Манчестър Сити няма да бъде непобедим (обзор на 23-ти кръг във ВЛ)


Н. Гавазов

Манчестър Сити няма да бъде непобедим (обзор на 23-ти кръг във ВЛ)

Манчестър Сити претърпя първо поражение през този сезон във Висшата лига на Англия, което позволи на Юнайтед да намали изоставането си от лидера на 12 точки. Челси показа умора срещу Лестър и даде повод на Антонио Конте да намекне, че пейката му не е достатъчно дълга. Арсенал съвсем се загуби по пътя си към заветното четвърто място, а Тотнъм върна Евертън в реалността. Всичко това и други неща - в обзора на 23-ти кръг на Висшата лига на Англия.


Фантастичният мач на "Анфийлд"

Както се очакваше, най-ярко събитие на английския уикенд стана дербито между Ливърпул и Манчестър Сити. Ако си спомняте, в началото на декември Юрген Клоп гръмко заяви, че след "гражданите" най-добрият отбор в Лигата е именно Ливърпул. И немецът почти доказа това свое твърдение. Почти, защото през уикенда мърсисайдци бяха по-силният, по-креативният и по-добрият тим в противопоставянето с лидера.

Впрочем, още преди мача повечето експерти предположиха, че именно Ливърпул ще нанесе първата загуба на "гражданите" в първенството на Висшата лига. Първо, статистиката бе на страната на "червените", второ, Ливърпул наистина е добър, особено срещу топ отбори на свой терен и трето, мотивацията да бъде взет реванш за унизителната загуба през есента.

Ние няма да правим анализ на въпросния двубой, но зад това 4:3 се крие пълното превъзходство на Ливърпул, който по безапелационен начин разруши надеждите на Пеп Гуардиола за "непобедим" сезон. И двата отбора ни зарадваха с класна игра, но вън от съмнение е, че непредубеденият зрител е изпитал по-голяма наслада от действията на домакините, които с лекота прекосяваха терена и вкараха четири прекрасни гола.

 


Арсенал все повече се губи по пътя

"Водехме с 1:0 и не е ясно откъде се взеха тези два гола", заяви Арсен Венгер след мача с Борнемут, който "артилеристите" загубиха с 2:1 и се отдалечиха на 8 точки от топ 4. Впрочем, в това изказване на французина може да се види някаква прилика с процесите вътре в клуба: дълго време Арсенал бе образец на стабилност и винаги се очакваше да изпълни задачата - минимум. Но времената се промениха, а Венгер не разбира какво се е случило и как да реши проблема.

Ако стагнацията продължи, за клуба ще бъде още по-трудно да удържи своите амбициозни лидери, а и да печели борбата за нови попълнения.

 

Натрупаната умора в Челси

За първи път в историята мач с участието на Челси завършва с нулево равенство. Първо "сините" не успяха да преодолеят Норич в Купата на Англия, а след това направиха 0:0 с Арсенал в първи полуфинал от Купата на Лигата. Преди мача с Лестър Антонио Конте каза, че двубоят идва в най-неподходящото време. Както се оказа, италианецът не лъжеше. Шампионите се появиха на терена за седми път през последните 21 дни и по никакъв начин не зарадваха феновете си. Нещо повече, Тибо Куртоа с право може да претендира за играч на мача, а недоволството на Конте може да се види от смените, които той направи.

С невъоръжено око може да се забележи, че отборът на Антонио е много изморен. А това е в резултат не само на плътния график, но и на отсъствието на ротация в състава. Да, в тази връзка може би има въпроси към ръководството, което не е ентусиазирано по отношение на покупката на играчи, но най-големите въпросителни са към италианеца, който игнорира някои от своите футболисти.

 


"Шпорите" похапнаха "карамели"

Евертън след едномесечен блясък от идването на Сам Алърдайс (10 точки в 4 мача), отново се понесе по наклонената плоскост. "Карамелите" са без победа в последните си шест двубоя, като загубиха последните 4. В рамките на 23-я кръг мърсисайдци се отправиха към "Уембли", където бяха напълно пометени от Тотнъм, който продължава борбата за място в топ 4. На преден план отново излязоха познатите лица Хари Кейн, Сон Хин Мин и Кристиан Ериксен.

