Гуардиола шест пъти отказал на Абрамович


Н. Гавазов

Гуардиола шест пъти отказал на Абрамович

Собственикът на Челси Роман Абрамович е бил толкова обсебен от Хосеп Гуардиола, че шест пъти е предложил работа на каталунския треньор, като на всичките шест пъти е получил отказ.

Абрамович придоби Челси през 2003 г. и инвестирайки стотици милиони лири, превърна "сините" в страховита сила не само във Висшата лига, но и на европейската арена.

Абрамович може да е задоволил жаждата си за трофеи, като спечели Шампионска лига и пет титли във Висшата лига, но Роман иска не просто да спечели, но и да спечели красиво.

Ето защо Абрамович се е обръщал отново и отново към Гуардиола, осъществявайки контакт с лагера на каталунския специалист за първи път през 2010 г., когато Челси бе в криза при Карло Анчелоти.

Няколко месеца след първия опит Челси, след като вече бе решил да се раздели с Анчелоти, отново се е обърнал към Гуардиола, но е получил отказ от Хосеп, който по това време печелеше трофея след  трофей  с Барселона.

Третият контакт датира от началото на 2012 г., когато краткият период на Андре Вилаш-Боаш на "Стамфорд Бридж"  приключи. Преди сезон 2012/13 Челси предложи на Гуардиола работа за четвърти път.

Когато "сините"  уволниха Роберто Ди Матео през ноември 2012 г. и облаците започнаха да се събират над временния мениджър Рафаел Бенитес, се случи петото предложение за  договор.

Шестият и последен досега контакт се осъществи през лятото на 2016 г., шест месеца след второто уволнение на Жозе Моуриньо.

Гуардиола по принцип не е бил против да оглави Челси, но испанският специалист по това време вече е решил за себе си, че политиката на Абрамович за смяна на треньори като ръкавици не е подходяща за него.

В крайна сметка Пеп реши да се събере в Сити с Феран Сориано и Чики Бегиристайн, своите бивши директори в Барселона, вместо да започне сътрудничество с руския олигарх, което не се знае как ще завърши.

  Сподели
558