Amazon с интерес към Висшата лига, в Англия очакват лавинообразни доходи


Н. Гавазов

Amazon с интерес към Висшата лига, в Англия очакват лавинообразни доходи

Американската компания Amazon започна преговори за закупуване на правата за транслация на мачовете от Висшата лига на Англия на територията на Великобритания. Напомняме, че продажбата на пакета за телевизионните права на текущия тригодишен цикъл позволи на Висшата лига да получи рекордните 5.14 милиарда паунда, което е рекорд в световния футбол.

Очаква се, че стойността на следващия търг ще стане още по-впечатляваща, защото конкуренция на традиционните британски транслатори Sky и BT имат намерение да съставят няколко гиганта от дигитал-индустрията от световен мащаб.

Към момента се знае, че Google, Netflix и Facebook проявяват интерес към Висшата лига, чиято популярност в световен мащаб продължава да нараства с огромни темпове, но засега трите компании не са предприели конкретни действия, най-вече заради това, че до края на текущия цикъл остава още време.

Amazon обаче реши да не следва политиката на своите конкуренти и отсега работи по въпроса с придобиване на дял от ТВ правата върху мачовете от най-популярното първенство в света. Според информацията, компанията вече е наела експерти по пряка транслация на спортни предавания, тъй като подобно нещо е новост за компанията.

Известно е, че доходите на Amazon са три пъти повече, отколкото Sky и BT взети заедно. Според специалисти, това означава, че появата на компанията на пазара ще доведе до лавинообразен ръст на доходите на Висшата лига от ТВ права. Към момента липсват конкретни прогнози, но се предполага двоен ръст на парите от транслация на мачовете, което означава сума от около 10 милиарда паунда за следващия тригодишен цикъл.

  Сподели
217