Най-големият


Н. Гавазов

Най-големият

На 28 август в Ню Йорк стартира последният турнир от Големия шлем за сезона US Open. Ще се изненадате, но по няколко показателя този Мейджър е най-добрият и най-големият в тениса. Такъв го правят рекордният награден фонд, най-големият размер на спонсорските плащания, най-голямата арена в света, отвореността към иновациите и способността на американците да правят грандиозно шоу около всяко спортно събитие.

FUTBOL TV разказва за най-голямото събитие в света на тениса и напомня на своите читатели, че част от България също присъства тук - Григор Димитров и Виктория Томова започват своето участие по-късно днес.

 

Най-големият награден фонд

Тази година общият награден фонд на US Open нарасна с почти 8.5 процента спрямо миналата година. Сега той е 65 милиона долара. Победителите в сингъла при мъжете и жените ще получат по три милиона долара преди данъци (тенисистите плащат 30 процента от наградния фонд като данък на US Open, финалистите ще спечелят 1.5 милиона долара, полуфиналистите  по 775 хиляди долара. Тенисистите, които влязат в основната схема на турнира, но отлетят в първия кръг, ще получат по 81.5 хиляди долара преди данъци - такава е премията за победителите в някои турнири в света.

"US Open е горд да предложи на най-добрите тенисисти в света най-големите парични награди в нашия спорт", сподели президентът на USTA Патрик Галбрайт.

Важен момент е, че въпреки рекордния размер на общия награден фонд, размерът на плащанията специално за шампионите на US Open стана по-малък в сравнение с нивото преди пандемията. През 2019 г. победителите Новак Джокович и Наоми Осака спечелиха по 3.85 милиона долара срещу сегашните 3 милиона долара. Според организаторите те умишлено са променили разпределението на парите - увеличили са плащанията на отпадналите в ранните етапи и са намалили тези на шампионите. Това е друга съществена разлика между US Open и останалите три турнира от Големия шлем.

Тази година US Open ще отбележи важна дата - 50 години от турнира, в който за първи път в историята на тениса и спорта като цяло се изплащат еднакви наградни фондове за мъже и жени. Тази дата е неразривно свързана с американската тенис легенда Били Джийн Кинг, на чието име е кръстен комплексът от кортове, на които се провежда US Open. В навечерието на турнира от 1973 г. Кинг, който е действащият шампион на турнира, заплашва с бойкот поради несправедливото разпределение на паричните награди. През 1972 г. за победата тя получава десет хиляди долара, а шампионът на мъжкия сингъл румънецът Илие Настасе - 25 хиляди. Искането на Кинг бе чуто от организаторите и вече на Откритото първенство на САЩ през 1973 г. победителите получиха същата сума, по 25 хиляди долара. Вярно, самата Кинг не успя да спечели този турнир, излитайки в третия кръг, но година по-късно тя отново стана най-добрата на родните си американски кортове.

На други турнири от серията Големия шлем се стигна до равни наградни фондове едва след две десетилетия. Що се отнася до Откритото първенство на САЩ, 50-ата годишнина от равните изплащания за мъже и жени ще бъде основната тема на турнира тази година. Например, дългогодишният партньор на американския мейджър Tiffany & Co създаде специални купи, които ще бъдат връчвани на жените спортисти, които са дали своя принос в борбата за равенство.

Бразилската илюстраторка Камила Пинейро стана автор и на графичния дизайн на US Open за първи път от десет години. Основният елемент на дизайна е плакат, който ще свети почти навсякъде по време на турнира. Когато създава тази творба, Пинейро, по собствените й думи, е била вдъхновена само от образа на Били Джийн Кинг.

"Когато започнах да изучавам снимките на Били Джийн Кинг през 1973 г., бях във възторг от нейната фигура. Има ли нещо по-хубаво от това да играеш тенис на турнир от Големия шлем с кръгли очила и тоалет с яка от 70-те години на миналия век. Тя изглеждаше като рок звезда в истинско шоу в сърцето на Ню Йорк. Добавих и червило, артикул, който днес се превърна в запазена марка на Кинг", признава Камилa Пинейро.

 

Най-успешният от търговска гледна точка турнир

Не е тайна, че американците като никой друг знаят как да съчетават търговията и спорта. Така че не е изненада, че US Open е най-спонсорираният турнир от Големия шлем в продължение на много години. Въпреки факта, че техният брой в американския мейджър не е максимален. Според данните за тази година лидер по брой спонсорски договори е Australian Open - 28 партньори, а US Open е с 23. Но това не пречи на американския турнир да печели повече. Най-големият договор с JP Morgan, според който US Open получава поне 20 милиона долара годишно. "Ролан Гарос" и основният му спонсор BNP Paribas са втори със 17.5 милиона. Сега няма информация в публичното пространство, но преди четири години US Open заемаше пет позиции в топ 10 на най-скъпите сделки със спонсори.

 

По приходи от продажба на телевизионни права турнирът в Ню Йорк също води, и то с разлика. Това стана благодарение на дългосрочна сделка с кабелния телевизионен канал ESPN.

770 милиона долара за 11 години ще получи US Open от ESPN за правата за излъчване на турнира

Australian Open заема втора позиция по приходи от телевизионни предавания сред турнирите от Големия шлем, мейджърът в Мелбърн получава 54.9 милиона долара годишно от медийния холдинг Nine, но US Open печели 70 милиона долара по договор с ESPN за същия период.

