато срещата отиваше към равенство, Рибери си каза тежката дума, отбелязвайки победния гол за своите. При цялата си посредственост в мача Байерн си тръгна с трите точки! И за това наистина трябва да благодари на французина.

 


Месут Йозил (Реал Мадрид)

Колебанията ни за този пост бяха измежду Йозил и халфа на Валенсиен Данич, който отбеляза двата гола за своя отбор срещу Бордо. Спряхме се на немския национал по ред причини: Йозил игра цял мач за разлика от своя колега, „белите" все пак победиха за разлика от Валенсиен, а и гостуването на Атлетико беше по-труден мач, отколкото домакинството на Бордо. Немският национал е сериозен кандидат да бъде избран за играч на годината. Сътвори отново няколко шедьовъра, бе в основата на всички атака на своите, записа асистенция и сам отбеляза гол. Играч на мача и напълно заслужено той намира място в символичния отбор на FUTBOL TV.


Иван Ракитич (Севиля)

Малко внимание отделя испанската преса на Ракитич, но хърватина се оказа идеалната придобивка за своя отбор, който още един път се доказа на „Местая". Ракитич игра в опорната зона на „андалусците" и успя да се справи безпогрешно с набезите на Унас и Хоакин, разстройвайки нападателната линия на домакините. Освен това хърватинът даде максимума от силите за да поведе своите съотборници напред и след изтеглянето на Пероти вляво, започна да организира всички атаки на отбора си. Вкара и гол. Единственият, но и най-важния - гола на победата.

Подгласници: Данич (Валенсиен), Инлер (Удинезе), Писаро (Вердер), Адам (Блекпул), Джарвис (Уулвърхемптън)

 


НАПАДАТЕЛИ


Франческо Тоти (Рома)

Франческо отново се отчете с два гола за Рома. Като начало отбеляза 11-метров наказателен удар, а в началото на второто полувреме Тоти за втори път изравни резултата срещу Фиорентина. Остава само да го поздравим с феноменалния показател: 201 гола за Рома! И явно, това не е предела!

 

Младен Петрич (Хамбургер)

Миналият кръг Хамбургер допусна шест гола срещу Байерн, но този път северняците отбеляза шест на Кьолн. Така започна и дебюта на новия треньор на „динозаврите" Михаил Оенинг. Нашият герой оформи хеттрик за своя отбор, който надигра категорично своя противник. Точно победата беше нужна на Хамбургер, за да се възстанови от шока миналата седмица, а дали Петрич няма да повее своите и към други победи, с което да увеличи шансовете на динозаврите" за класиране на някое от местата, даващи право на участие в Лига Европа?


Хосе Рондон (Малага)

В отсъствието на контузени Жулио Баптища, на преден план в нападението на Малага излезе 21-годишният венецуелски национал. В поредният кръг на испанската Ла Лига, Рондон с двата си гола донесе победата за своя скромен отбор, който нанесе смъртоносен удар по амбициите на Еспаньол и в същото време даде огромни надежди за оцеляването на Малага в испанския елит. В началото на играта южноамериканеца се възползва от уплахата в каталунската защита и от близко разстояние разстреля Камени, а през второто полувреме посредством похвати от акробатиката отбеляза и втория си гол.

Подгласници: Бербатов (Манчестър Юнайтед), Гекас ( Франкфурт), Ван Перси (Арсенал)

 


Старши - треньор


Сър Алекс Фъргюсън (Манчестър Юнайтед)

 

По отношение на мениджъра на Манчестър Юнайтед FUTBOL TV е голям длъжник, защото наставника на лидера във Висшата лига на Англия само един път е бил номиниран в нашия сборен отбор. Мачът с Болтън на „червените дяволи" не е някакво дерби, а в него също така беше отбелязан един единствен гол, който за наша радост бе дело на Бербо. Няма да говорим за техническите параметри на играта или действията на играчите, защото всички видяха за какво става дума - слаб мач на „червените", липса на креативност в средата на терена, оттам нападателите не бяха захранвани с достатъчно топки, а в защита дори Смолинг на моменти изглеждаше колеблив. Но точно тази среща показа какъв дух притежават футболистите на Юнайтед, които проспаха почти целия мач с Уондърърс и в един момент от на пръв поглед елементарен двубой, срещата се превърна в много важна и решаваща, бих казал дори за титлата. Когато Еванс получи заслужено червен картон, хората на Сър Алекс се събудиха от дълбокия си сън и въпреки, че бяха с човек по-малко увеличиха оборотите, притиснаха съперника си и в крайна сметка взеха трите точки. За пореден път през сезона. Това всъщност показа какво притежава отбора и то е неговия дух. След мача лично Сър Алекс го каза, а ден по-късно Нани разкри тайната за успехите на „манкунианци", което всъщност беше повторение на думите на шотландския специалист. Всичко това не се гради за един или два сезона, а се трупа с годините. А негов „строител" е именно Сър Фъргюсън. Това, което шотландецът е направил, се прояви точно в срещата с Болтън, за което и ние му отдаваме заслуженото.

 

  Сподели
217