Челси се възползва от вратичка в закона и може да започне строежа


Н. Гавазов

Челси се възползва от вратичка в закона и може да започне строежа

Челси най-после може да започне строителството на новия 60-хиляден стадион на стойност от близо един милиард паунда, след като клубът намери решение на конфликтната ситуация с живеещото близо до "Стамфорд Бридж" семейство. Както е известно, "сините" получиха разрешение за строеж още през миналата година, но семейство Кросуейт се оплака, че новият стадион намалява достъпа на слънчева светлина до техния дом.

Тази ситуация обаче намери своето решение вчера. Съветът на окръг Хамърсмит и Фулъм, желаейки да способстват за реализирането на амбициозния проект на Челси, се съгласиха да се възползват от своите уставни пълномощия и да наемат земята под дома на семейството.

Даденият участък земя, чийто собственик е държавната компания Network Rail and Transport for London, че бъде даден на Челси за временно ползване. Това стана възможно чрез вратичка в закона, от която по взаимно съгласие се възползваха Челси, градската управа и държавната компания.

Според британските закони, при това положение семейство Кросуейт вече няма пълни правомощия върху т.нар. "право на светлина". А това означава, че семейството няма юридически права да заведе дело в съда и по такъв начин да спре строителството на стадиона. Кросуейт може единствено да претендира за обезщетение, което е много по-малко от онова, което Челси им предложи в началото на спора.

 

  Сподели
178