Лион - Ливърпул: Надеждата умира последна


-.

Лион - Ливърпул: Надеждата умира последна

В сряда, 4 ноември от 21.45 на стадион "Жерланд" в Лион, в среща от груповата фаза на Шампионската лига ще излязат един срещу друг Олимпик Лион и Ливърпул. Освен, че до голяма степен ще реши шансовете и на двата отбора да продължат напред, предстоящият двубой ще гарантира и 16 милиона евро приходи за преминаването им в следващата фаза, особено за английският тим с неговите задължения от близо 300 милиона евро.

Лион е с пълен актив от три мача и при успех със сигурност ще продължи напред, а това означава почти сигурно изхвърляне на английският отбор от груповата фаза на турнира. Като прибавим и квалификациите за влизане в групите на най-престижния европейски турнир в които участваше френският отбор, статистиката показва, че от пет мача французите постигнаха пет победи, като във всеки мач са отбелязвали средно по три гола! Оказва се, че Олимпик Лион съвсем не е безобиден отбор и съвсем резонно за това говори и второто място което заема в Лига 1, само на две точки от лидера Бордо.

Ливърпул успя да победи преди две седмици шампионите от Манчестър Юнайтед и всички заговориха за излизане от кризата и нормализиране на положението в този велик английски клуб. Да, но последваха загуби от Арсенал за Карлинг Куп и Фулъм, и в момента обстановката е отново нагорещена, още повече, че всички се нахвърлиха върху Рафа Бенитес за решението му да смени Торес с Бабел срещу Фулъм, след което "червените" загубиха.

Според Daily Mail, срещата на "Жерланд" е особено важна и за мениджъра на "мърсисайдци", защото тя е част от поредицата срещи които им предстоят (следващите са срещу Бирмингам и Манчестър Сити) и ще покажат дали Ливърпул ще запази шансовете си за успешен сезон. А това ще реши и съдбата на наставника, въпреки неустойката от 20 милиона паунда, които ще му се платят при прекратяване на договора.

Клод Пюел също си има своите проблеми обаче: Бодмер и Бумсонг са контузени, а Андерсън все още лекува стара травма. В четвъртък вечерта Гову пък бе заснет пиян в нощен бар и на следващия ден бе отстранен от отбора и лишен от капитанската лента. Индикациите са обаче, че той ще започне срещата, най-вече защото е много важна част от целия добре смазан механизъм на страховитото нападение на Лион, освен това тактическата постройка с която излиза отбора е 4-3-3, а на десния фланг на атаката няма по-удачен избор от този на Гову. Шелстрьом излекува контузията си, но най-вероятно на негово място ще застане Едерсон, който играе по принцип на левия фланг на атаката. При това положение се освбождава още едно място за нападател, и в игра най-вероятно ще видим Бастош.

За Ливърпул каквото и да кажем, най-лошото е, че ще бъде без капитанът си и лидер на отбора Стивън Джерард, който се възстановява много бавно от сполетялата го контузия. Другите контузени в са Кели Мартин, Мартин Шкъртел и Алберт Риера. Контузии имат също така Нгог, Агер, Глен Джонсън и Фабио Аурелио и ако първите двама ще пътуват със сигурност, то участието на другите е под въпрос. Последните информации са и че Акуилани няма да пътува поради вирусно заболяване. " Той е доста слаб, но да се надяваме, че за мача ще се възстанови", каза на пресконференция Рафа. Очаква се Воронин да започне вместо Нгог, но това си е решение на мениджъра и ще разберем за него непосредствено преди срещата.

Всичко това прави задачата на "мърсисайдци" да победят изключително трудна. Кризата е наистина огромна защото от 19 играчи, които ще пътуват трима са вратари! Поради това и Рафа е избрал интересна тактическа постройка 4-2-3-1, като самотният нападател Торес ще бъде подпомаган от Каут, Воронин(Нгог) и Бенаюн. Изключително тежка ще бъде задачата на Масчерано и Лукас, които освен да отразяват противниковите набези, ще са длъжни да подсигуряват постоянно и атаките, за да се установи числено приемущество на "червените" и се стигне до евентуално отбелязване на гол. А той е жизнено важен. Не случайно след срещата на "Анфийлд" Гову каза : " По-трудното е сега за Ливърпул, защото те трябва да ни победят във Франция".

Има и друг вариант, за който феновете на "мърсисайдци" даже не трябва да споменават: ако Торес не играе, схемата на Рафа става веднага 4-4-2, като в нападение ще видим Каут и Воронин(Нгог).

Каквото и да си кажем и прогнозираме, тази среща ще бъде на живот и смърт. Последствията от нейния завършек отдавна са анализирани и преценени от футболистите и ръководствата на двата отбора, и няма да има място за никакви сантименталности. Мисията невъзможна ли е за "мърсисайдци" или те ще покажат прословутият непобедим английски дух, който сме свикнали само по терените на Острова? Иска ми се да вярвам, че именно в тази среща Ливърпул ще покаже по-голяма класа и ще надскочи себе си. Този велик отбор е претърпявал срамни загуби, но е печелил и велики битки. Просто положението в което се намира не му отива. Във всички случаи, английският колос няма да се предаде без бой и ще се бори докрай, с надеждата да се измъкне от кризата в която е попаднал.

Последни 5 мача:

Лион: ПЗПЗП
Ливърпул: ЗЗПЗЗ

Коефициенти в bwin:

Лион - 2.25
Равен - 3.35
Ливърпул- 2.95

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
169