Цените на билетите за главния корт на US Open започват от $35 в началото на турнира и достигат до $1000 за финалите на сингъл при мъжете и жените. Миналата година 776 120 фенове са посетили кортовете в Нюйоркския тенис център за две седмици, което е рекорд за US Open. Това не е най-добрият показател сред турнирите от Големия шлем като цяло. Той принадлежи на Australian Open-2023, който бе наблюдаван от трибуните от 839 192 зрители.

Що се отнася до забавлението за феновете на тениса, US Open може да се нарече лидер сред големите турнири. Седмица преди началото на основната схема в Ню Йорк започва истински фестивал, тази година той се проведе от 22 до 27 август. През 2023 г. за първи път в историята на турнира част от активностите се състояха на Таймс Скуеър - там дори бе монтиран корт, където всеки можеше да се пробва като тенисист.

Организаторите организираха и демонстративен мач между миналогодишния шампион Карлос Алкарас и популярния колумбийски певец, носител на Грами Себастиан Ятра. Той стана и хедлайнер на голям музикален концерт, който се проведе ден преди началото на US Open. Броят на заведенията за хранене на турнира е повече от всеки друг Slam - 32, повечето от които са пълноценни ресторанти. Според много играчи атмосферата, която е присъща на US Open, е несравнима с всеки друг турнир.

"Ако не играете на един от централните кортове, тогава успех за вас. Всичко наоколо жужи и се движи, миризми на хамбургери и хот-дог идват отвсякъде. Поради това постоянно искате да ядете, но е важно да не се разсейвате и да поддържате концентрация, въпреки атмосферата на общо забавление", заяви финалистът от 1997 г. Грег Руседски.

 

Най-големият тенис стадион в света

Най-просторната арена в света на тениса също е на US Open. Това е централния корт на турнира, който носи името на Артър Аш, първият и единствен чернокож шампион на турнирите от Големия шлем на сингъл за мъже, включително US Open. Арената е построена през 1997 г., a цената ѝ остава рекордна за тенис стадион - 254 милиона долара. По-късно към тази сума бяха добавени още 150 милиона, когато над арената бе издигнат покрив. Факт е, че всяка година от 2008 до 2012 г. финалите при мъжете бяха отлагани от неделя за понеделник заради дъжд, което донесе сериозни загуби на CBS, която тогава притежаваше правата за излъчване на турнира. Освен това създаде неудобство за зрителите, закупили билети - феновете очакваха да гледат финала в неделя, а не в делничен ден.

Капацитетът на арената в момента е почти 24 000 места и надминава най-близките конкуренти, централните кортове на други турнири от Големия шлем, с почти 10 000 места.

"Арена "Артър Аш" изглежда сякаш няма край. Един ден отидох до върха на трибуните и погледнах надолу. Имате чувството, че играете видео игра, защото кортът изглежда толкова малък. Просто е невероятно", признава Руседски.

Колосалните размери на стадиона не пречат на удобното гледане на мачове - дизайнът е обмислен така, че дори от най-високите нива на трибуните можете да видите топката и да видите всички действия на тенисистите. За допълнително удобство на зрителите и телевизионните предавания през 2005 г. е променена цветовата схема на настилката – самият корт става ярко син, а външното пространство остава зелено.

Любопитно е, че US Open е единственият турнир в света, който се проведе на цели три различни настилки. До 1975 г. се играе на трева, след това три години - на зелен терен, а през 1978 г. идва ред на хард, на който се играе американският мейджър и днес. Единственият тенисист в историята, спечелил титлата на US Open и на трите настилки, е американецът Джими Конърс. Неговата сънародничка Крис Евърт взе титлата на две настилки - зелен клей и хард.

 

Най-иновативният турнир

Ако се поровите в историята на US Open, става ясно, че турнирът е най-иновативният сред всички големи турнири. През 1970 г. тук за първи път се играе тайбрек. Той бе въведен през следващите три години на други турнири от Големия шлем, но там, за разлика от US Open, тайбрекът не се използваше в решаващи игри.

През 1975 г. за първи път в историята на тениса мачовете на US Open се играят вечер на изкуствено осветление. Те се наричат ​​още нощни сесии и все още са част от турнира в САЩ. Отношението на самите тенисисти към нощните сесии е различно - някой моли организаторите да не определят мачовете си за такова време, а някой, напротив, е сигурен, че в тениса няма нищо по-атмосферно.

"Да си американец, който играе на US Open, е невероятно. Още по-невероятно е да играете мачовете си на централния корт по време на нощната сесия. Не мисля, че има такава атмосфера на друг турнир от Големия шлем. Мисля, че това е пикът на тениса", заяви Слоун Стивънс, шампион на US Open 2017.

През 2001 г. за първи път в историята на турнирите от Големия шлем финалът при жените беше насрочен за най-гледаното телевизионно време. Сестрите Уилямс участваха в този мач, Винъс спечели с резултат 6:2 6:4. Но най-важното е, че 22.7 милиона зрители са гледали тази среща по телевизията. Този резултат все още е най-големият за финал на женски турнир от Големия шлем в историята.

Друга иновация от решаващо значение за развитието на целия тенис бе внедрената на US Open през 2006 г. на системата Hawk-eye. Това е видео повторение, което позволява точно да бъде определено дали топката е ударила корта или не. Сега подобна система се използва в почти всички ATP и WTA турнири и прави играта по-честна и справедлива.

P.S. Мачът на Григор Димитров с Алекс Молчан е на корт 7 от стадион "Били Джин Кинг". Началният час е не преди 19:30 часа българско време.

  Сподели
1366