Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (01.03 - 17.03)


Н. Гавазов

Dream Team от ТОП 5 на първенствата на Европа (01.03 - 17.03)

Изминалият уикенд отново ни предложи много емоции в топ първенствата на Европа, но освен тях, станахме свидетели на много интрига и малко неочаквани обрати. За съжаление, този път нашия отбор ще бъде без представители на английската Висшата лига, където нямаше кръг. В Германия Борусия Дортмунд загуби, а от това се възползва втория Байер Леверкузен, който съкрати разликата с лидера на 9 точки. С победата си, Байерн пък се доближи до третия Хановер 96 и все още има шансове да участва догодина отново в Шампионската лига. В Италия Милан не се възползва от равенството на Интер и статуквото на върха си остава, като третия Наполи отново се доближи на 6 точки от първото място. В Испания Барселона се препъна, а от това спечели Реал, а във Франция лидера Лил продължава своя победен ход. Кои са героите на изминалата седмица - само и единствено във FUTBOL TV.

Представяме ви: Dream Team за периода 11.03 - 17.03. Тактическата постройка е 3-4-3.

 


ВРАТАР


Артур Боруц (Фиорентина)

Нека да не обръщаме внимание на факта, че съперник на Фиоренина беше скромния Киво. „Летящите магарета" играят много силно у дома си и това го изпитаха вече някои от грандовете. Ако на вратата на „виолетовите" не беше полския вратар Боруц, най-вероятно гостите щяха да си тръгнат с няколко гола в мрежата си. Стражът отигра всички опасни положения блестящо, а от своя шанс се възползваха неговите партньори в атака. Максимата, че вратаря е половин отбор, остава да важи в пълна сила!

Подгласници: Аркари (Бреша)


ЗАЩИТА

Андреас Бек (Хофенхайм)

След две поредни загуби в шампионата Хофенхайм приемаше лидера в класирането Борусия Дортмунд и ако трябва да бъдем честни, по-голямата част от специалистите предвиждаха победа за водача в класирането. Стана така, че Борусия не успя да вкара гол, благодарение на отличната игра в защита на домакините - нещо, което се отдава на малко отбори в Бундеслигата през настоящия сезон. А в ариегарда на Хофенхайм Бек нааистина действаше повече от отлично, на всичкото отгоре взе участие в единствената голова атака в мача, подаде на Ибишевич, който донесе победата за Хофе.


Филип Волшайд (Нюрнберг)

Нюрнберг продължи с победната си серия и срещу Волфсбург, който от своя страна продължава да затъва и ако нещата не се подобрят, бившият шампион на Германия ще изпадне от елита. Всъщност, Диего и компания се хвърлиха в истинска битка и действаха наистина много добре през първата четвърт на мача, през която успяха да отбележат и гол. След това гостите подобриха действията си в отбрана и започнаха да гледат и напред. Волшайд и колегите му не дадоха до края на мача никакви свободни пространства на своя противник около наказателното си поле, освен това нашия герой изравни резултата в края на първото полувреме.


Сюлейман Диара (Олимпик Марсилия)

Интригата около титлата във Франция продължава и след този уикенд нещата се заплетоха още повече. Олимпик Марсилия гостува на втория в класирането Рен, който се намираше в серия от пет поредни победи и беше допуснал у дома си през сезона само шест гола! На всичкото отгоре, напоследък много трудно може да бъде спряна атаката на бретонците, но този път отбраната на провансалците начело с травмирания Диара се справи блестящо. Какво ли не опитаха домакините в този мач, но нищо не се получаваше, а нямаше и как да стане, след като нашия герой спечели всичките си противоборства с Монтано. В крайна сметка Олимпик победи с 2:0 своя съперник, но без уверените действия на Диара в защита това нямаше как да се случи.

Подгласници: Жуан (Рома), Арбелоа (Реал Мадрид), Родней (Кайзерспаутерн), Диас (Хетафе), Наваро (Севиля)

 

ПОЛУЗАЩИТА


Ариен Робен (Байерн Мюнхен)

Байерн играе много лошо в последно време и шансовете тима на Ван Гаал да не попадне в следващия сезон в Шампионска лига са наистина големи. През изминалия кръг обаче немския гранд най-после се събуди от своя сън и помете с 6:0 Хамбургер, а с това остави и отбора на „северняците" без треньор. Безусловно, в герой на мача се превърна Робен, който оформи хеттрик, а в 65-та минута асистира и на Рибери за 4:0.


