PFA: Ще подкрепим играчите - гейове


И. Ангелов

PFA: Ще подкрепим играчите - гейове

Председателят на Асоциацията на професионалните футболисти Бен Пъркис вярва, че промяната в културата на футбола ще доведе до обявяването на играчите с различна сексуална ориентация. Пъркис заяви, че организацията напълно ще подкрепи всеки играч, обявил се за гей, след като такива във Великобритания все още липсват официално.

Бившият халф на Астън Вила Томас Хитцлшпергер и бившото крило на Лийдс Роби Роджърс признаха различната си ориентация след пенсионирането си, а Пъркис каза:

"Настроенията в обществото се променят. С времето нови играчи ще дойдат и поведението ще се развие. Аз мисля и се надявам хората да се чувстват комфортно да обявят това. Аз се надявам футболът да е безопасно място това да се направи. Очевидно в момента хората не чувстват това защото ние нямаме футболисти, които са се обявили за гейове.

"Ще е изненада ако няма такива. Ролята на PFA е да подкрепи тези играчи и да осигури среда, в която те да се чувстват комфортно. Това ще отнеме време. Ние сме на 100% зад кампанията с цветовете на дъгата и на 100% зад всеки, решил да признае."

Психическото здраве е друг голям проблем, с който организацията иска да се справи. Високопрофилни играчи като Арън Ленън, Крис Къркланд и бившият председател на PFA Кларк Карлайл споделиха за свои психически проблеми в миналото, като организацията на играчите обяви 24-часова подкрепа в този аспект:

"Играчите се чувстват все по-комфортно да споделят проблемите си и да знаят, че не трябва да страдат в самота. Мачовската култура във футбола вече започва да се клати. Опасно е защото има играчи, които страдат с тези проблеми. Ние не трябва да се плашим от броя им, а да приветстваме факта, че хората разпознават проблема и поемат инициативи за облекчение."

  Сподели
100