Специално внимание заслужава английският футболист. Хари вече постави някои рекорди, но през уикенда 24-годишният футболист стана голмайстор в историята на Тотнъм във Висшата лига. Още по-впечатляващото е, че 98-те попадения на Кейн са отбелязани в 135 мача, а 97-те гола на Теди Шерингам са от 237 срещи.

 


УБА прекъсна ужасната си серия

"Дроздовете" през този сезон успяха както да сменят своя мениджър, така и да подобрят собствения си антирекорд по количество мачове без победи. Появата на Алън Пардю не можа напълно да промени ситуацията. Специалистът се оказа пред сложна задача: да накара играчите си да вкарват и да побеждават. Последното се случи на УБА чак през август.

През уикенда най-после дойде дългоочакваният успех в първенството на Висшата лига. "Дроздовете" се възползваха от проблемите на Брайтън и взеха трите точки. Гол от статично положение - може би това е рецептата за спасението на тима, който продължава да се намира в опасната зона, но малко по-близо до спасителния бряг.

 


Уест Хем продължава да се изкачва

Когато говорим за отбори, застрашени от изпадане, съвсем неотдавна такъв бе Уест Хем. Тимът се намираше на границата на катастрофата, а привличането на Дейвид Мойс не предизвика никакъв оптимизъм. Мнозина прогнозираха четвърти пореден провал на шотландеца, който обаче вдъхна живот на Лансини и Арнаутович, а заедно с това и надеждност на задната линия.

Гостуването на Хъдърсфийлд заслужава да попадне в нашия фокус, защото до този момент "териерите" бяха допуснали само три гола на свой терен срещу тимове извън голямата шестица. За това победата с 4:1 над отбора на Дейвид Вагнер е постижение за "чуковете". Гостите се оказаха тактически подготвени и внимателно се възползваха от желанието на съперника да строи атаки чрез пас, принуждавайки го да допуска фатални грешки. Успехът помогна на Уест Хем да се изкачи на 11-то място и към момента никой вече не говори за изпадане, но по-важното е, че с така игра "чуковете" няма как да изпаднат.


Интересни цифри:

1 Борнемут за първи път побеждава Арсенал

2 Лансини вкара два гола срещу Хъдърсфийлд и това е първият дубъл на аржентинеца.

3 Антонио Валенсия вкара 3 гола в 19 мача от сезона. Колкото през предишните 4 кампании.

3 Арсенал загуби последните с три мача, в които не участва Алексис Санчес.

5 Сон Хин Мин вкарва в пет поредни домакинства на Тотнъм. По-рано това успя да направи само Джърмейн Дефо.

6 Юрген Клоп победи Хосеп Гуардиола за шести път. Повече от всеки друг треньор.

24 Уотфорд допусна 24 гола в домакинствата си. Повече от всички отбори във Висшата лига.

50 Кристъл Палас постигна своята 50-та домашна победа във Висшата лига.

85 Ливърпул има вече 85 гола през този сезон. За цялата минала кампания попаденията бяха 92.

996 Стив Айрлънд се появи в мач от Висшата лига за първите път от 996 дни.

1 000 Саутхемптън допусна 1 000 гола във Висшата лига. Освен "светците", още шест отбора са постигнали такъв резултат.

 

Символичен отбор на кръга:

Вратар: Каспер Шмайхел (Лестър)

Защита: Антонио Валенсия (Манчестър Юнайтед), Джони Еванс (УБА), Андрю Робертсън (Ливърпул), Ян Вертонген (Тотнъм)

Полузащита: Алекс Окслейд-Чембърлейн (Ливърпул), Мануел Лансини (Уест Хем), Сон Хин Мин (Тотнъм), Пол Погба (Манчестър Юнайтед)

Нападатели: Хари Кейн (Тотнъм), Марко Арнаутович (Уест Хем)

Мениджър: Дейвид Мойс (Уест Хем)

Резерви: Мохамед Салах, Садио Мане (Ливърпул), Джеймс Уорд-Прайс (Саутхемптън), Адам Смит (Борнемут).

 

  Сподели
475