Франк Рибери (Байерн Мюнхен)

Ако пропуснем полузащитника на баварците, който получи и повиквателна за френския национален тим, значи нашия сборен отбор да не добие завършен вид. Защото Рибери помогна на Робен да вкара два от трите си гола, а след това и сам реализира попадение. Освен това, французинът взе участие и в петте голови атаки и именно Франк „помогна" на Вестерман да си вкара топката във вратата.

 

Гари Медел (Севиля)

Чилийският полузащитник на Севиля проведе възхитителен мач срещу Барселона! Съвсем разбираемо е, че основната сила на каталунците е средата на терена, където е много трудно някой да се справи с гениалните полузащитници на „блауграна". Изненадващо за мнозина обаче, 23-годишният Медел изигра блестящо картите си и ако погледнем към статистиката, той е провалил 12 от атаките на Барселона! Нека отбележим също така, че в един момент чилиецът изби и топката от голлинията на собствената си врата. Наистина феноменален мач за Медел, който беше едва шести за него с отбора на Севиля.


Марек Хамшик (Наполи)

Словакът попада за втори път в нашия сборен отбор, но трябва да признаем, че това е един от най-добрите футболисти на своя пост в света и може би сме били прекалено критични към изявите му. Срещу Парма обаче Хамшик игра наистина фантастично и бе основната движеща сила и фактор за победата на „партенопеите". В началото на второто полувреме словакът се измъкна хитро от блокадата на защитниците на „дуковете" и реализира подаването на Лавеци. А малко след това върна жеста, отправяйки разкошен пас именно към своя асистент, който изведе гостите напред.

Подгласници: Навас (Севиля), Алмирон (Бари), Иниеста (Барселона), Ибишевич (Хофенхайм), Подолски (Кьолн)

 

 

НАПАДАТЕЛИ

Алексис Санчес (Удинезе)

Само може да кажем - прекрасен Санчес, както впрочем и целия отбор на Удинезе! Отборът му продължава да унищожава съперниците си и се намира в серия от 12 мача без загуба. Каляри получи по-малко голове от Палермо, но и 4 не е никак зле. В края на първото полувреме нашия герой вкара един от най-красивите голове в стил „Марадона", надигравайки половината защита на домакините, а накрая и вратаря. През второто полувреме чилиецът асистира за двата гола на Ди Натале и не остави никакви съмнения в нашия избор. Впрочем, каквото и да си говорим, е най-добре да видим какво направи Санчес.

 

Оливие Жиру (Монпелие)

Може би за някои любители на футбола нашия избор ще се окаже повече от странен. Но с играта си Жиру е напълно достоен да намери място в сборният отбор на FUTBOL TV. Срещата срещу ПСЖ не се развиваше никак добре за Монпелие и в 13-та минута домакините вече водеха с 2:0. През втората част нещата се промениха и в 47-та минута Оливие с глава намали резултата, а 12 минути по-късно, в обкръжението на четирима противникови защитници успя да изпрати топката в далечния ъгъл на вратата на Едел, който нямаше никакви шансове за спасение.

 

Франческо Тоти (Рома)

Тук колебанията ни бяха между капитана на Рома и тарана на Удинезе Ди Натале, който също оформи дубъл. Нападателят на фриулците обаче отбеляза головете си след като същите бяха заработени преди това от Санчес. При Тоти ситуацията е почти идентична - попаденията му са от статични положения, но нека не забравяме, че с тези попадения талисмана на „вълците" донесе победата за своя отбор в римското дерби. И ако е имало и други нападатели, които заслужават нашето внимание, то те играха в обикновени мачове и срещу леки съперници, докато Тоти се изяви в Дербито за Вечния град, където един дубъл се равнява на хеттрик в някоя от другите срещи.

Подгласници: Ди Натале (Удинезе), Бензема

 


Старши - треньор

Винченцо Монтела (Рома)

„Ел Аеропланино" продължава да носи на крилете си отбора на Рома, който беше изпаднал в дълбока и необяснима криза при Раниери. Очевидно е, че Монтела промени няколко неща в отбора, едно от които е вярата на футболистите в себе си. В конкретния двубой срещу Лацио младият специалист направи изненадващ ход не само за специалистите, но и за своя по-опитен противник Еди Рея. Очакванията бяха, че „вълците" ще започнат със схема 4-2-3-1, но наистина, изненадата беше голяма, когато Винченцо рискува и заложи на 4-2-1-3, като постави Вучинич между опорната зона и тримата нападатели. Рискован ход, който може би даде отражение на играта на „орлите" през целия мач. В крайна сметка Рома победи и записа пети пореден успех срещу градския си съперник и освен заслугата на играчите, в не по-малка степен такава е и тази на Монтела.

 

  Сподели
173