Моуриньо: Вече е трудно да направиш един отбор силен чрез покупки


Н. Гавазов

 Моуриньо: Вече е трудно да направиш един отбор силен чрез покупки

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо заяви, че за клуба му е станало  по-трудно да купува играчи от най-високо ниво. Само шест победи в първите 13 мача от Висшата лига показват, че "червените дяволи" все още трябва да се укрепят, което не можаха да направят през лятото.

Моуриньо обаче не иска да сравнява тази ситуация с предишните години, когато Юнайтед лесно можеше да привлича звезди от Висшата лига. Жозе напълно разбира колко трудно е сега.

"Ще ви дам един пример, който намирам за добър пример. Надявам се, че правилно ще го възприемете.

Съгласни ли сте, че Манчестър Юнайтед има по-богата история от Тотнъм по своя мащаб?  Тотнъм е невероятен клуб, но при цялото ми уважение към тях, мисля, че всички ще се съгласят с мен.

Можем ли да излезем и да купим най-добрите играчи на Тотнъм? Не, защото не е нужно да продават и  защото са толкова мощни, че могат да отговорят с "не".

Кой бе най-добрият играч на Тотнъм преди няколко години? Майкъл Карик. А кой бе най-добрият им играч няколко години по-късно?  Димитър Бербатов.

Можем ли да отидем сега и да купим Хари Кейн, Деле Али, Ериксен, Сон? Можем ли да примамим тези момчета тук?  Не. Кой сега е по-могъщ? Ние или те?

Футболът се променя и закупуването на играч от високо ниво става много, много трудно. Клубовете стават по-силни и не искат да продават, макар че по-рано по-малките клубове на практика сами молеха големите клубове: "Купи най-добрия ми играч, трябва да продам. Моля ви, вие сте толкова силни, купете моя най-добър играч".

В момента те не искат да продават и затова е по-трудно да направите своя отбор по-добър и по-силен чрез покупки.

Изключения съществуват само за някои клубове, те могат да направят това, което другите не могат. Например, те могат да се отърват от всичките си крайни защитници и да купят още четирима. За нас това е трудно и правим каквото можем.

Не е нужно да ни сравняваме с Манчестър Юнайтед от миналото, не само защото Манчестър Юнайтед е бил великолепен в миналото, но и защото тогава имаше голяма разлика в сравнение с останалите.  В момента това не е така", заяви Моуриньо.

  Сподели
562