След кръга (X)


Н. Гавазов

След кръга (X)

Десетият кръг на Висшата лига на Англия бе белязан със синхронните победи на трите лидера, навлизането на Челси в топ 4, буксуването на Тотнъм, засечката на Юнайтед и много други събития, които зарадваха почитателите на футбола в най-популярната и зрелищна лига в света. FUTBOL TV се опита да отдели най-интересното, което се случи през английския уикенд.


Октомврийският Челси



Независимо от отпадането на Челси от Купата на Лигата, месец октомври се оказа великолепен период за Антонио Конте и неговите хора. Домашната загуба от Ливърпул и позорната игра на тима в мача с Арсенал породиха слухове за оставка, но италианецът великолепно издържа на удара. Срещу Саутхемптън през уикенда Челси за четвърти пореден път излезе с еднакъв състав (с изключение на мача с Хъл, тогава Педро се появи вместо Вилиан) и постигна уверена победа, довеждайки головата разлика до впечатляващото 11:0.

Като цяло, в основата на бързата реабилитация на Челси лежи преминаването към схема с трима защитника, възраждането на Еден Азар, а също така и смелото решение Виктор Моузес да бъде използван като десен бек.




Гуардиола има въпиюща нужда от Агуеро



Сити прекъснаха серията си без победа на стадиона на УБА в мач, който обещаваше да бъде труден за "гражданите". Вместо това гостите постигнаха уверена победа, а в центъра на вниманието бе Серхио Агуеро. Кун вкара два гола на отбора на Тони Пюлис и даде ясно да се разбере, че е важен елемент от състава на "гражданите". Нямаме на идея какви са реалните и нереалните изисквания на Хосеп Гуардиола към Агуеро, но испанецът ще трябва да се примири с факта, че Серхио е най-опасният човек в неговия отбор и мисълта за пращане на аржентинеца на пейката е повече от порочна.




Арсенал няма проблем с поста централен нападател



Периодичните травми и не добрата форма на Оливие Жиру накараха Арсен Венгер от самото начало на сезона да постави Алексис Санчес на върна на атаката. Трябва да признаем, че французинът опроверга всичките си критици и недоброжелатели, защото "артилеристите" прекрасно се справиха без своя "стълб" в наказателното поле на противника, записвайки десет победи от 14 мача!

Оливие търпеливо чакаше своя звезден час и той дойде - нападателят бе хвърлен в боя в най-трудния момент на мача със Съндърланд, когато Дефо изравни резултата, и напълно се отплати за доверието, когато с две докосвания вкара два гола на "черните котки".

След мача Венгер призна, че е получил главоболие от внезапната конкуренция за върха на атаката. Може би в близко време ще продължим да виждаме Санчес като първа опция на Арсен, а може и да бъркаме. Но е факт, че Венгер има под ръка двама отлични нападатели, а това е още един плюс за Арсенал в борбата за титлата.



Несправедливостта на "Олд Трафорд"



Понякога се случва така, че в даден мач единият отбор постоянно атакува и прави играта, а противникът само се брани, но постига успешен резултат. Двубоят между Манчестър Юнайтед и Бърнли стана характерен пример за това. Феновете на "червените дяволи" може би и досега нямат покой за 37-те удара към вратата на гостите (12 от изстрелите бяха дело на Ибрахимович).

Какво ли не сториха "червените дяволи" в опита си да превземат вратата на своя противник, но нищо не се получи. Отначало домакините се опитаха с позиционна игра да превземат чуждата игра, а след появата на Рууни и Фелайни и чрез центрирания, но голът така и не падна. Своята роля изигра и не най-доброто психологическо състояние на Юнайтед, както и прекрасната игра на вратаря на Бърнли. И за да стана пълна картината с неприятностите, Жозе Моуриньо бе пратен на трибуните, а Андер Ерера в съблекалнята.

Като цяло, Юнайтед показа прекрасна игра, но без трите точки. Това смъкна тима на осмата позиция в класирането и вече не са толкова много феновете на "червените дяволи", които мислят за титлата.




