USADA поиска преразглежда на дейността на WADA заради китайските плувци


Н. Гавазов

USADA поиска преразглежда на дейността на WADA заради китайските плувци

Антидопинговата агенция на САЩ (USADA) призова правителствата и спортното движение да преразгледат дейността на Световната антидопингова агенция (WADA) поради ситуацията с положителните допинг проби на китайски плувци.

"Давността по тези дела все още не е изтекла и все още има възможности за санкции и справедлив процес. Усилията за постигане на справедливост трябва да бъдат положени преди Игрите през 2024 г. в Париж, тъй като би било несправедливо, ако всички спортисти, участващи в Игрите, се състезават срещу тези, чиито положителни допинг проби са били скрити и са били пазени в тайна досега.

Готовността на WADA да си затваря очите за това и, както научихме вчера, да настоява, че организацията ще го прави отново и отново, е още един удар в гърба за чистите спортисти. Как да не алармирате, ако 23 положителни теста са скрити и нито един спортист или организация не е попаднала под отговорност?

Имайки това предвид, ние призоваваме правителствата, изпълнителния комитет и учредителния съвет на WADA да започнат разследване за това как 23 положителни теста на китайски плувци са били потулени и агенцията е позволила това да се случи без никакви последствия, противно на собствените й правила.

Призоваваме правителствата и спортното движение да преразгледат практиките на WADA, за да гарантират, че прикриването на положителните тестове в навечерието на Олимпийските игри никога повече няма да се случи и да премахнат "лисицата“ от "пазенето на кокошарника“ веднъж завинаги всичко, което прави агенцията наистина независима.

Хиляди спортисти по целия свят са посветили живота си на тренировки и игра според правилата на WADA всеки ден и кариерите на спортистите зависят от стриктното спазване на тези правила. Организациите, натоварени със защитата на тези права, трябва да носят същата отговорност“, се казва в изявление на официалния уебсайт на USADA.

По-рано стана известно, че през януари 2021 г. 23 китайски плувци са дали положителни допинг проби, които показват наличието на забраненото лекарство триметазидин в телата им. Това е същото лекарство, което бе открито у дисквалифицираната руска фигуристка Камила Валиева.

Тогава WADA подкрепи решението на китайската страна да не провежда допълнителни тестове и да не изключва спортисти от Олимпиадата през 2020 г. в Токио (Япония), която беше отложена от 2020 г. поради COVID-19 и се проведе от 23 юли до 8 август 2021 г. Китайският отбор по плуване спечели три златни, два сребърни и един бронзов медал на тези игри.

  Сподели
65