Скъпа грешка или леки размисли върху сухи цифри


И. Ангелов

Скъпа грешка или леки размисли върху сухи цифри

Висшата лига на Англия доближи средата на пътя за кампания 2017-2018 г. и една от централните теми в този сезон са летните трансфери на големите отбори. Може би в сянката на трансфера на сезона на Юрген Клоп - Мохамед Салах, остана по-малко коментираната размяна на капитана на Манчестър Юнайтед Уейн Рууни с младия нападател на Евертън Ромелу Лукаку.

Този анализ има за цел да сравни някои от статистическите показатели на двамата играчи до момента през кампанията. Предварително следва да се вземе и предвид, че Рууни бе привлечен без пари от Евертън, докато Лукаку струва на Юнайтед 75 милиона лири.

На първо място, Ромелу Лукаку има само 2 гола в последните 14 срещи с Манчестър Юнайтед, като от пристигането си белгиецът няма конкуренция на върха в атаката на Жозе Моуриньо. В последната среща на тима - дербито на Манчестър, нападателят не се отчете с нищо за отбора си, който почти не погледна към вратата на противника. Въпреки силното начало за Лукаку в тима в началото на сезона, в момента и след 16 кръга той има само 8 попадения.

Точно толкова голове има и Уейн Рууни, който обаче в последния уикенд вкара за важната точка в дербито на Мърсисайд срещу Ливърпул. Попадението на нападателя от дузпа стана и неговия шести гол в последните 7 кръга от Висшата лига. Габриел Жезус от Манчестър Сити и Александре Лаказет от Арсенал също могат да се похвалят с 8 попадения, но ролята на Рууни в състава на Евертън е далеч от тези на всички останали, които биват поставяни на върха в нападението на своите отбори.

В допълнение, головете на Рууни паднаха в коефициент от 134 минути за гол поради значително по-малкото минути, прекарани в игра от англичанина. Лукаку вкарва средно по гол на всеки 180 минути за отбора, който се намира в топ 2 на класирането.

Двамата нападатели са изиграли съответно 1068 минути (Рууни) и 1440 (Лукаку). Само един от тези играчи обаче получава подкрепата на играчи от висока класа.

В състава на Евертън понастоящем липсват поради различни травми всички футболисти, които допринасят за захранването на нападателите на тима - Рос Баркли, капитанът Лейтън Бейнс, Шеймъс Коулман, Яник Боласи и Джеймс МакКарти. Това не спря Рууни да реализира на отбори като Ман Сити във втория кръг на Висшата лига, Арсенал в 9-я, Ливърпул в 16-я, както и да реализира хетрик на Уест Хем.

Притеснителна е статистиката на Лукаку, който може и да страда от подхода на Моуриньо срещу големите отбори. Белгиецът също вкара 2 пъти на затруднения Уест Хем, но отбори като Челси, Тотнъм, Ливърпул, Арсенал и Ман Сити не получиха гол от нападателя, от който се очаква много срещу именно такива съперници.

Всичко по-горе поражда въпросите - Сбърка ли Жозе Моуриньо, разделяйки се със своя капитан през лятото? Беше ли завършил с най-добрия си футбол Рууни с оглед на статистиката срещу големите отбори този сезон? Ще се окаже ли скъпа грешка закупуването на Ромелу Лукаку и ще трябва ли ръководството на "червените дяволи" да търси нова опция в предни позиции?

 

  Сподели
597