След кръга: Подаръкът на Сити, агонията на Юнайтед, провалът на Тотнъм


Н. Гавазов

След кръга: Подаръкът на Сити, агонията на Юнайтед, провалът на Тотнъм

Подаръкът на Манчестър Сити за Ливърпул, поредният провал  на Тотнъм и натискът върху Почетино, агонията на Манчестър Юнайтед, разочароващият Евертън – това са главните събития от видяното в осмия кръг на Висшата лига на Англия, с които FUTBOL запознава своите читатели.

Тежката контузия  на вратаря на Тотнъм Уго Льорис в момент, когато Брайтън вкара първия си гол, определи хода на мача на "Амекс Стейдиъм". Французинът, който допусна поредната си грешка в рамките на седмица, бе изнесен на носилка и с кислородна маска, а на вратата застана Пауло Газанига. Защитата на "шпорите" обаче не бе на себе си и позволи на "чайките" още два пъти да превземат тяхната врата.  Друг проблем за гостите е, че лидерът Хари Кейн изобщо не бе забелязан на терена.

Сега е трудно да се прецени кое е по-голямо унижение – поражението от Байерн Мюнхен или Брайтън. Факт е обаче, че Тотнъм за първи път от декември 1997 година допуска 10 гола в два поредни мача. Тогава лондончани загубиха от Челси с 6:1 и от Ковънтри с 4:0.

Висока класа, късмет и обиграност – това е сегашният Ливърпул. Хората на Клоп знаят какво да правят на терена, плюс това са много съсредоточени. Въпреки минималната победа  в мача срещу Лестър (2: 1), печелившата серия на Ливърпул продължава да расте. Сега тя е 17 мача. За да повтори текущия рекорд от Висшата лига, който е собственост на Ман Сити (постигнат през август - декември 2017 г.), отборът на Клоп  трябва да постигне  само една победа – срещу  Манчестър Юнайтед на 20 септември.

Ливърпул спечели първите 8 мача за сезона за втори път в историята си (преди в първенството 1990/91). Рекордът в момента е собственост на Челси - през 2005/06 лондончани спечелиха в първите девет мача.

Гол, отбелязан в 95-ата минута от Джеймс Милнър от дузпа, бе 34-и на Ливърпул в добавеното време. Според този показател "червените" са с девет гола пред най-близките си съперници.

Ливърпул в присъствието на Мохамед Салах на терена е загубил само един мач. Това бе срещата, в която  нападателят игра като част от Челси.

Садио Мане вкара юбилеен 50-и гол в своя 100-и мач за Ливърпул. Първите 25 попадения той изпълни в 57 двубоя, а втората част  премина с ускорено темпо - за 43 мача. В мачовете, изиграни от сенегалеца, "червените" постигнаха 69 победи.

Няколко пъти през този сезон се правеха сравнения между Астън Вила и Фулъм – ще повторят ли бирмингамци съдбата на "котиджърсите"? Успехът на гости на Норич обаче намали количеството на скептиците. Впрочем, за първи път от април 2008 г. Астън Вила вкара пет или повече гола в гост в мач от Висшата лига. Тогавашният рекорд обаче остана недокоснат: мачът срещу Дерби завърши при  резултат 6: 0.

Улвърхемптън стана първият отбор, който победи отбора на Пеп Гуардиола в мач от Висшата лига на "Етихад"  и не получи нито един гол в собствената си врата.

Защитата на Ман Сити от време на време се проваляше, което доведе до два пробива на Адам Траоре, завършили с голове.

След мача феновете на шампионите  стартираха мощна кампания в социалните медии с хаштега #PepOut. Тоест, махай се оттук. Мненията на недоволните, като правило, са единодушни: Гуардиола унищожи надеждите ни за титлата, той похарчи 400 милиона евро за защитници, които играят много зле. Страшно е дори да мислим какво ще се случи, ако Сити загуби още един мач. Факт е обаче, че "гражданите" имат адски проблеми в защита и вероятно това ще им попречи да бъдат конкурентни на Ливърпул в борбата за титлата.

