10 чернокожи пионери в историята на английския футбол


П. Пенков

10 чернокожи пионери в историята на английския футбол

Futbol-TV предлага на своите читатели една малко необикновенна класация, която цели да ви запознае с имената на първите чернокожи футболисти, които успяват да преборят наложените стереотипи до тогава, и да извоюват своето място в английския футбол. В днешно време, едва ли можем да сформираме подобна класация, поради факта, че "расистките бариери" са в историята, а футболистите с тъмен цват на кожата вече са повече от останалите в числено изражение. Именно поради изброените факти, бихме могли да наречем тези имена пионери във футбола. В бъдеще ще продължим да ви поднасяме все повече подобна интересна информация около любимия ви спорт, която лесно може да намерите в категорция "Класации".

1) Артър Уортън - (смесена раса - Шотландия; Гана; Гренада) е първият чернокож играч, който е част от професионалния футбол, не само във Великобритания, но на много други места. Самият той е известен като изключително атлетичен вратар с много добър демараж, поради което често се е включвал по фланга. Кариерата му е обвързана с Дарлингтън, Престън, Ротеръм Таун и Шефилд Юнайтед. 

2) Уолтър Тъл - След Уортърм, той е вторият футболист с афро-карибски произход, който играе в най-горния ешалон на английския футбол, но е и първият, който е назначен като пехотен офицер в Британската армия. Неговата професионална кариера започва, след като е забелязан, докато играе за своя местен аматьорския клуб - Клептън ФК. По-късно Тъл играе за Тотнъм в периода 1909-1911г., но прекарава по-голямата част от кариерата си в Норхемптън Таун. Впоследствие взима участие в Първата световна война, а след нейния край бива трансфериран в Глазгоу Рейнджърс. 

3) Джак Лесли - Роден в Канинг Таун (баща - ямаец) той се превръща в единственият чернокож футболист за Плимут Аргийл в периода 1921 - 1934г. По това време, той е бил много близо до това да се превърне в първия не-бял национал на Англия, но в последния момент му бива отказано, тъй като е "мъж с различен цвят на кожата". По-късно в своята кариера Лесли заявява пред журналисти: "Те може би са забравили, че съм цветнокож футболист." 

4) Брендън Батсън - Роден в  Гренада, Бастън се премества в Англия през 1962г. Близо десет години по-късно Арсенал го привлича в редиците си, но впоследвие не успява да се наложи и бива транфериран в Кеймбридж Юнайтед. Въпреки това, най-известният период от кариерата на брантеля е в Уест Бромич (1978 - 1982), когато е част от популярното трио "Три градуса" заедно с Лори Куннингъм и Сирил Реджис. 

5) Сирил Реджис - На нападателят не е било позволено да играе като национал за Англия или Франция. Той е роден във Френска Гвиана, но се премества със семейството си в Англия през 1962г. Реджис е бил изключително мощен атлет, който бележи гол след гол, носейки фланелката на Уест Бромич, Ковънтри Сити и Астън Вила

6) Лори Куннингъм - Третият играч от въпросното трио "Три градуса". Той е първият, който представлява Англия на национално ниво (в прителски двубои срещу Шотландия през 1977г.). Куннингъм е бил изключително опасен на левия фланг, а благодарение на добрата си форма за Уест Бромич през 70-те, си осигурява транфер в Реал Мадрид. Той всъщност е първият играч в английския футбол, който е подписал договор с "белия балет". Прекарва четири относително успешни години в Испания, преди да обелече фланелката на Спортинг Хихон през 1983г. За съжаление на всички, Лори почива 6 години по-късно при катастрофа в Мадрид. 

7) Вив Андерсън - Защитник с първокласния умения, който е първият чернокож футболисти с повиквателна за националния - на СП през 1978г. Той се радва на дълга кариера в Нотингам Форест, Арсенал, Шефилд Уензди и Манчестър Юнайтед

8) Лутър Блисет - Нападателят, роден в Ямайка, има общо 14 повиквателни за Трите лъва. Той е запомнен с изключително доброто си партньорство с Джон Барнс по време на престоя му в Уотфорд. Играе за Милан и Борнемут.

9) Джон Барнс - Роден в Кингстън, Ямайка. През 80-те се премества в Англия със семеството си. Кариерата му започва, след като бива забелязан от Уотфорд,  докато играе за Съдбъри Корт. По-късно през 1981г. той се присъединва към "стършелите" за трансферната "сума" възлизаща на цената на футболна екипировка. Има изключтелно успешна кариера в Ливърпул и Нюкасъл, но е подложен на расизъм, след като бива изобразяван като банан. Той си извоюва 79 повиквателни за Англия, а попадението му срещу Бразилия на "Маракана" през 1984г. все още се помни от футболните фенове по цял свят. 

10) Пол Инс - Той е първият чернокож футболисти, който взима капитанската лента в националния отбор на Англия. Изствен е с изключителната си игра за Манчестър Юнатед, поради което през 1995 г. преминава в италианския гранд Интер за трансферна сума от 7 млн. паунда. По-късно Инс се превръща и в първият чернокож мениджър в Англия, след като поема Блекбърн Роувърс през 2008г.

  Сподели
1078