Тотнъм е в ужасяваща зависимост от Хари Кейн



Когато главният нападател на Тотнъм получи травма, лондончани не показваха никакви признаци на слабост. Кореецът Сон се превърна в голмайстор на отбора, а "шпорите" продължаваха да демонстрират своята острота, като дори победиха Манчестър Сити.

Постепенно обаче нещата започнаха да се променят. Тотнъм продължи да изглежда солидно и организирано, но остротата в предни позиции намаля. Мачът с Лестър стана трети подред, в който "шпорите" не успяват да спечелят. Без да отнемаме заслугите на действащия шампион, но определено Кейн липсва на Тотнъм. И тук не става дума толкова за качеството на англичанина да вкарва, а най-вече за влиянието му върху играта и оттам за засилването на нападателната мощ на лондончани.




Проблемите на Ливърпул в защита остават



Най-динамичният и зрелищен мач на кръга се състоя на "Селхърст парк", където първото полувреме бе най-резултатното от началото на сезона, феновете на английския футбол го изгледаха на един дъх. За всичко това трябва да благодарим и на хората на Алън Пардю, които изобщо не помислиха да седят в отбрана срещу един от лидерите в първенството.

Разбира се, ще отправим и дежурните комплименти към атакуващата игра на Ливърпул, но въпросителните към отбраната на мърсисайдци остават, а това би трябвало да предизвика тревога в Клоп - 13 допуснати гола, което е повече даже от попаденията, които Мидълзбро е получил. Засега Ливърпул се справя с проблема за сметка на ударното си нападение, но докога ще работи този механизъм и не е ли рисковано това за шампионските амбиции на "червените"?





Малко цифри:

1 Андер Ерера получи първия си червен картон във Висшата лига на Англия.

2 Джеймс Макартър е едва вторият футболист на Кристъл Палас, който успява два пъти да се отличи с дубъл в рамките на един сезон.

2 Ахмед Муса вкарва в два поредни мача, а преди това не успя да се разпише в пет срещи.

3 всичките три гола на Винсент Янсен за Тотнъм са от дузпи.

5 гола вкара Еден Азар за десетте стартови кръга, което е повече в 31 мача от предишния сезон 94 попадения).

6 Серхио Агуеро има шест гола в девет мача с УБА.

6 Златан Ибрахимович не вкарва в шести пореден мач. Това се случва за първи път от 2007 година.

8 Ливърпул вече за осми път през тази календарна година успява да вкара 4 и повече гола в един мач.

8 пресечени топки има Джордан Хендерсън, което е най-добър показател сред играчите на Ливърпул.

10 Клаудио Раниери никога не е губил от Тотнъм във Висшата лига. Италианецът има 7 победи и 3 равенства.

10 Челси най-много от всички отбори вкарва в първите десет минути на мачовете си.

22 са точките на Челси, което е два пъти повече от миналогодишния актив в аналогичния отрязък.

22 Голът на Санчес се получи след точни паса, което е рекорд за точки пасове, предшестващи гол, през този сезон.

40 гола вкара Диего Коща за 64 мача във Висшата лига, което е със седем двубоя по-бързо от Серхио Агуеро.

350 пъти Джон О'Шей е започвал като титуляр в рамките на Висшата лига.

2004 година. Тогава за последно Дефо бе вкарал гол на Арсенал. Това бе прекъснато през този уикенд.

2012 година Тогава Еден Азар за последно вкарва в три поредни мача.





Отбор на кръга: Хийтън (Бърнли) - Гибс (Арсенал), Матип (Ливърпул), Кийн (Бърнли, Аспиликуета (Челси) - Алън (Стоук Сити), Гюндоган (Манчестър Сити), Азар (Челси), Коутиньо (Ливърпул), Санчес (Арсенал) - Агуеро (Манчестър Сити).

Мениджър: Антонио Конте (Челси)

Гол на кръга: Гастон Рамирес (Мидълзбро - Борнемут 1:0)

ВИДЕО

 

  Сподели
260