Реал Мадрид ще счупи проклятието на Стад Жерлан


.

Реал Мадрид ще счупи проклятието на Стад Жерлан

Олимпик Лион - Реал Мадрид
Стадион: "Стад Жерлан", Лион
Час: 21:45
Съдия: Мартин Аткинсън

И така, жребият за осминафиналните срещи на Шампионската лига си направи поредната шега, изправяйки един срещу друг отборите на Реал Мадрид и един от неговите европейски палачи - този на Олимпик Лион. Най-успешният европейски клуб преживя втората си златна ера, когато за периода 1998 - 2002 година спечели три пъти Европейската купа, но оттогава насам всъщност дълбока сянка е паднала върху постиженията на „Белият балет", и представянето му в най-престижния клубен турнир на Европа може да се определи с думата слабо. Има ли основания отново Кралският клуб да се притеснява за представянето си през тази година, сблъсквайки се в елиминационната фаза на Лигата с отбор срещу когото няма победа досега? Толкова ли е страшен Олимпик Лион.

Френският клуб вече не е това което беше през последното десетилетие. Седемгодишната хегемония във Франция бе нарушена миналата година когато Бордо спечели титлата, а провансалците останаха трети. Нещо повече - през настоящият сезон лионци са на 4 място, практически далече от борбата за титлата и в много силна конкуренция за третото място, което отваря пътя към най-престижния европейски турнир: четири отбора са събрани в две точки. Преди три кръга Лион бе дори шести, но с две трудни домакински победи и равенството в Тулуза се изкачи две места в таблицата.

В груповата фаза на Шампионската лига французите заеха второ място в класирането с 13 точки - с две по-малко от първия Фиорентина. Все пак не може да пропуснем двата големи мача в които показаха характер: победата над „Анфийлд" дошла в последният момент и също така равенството срещу Ливърпул на "Жерланд", постигнато отново в последният момент. Отборът допусна само три гола с което се нареди втори след Бордо с най-здрава защита ( с Дебрецен в групата това е твърде относително сравнение).


Реал Мадрид е в преследване на титлата с вечния враг Барселона и след последните събития в Примерата разликата е скъсена на две точки. Но и друга много важна цел стои също пред отбора - да излезе на финала на Шампионската лига през месец май в Мадрид на „Бернабеу"....по нататък няма да продължавам. Може би целта е да се постави началото на нова „златна ера" на европейската сцена, но при всички положения амбициите са налице, а и възможностите.

Във вътрешното първенство Реал са непоклатими пред своята публика и не загубиха нито една точка, но при гостуванията инкасираха три загуби срещу отбори от горната половина на таблица. Но също така не може да не отбележим, че победиха силния Валенсия на „Местая", както и счупиха проклятието на „Риасор", побеждавайки Ла Коруня. Няма да отминем и резила срещу придобилия световна известност Алкоркон.

В груповата фаза на турнира „белите" направиха най-лошият си мач срещу Милан, но благодарение на победите срещу Олимпик Марсилия и ФК Цюрих, както и равенството на „Сан Сиро" се класираха първи в своята група С с 13 точки.

Какво е кадровото положение в двата отбора?

За Лион ми се иска първо да кажа, че ги няма отдавна Малуда, Есиен, Абидал, Тиаго и Диара, както и „кошмарът" за Реал Мадрид Жуниньо. Последният който си тръгна от Долината на Рона се казва Бензема, от когото все още очакват по-специална игра в Мадрид. Липсата на тези играчи всъщност отслаби отбора. Все пак останаха някои единици, които впечатляват с класата си : капитанът Крис, Тоулалан, Делгадо, Лопес и националният вратар Лиорис. За мача няма да бъдат включени в групата Бодмер, Клерк и Андерсън, но това няма да даде отражение на отбора, защото те така или иначе намират радко място в първия състав.

Схемата на игра, която използва най-често Клод Пюел е 4-2-1-3. Сега обаче тя ще бъде 4-2-3-1. Лисандро Лопес ще застане на върха на атаката, а зад него ще се разположат със сигурност Пиянич и Делгадо. Колебанията на наставника са за Гову или Гомис. Аз предполагам, че по-бързия Гову ще застане на левия фланг, а Гомис, който е повече таран ще бъде резерва на Пиянич. Отдясно ще бъде Делгадо. Като опорни полузащитници ще видим Тоулалан и Челстрьом. В срещите от първенството те са отдалечени малко повече от защитната линия, но сега ще играят непосредствено пред централните защитници Бумсонг и Крис. Колебания има също за десния бек, но там мисля, че ще започне Льоврен мача, а може в последния момент това да бъде Ревелиер.

