Френският привкус в ШЛ: Битката е за Бордо, войната за Лион


.

Френският привкус в ШЛ: Битката е за Бордо, войната за Лион

Бордо - Олимпик Лион
Стадион: "Шабан-Делма", Бордо
Дата: 07.04.2010
Час: 21:45
Съдия: Алберто Ундиано Майенко (Испания)


След блестящо проведеният сезон, до миналият кръг Бордо беше лидер в първенството и основен фаворит за титлата. Отборът, който миналата година наруши хегемонията на Олимпик Лион във Лига 1, обаче загуби на своя стадион срещу Нанс и отстъпи първото място. Когато говорим за лидери и за кандидат - шампиони, всичко е твърде относително, защото първите шест отбора са се вместили в три точки и всякакви размествания са възможни. И все пак Бордо, които имат два мача по-малко от своите конкуренти, са с известно предимство пред конкурентите си и това ги прави най-големи фаворити за титлата.

В груповата фаза на Шампионската лига Бордо попадна в група заедно с Байерн Мюнхен и Ювентус и след равенството в първия кръг срещу италианския гранд, „жирондистите" постигнаха пет последователни победи и в крайна сметка заеха първото място в класирането. На осминафиналите от турнира, жребият определи за съперник гръцкия Олимпиакос, който нямаше достойнствата да се противопостави успешно на своя съперник - и в двете срещи Бордо победи и по категоричен начин се класира за следващият етап на най-престижния европейски клубен турнир.

Във вътрешното първенство Олимпик Лион се представяше през настоящия сезон доста колебливо и далеч от това което бяхме свикнали да виждаме. През един етап заемаше дори седмо място в класирането, а от 3 октомври до 13 декември в 12 мача от всички турнири записа едва 3 победи и цели 5 загуби. Постепенно обаче тимът излезе от лошата си серия, пробуди се и през втората част на сезона заигра наистина стабилно. След като през уикенда лионци победиха като гости Рен (голове на Бастош и Лопес), а конкурентите загубиха точки, в момента отборът е начело в класирането на Франция с 57 точки - колкото има и Оксер и с точка пред Бордо.

В Шампионската лига Лион бе в една група заедно с Фиорентина, Дебрецен и Ливърпул, и със само една загуба в мач без значение ( от Фиорентина с 0:1 в предпоследния кръг) се класира на второ място в група Е. Жребият определи за съперник на осминафиналите Реал Мадрид с неговите галактически амбиции и мнозина видяха краят на евроучастието на „Хлапетата", но не така мислеха хората на Клод Пюел, които победиха в първата среща с 1:0, а в реванша на „Бернабеу" Пиянич в 73 минута бе безпощаден и уби всякакви мечти на феновете на „Белият балет", изравнявайки резултата, с което изхвърли от турнира прехваления отбор на Флорентино Перес.


Кадровите проблеми, които преследваха Бордо изглежда приключват, след като десният бек Шалме оздравя и се завръща в отбраната. Другата добра новина е оздравяването на Марк Планус, който се очаква да заеме мястото си в центъра на отбраната. И последно - изтече наказанието на Диара. Това означава, че за разлика от първият мач, сега Сане ще си партнира с Шалме в центъра на отбраната, а Диара и Плашил ще застанат в опорната зона. Шамак ще бъде единствен нападател, а зад него ще бъдат Гуфран, Горкюф и Вендел. Единствената неприятност е контузията на Фернандо, но това според мен няма да се отрази съществено на „жирондистите", както и продължаващата травма на Сертич.


Кадровите проблеми при Олимпик Лион са по-големи от тези на своите съперници: Андерсън и Макун продължават да лекуват своите травми и няма да вземат участие в двубоя. Клерк, който играе обикновено на десния край на защитата е готов за игра, но едва ли ще бъде използван в толкова решаващ мач, след като пропусна по-голямата част от сезона. Под въпрос е участието на Сисоко, за Бодмер стана ясно, че със сигурност няма да вземе участие. Лисандро Лопес и Гову пък са наказани за по един мач. Схемата, която ще използва Клод Пюел е 4-2-3-1 и несъмнено отсега можем да кажем, че много важно значение за резултата, а и общия облик на играта на отбора има това какво ще бъде представянето на опорните полузащитници Тоулалан и Калстрьом. Впрочем ролята на бившият футболист на Нант в предстоящият двубой нараства още повече, след като ще трябва да се справи персонално с Горкюф, което е доста трудна задача за който и да е било, в предвид класата която има нападателя на Бордо.

Очертава се интересен двубой, защото преднината от 3:1 за лионци в първата среща е много и малко. Но ако бъде съхранена и в сряда вечер, това ще означава класиране за полуфинала на Шампионската лига за първи път от страна на Олимпик Лион. В същото време Бордо влиза в този мач след три поредни загуби във всички турнири и хората на Лоран Блан ще се опитат да запушат устите на своите критици. Това може да стане с два чисти гола, което не е никак невъзможно. Двата отбора се познават отлично и съм убеден, че ще видим много интересна игра, с много движение и положения за гол. Противно на очакванията, отдавам предимството на домакините, които със сигурност ще вкарат поне един гол в повече от своите съперници. Въпреки това, ще продължи отборът, който постави Реал  Мдрид на колене.

Последни 5 изиграни срещи:

Бордо:

17 март Бордо - Олимпиакос 2:1 (Шампионска лига)
21 март Бордо - Лил 3:1 (Лига 1)
27 март Олимпик Марсилия - Бордо 3:1 (Купа на Лигата, Финал)
30 март Олимпик Лион - Бордо 3:1 (Шампионска лига)
03 април Бордо - Нанси 1:2 (Лига 1)


Олимпик Лион:

13 март Олимпик Лион - Сент Етиен 1:1 (Лига 1)
21 март Олимпик Марсилия - Олимпик Лион 2:1 (Лига 1)
27 март Олимпик Лион - Гренобъл 2:0 (Лига 1)
30 март Олимпик Лион - Бордо 3:1 (Шампионска лига)
03 април Рен - Олимпик Лион 1:2 (Лига 1)


Досегашни срещи: (във всички турнири)

Бордо - Олимпик Лион

48 мача
13 победи за Бордо
13 равенства
22 победи за Олимпик Лион
Голова Разлика: 74:55 за Олимпик Лион

В първия мач:

30 март Олимпик Лион - Бордо 3:1 (Шампионска лига)


Коефициенти от bet365:
Бордо - 2.00
Равен - 3.40
Олимпик Лион - 3.80


НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
188