Манчестър Юнайтед към момента е далече от това, което бе по-рано. Най-лошото е, че вече никой не се страхува да играе срещу "червените дяволи" – дори и аутсайдерите.

Наставникът на Нюкасъл Стив Брус стана седмият треньор, който записа 400 мача във Висшата лига. Засега салдото му е отрицателно: +112 = 111 –177.

Домакините няма как да не са доволни от първото полувреме на "Сейнт Джеймсс Парк": Манчестър Юнайтед отправи само  три удара по врата (един удар в очертанията). Нюкасъл стреля осем пъти до почивката, но не точно. Веднъж обаче топката удари напречната греда.

Статистиката на Маркус Рашфорд през първото полувреме на мача с Нюкасъл е  потискаща: 0 изстрела, 0 асистенции, 7 подавания, 9 докосвания на топката. Греъм Сунес, който оценяваше случващото се на терена, бе изключително лаконичен: "Той беше ли на терена или тепърва ще се появи през второто полувреме?".

Най-изненадващото е, че до момента защитата на Юнайтед изглежда най-добре от всички тимове от т.нар. голяма шестица. Хората на Оле Гунар Солскяер са допуснали само 9 гола във всички турнири. Тази на лидера Ливърпул – 14.

20 - Тотнъм

19 - Челси

14 - Ливърпул

11 - Арсенал

10 - Манчестър Сити

9 - Манчестър Юнайтед

Във Висшата лига обаче мърсисайдци са допуснали само 6 попадения, а втори по този показател са Лестър и Шефилд Юнайтед – по 7.  "Лисиците" обаче са 4-ти, а "остриетата" 13-ти. Едните са отбелязали 14 гола, а другите само 7, което обяснява по-високата позиция на Лестър.  

Големият въпрос е, дали Евертън ще уволни Марко Силва? "Карамелите" похарчиха 120 милиона евро за трансфери през лятото, а отборът допусна 4 поредни загуби – от средняците Бърнли и Борнемут, но най-болезнена бе тази от новака Шефилд Юнайтед на "Гудисън Парк". Така Евертън се смъкна в зоната на изпадащите, което едва ли някой е предполагал, че ще се случи през този сезон. Очевидно е, че Силва повече няма какво да даде на отбора и за това е въпрос на време да бъде уволнен португалецът. А защо не и през тази международна пауза?

Ако говорим за изненада, то тя е в лицето на Челси. Преди старта на сезона "сините" едва ли не бяха отписани от топ 6 – много младежи, трансферен бан и неопитен мениджър. Хората на Франк Лампард обаче са само на две точки след шампиона и с два по-малко отбелязани гола от лидера. Най-хубавото е, че младежите са двигателят на този положителен процес на Челси. За статистиката – осми гол на Ейбрахам, четвърти за Маунт. Канте пък за втори пореден мач вкарва извън наказателното поле, Саутхемптън не успя да причини никакви неприятности на Челси.

След осем кръга от първенството Ливърпул се откъсна от най-близкия си съперник Манчестър  Сити на осем точки. Това е най-голямата преднина на лидера пред най-близкия си преследвач, която някога е имало в историята на Висшата лига. Въпреки това, предстоят още 30 кръга на  безкомпромисна борба. Всичко може да се промени, особено по Коледа, когато е периодът на лудостта в английския футбол.

 

Цитат на кръга: "Осем точки за изоставане са много. Те (Ливърпул) губят точки при рядко стечение на  обстоятелствата", Хосеп Гуардиола, мениджър на Манчестър Сити.

 

Символичен отбор на кръга:

Вратар: Шмайхел (Лестър)

Защитници: Алонсо (Челси), Боли (Уулвс), Кабаселе (Уулвс), Александър – Арнолд (Ливърпул)

Полузащитници: Хурихейн (Астън Вила), Мати Лонгстаф (Нюкасъл), Траоре (Уулвс), Грилиш (Астън Вила)

Нападатели: Коноли (Брайтън), Мораес (Астън Вила).

Мениджър: Нуно Ешпирито Санто (Уотфорд).

  Сподели
665