Тази постройка на домакините в известна степен предразполага техния противник да атакува малко повече и владее топката малко повече, но да се даде твърд отпор в зоната между централният кръг и дъгата на наказателното поле. В същото време нека не се заблуждаваме, че Олимпик ще организират мощни и бързи атаки, използвайки празните пространства в защитата на противника.

За Реал Мадрид няма да играят Метцелдер, Гути, Дудек, Пепе и Рафаел ван дер Ваарт, които са контузени. Толкова много се изприказва за това дали Бензема ще се завърне в Лион или не, че трябва да кажем - да, бившият нападател на Олимпик е в групата за мача.

Пелегрини има известни проблеми със защитата си и по-точно около Албиол, който не игра в съботната среща срещу Херес и бе заместен от Гарай. Ако по фланговете застанат Сверхио Рамос и Арбелоа, тогава в средата ще започнат със сигурност Албиол и Гарай, а Марсело ще отпадне. Ако Марсело си застане на фланга, в центъра ще видим Рамос и Албиол, но това ще реши чилийският специалист преди мача., но аз мисля, че ще се спре на първия вариант.

Не е ясно каква схема ще използва наставника на Кралския клуб. Срещу Херес заложи на двама нападатели, трима полузащитника и Алонсо зад тях. Ако използва схема 4-1-3-2, отпред ще бъдат Роналдо и Игуаин, а зад тях - в центъра Кака, а по фланговете Диара и Гранеро. Но ако се спре на игра с един нападател, тогава схемата ще бъде 4-3-2-1, като Игуаин ще е отпред, а Кака и Роналдо зад нападателя, а отзад ще застанат Алонсо в средата, а Диара и Гранеро по фланговете, но вече в зоната на опорните полузащитници. Каквото и решение да вземе Пелегрини,най-вероятно в хода на мача ще бъде променено в зависимост от развоя на събитията.

И така, какво можем да очакваме от сблъсъка между двата отбора? Първо, нека кажем, че това ще бъде празник на футбола и любопитство как ще завърши сблъсъкът между два различни стила на игра. Първото гостуване за Реал на френска земя през сезона завърши с категорична победа за"белите".

Статистиката е безмилостна към испанския гранд обаче. В същото време формата на хората на Пелегрини е впечатляваща, докато тази на техните съперници не е най-добрата в момента. Именно това според мен ще надделее в противопоставянето на двата отбора и това ще донесе победата на гостите. А статистиката .. футболистите на Пелегрини показаха вече през сезона, че могат да не я спазят - направиха го на „Риасор", а аз си мисля, че ще счупят каръка си и на „Жерланд". Лион няма силата да се противопостави на своя съперник, който има много стабилни халфове и Роналдо отпред. "Белите" ще победят и няма да оставят шансове на своя съперник за реванша.

Последни 5 изиграни срещи:

Олимпик Лион:

24 януари Монако - Олимпик Лион 2:1 (Купа на Франция)
27 януари Лориен - Олимпик Лион 1:0 (Купа на Лигата)
31 януари Олимпик Лион - ПСЖ 2:1 (Лига 1)
07 февруари Тулуза - Олимпик Лион 0:0 (Лига 1)
13 февруари Олимпик Лион - Ланс 1:0 (Лига 1)

Реал Мадрид:

16 януари Атлетик Билбао - Реал Мадрид (Примера)
24 януари Реал Мадрид - Малага 2:0 (Примера)
30 януари Депортиво Ла Коруня - Реал Мадрид 1:3 (Примера)
06 февруари Реал Мадрид - Еспаньол 3:0 (Примера)
13 февруари Ксерес - Реал Мадрид 3:0 (Примера)


Досегашни срещи:

Олимпик Лион - Реал Мадрид

4 мача
2 победи за Олимпик Лион
2 равенства
0 победи за Реал Мадрид
Голова Разлика: 8:3 за Олимпик Лион


Коефициенти от bet365:
Олимпик Лион - 3.75
Равен - 3.25
Реал Мадрид - 2.10


НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
179